Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Palliatieve zorg in verpleeghuizen goed

De zorg rond het levenseinde (palliatieve zorg) in Nederlandse verpleeghuizen is over het algemeen goed. Dat blijkt uit onderzoek in zestien verpleeghuizen door Hella Brandt, die binnenkort promoveert aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Wel dient er meer aandacht te komen voor bestrijding van symptomen en voor sommige minder goed observeerbare psychosociale en spirituele aspecten.


Oorzaak
In verpleeghuizen is een chronische ziekte de meest voorkomende oorzaak van overlijden. In het onderzoek werd bij patiënten in de terminale fase (met een maximale levensverwachting van zes weken) de verschillende aspecten van palliatieve zorg onderzocht. Traditioneel is palliatieve zorg gericht op het verloop bij oncologie- ofwel kankerpatiënten.

Conclusie
Andere conclusies uit het onderzoek van Hella Brandt zijn dat de terminale fase van verpleeghuispatiënten moeilijk is vast te stellen. Als deze onderkend werd, was 83 procent van de patiënten binnen zeven dagen overleden. Medische beslissingen rond het levenseinde met een mogelijk levensverkortend effect bleken samen te hangen met de wilsbekwaamheid van een patiënt. Aan het overlijden van een bewusteloze of demente patiënt ging vaker een medische beslissing vooraf dan bij een patiënt die bij bewustzijn en niet dement was.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.