Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt met incontinentie die langer thuis woont bespaart kosten

Als 2500 incontinente patiënten in Nederland een jaar langer thuis kunnen blijven wonen, scheelt dat bijna 25 miljoen euro. Vaak is incontinentie voor mantelzorgers het laatste zetje om de patiënt naar een verpleeghuis of verzorgingshuis te brengen.

Dit toont een recente literatuurstudie aan van Vilans, kenniscentrum langdurende zorg, naar de kosteneffectiviteit van incontinentiezorg. Zo zal per patiënt een besparing van ruim 9500 euro op jaarbasis mogelijk zijn wanneer een opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis wordt uitgesteld. De studie wijst op een vermindering van kosten wanneer chronische zieken met incontinentie langer thuis kunnen blijven wonen met ondersteuning van hun mantelzorgers.

 

Kwaliteit van leven

De kwaliteit van leven van zowel de patiënt als de mantelzorger is vermoedelijk hoger wanneer de opname wordt uitgesteld. Ondanks de doorgaans zware taak van de mantelzorgers lijken deze bereid de last langer te willen dragen om een opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis te voorkomen. Maar ze zijn niet altijd in staat, zowel fysiek als financieel, om deze belastende taak langer voort te zetten.

 

Reden tot opname

Of incontinentie de hoofdreden is van een opname is nog voor discussie vatbaar. Wel is bekend dat de meest voorkomende reden die mantelzorgers bij een opnamewens opgeven de incontinentiezorg is. Zij zien dit bij wijze van spreken ‘als de laatste druppel’. Nader onderzoek zal nodig zijn om de factoren te verkennen die bij uitstel van opname bepalend zijn. Zo zullen de kosten van absorptiematerialen, crisisopnamen en het ontlasten van mantelzorgers in ogenschouw moeten worden genomen.

 

Bron: Vilans

Auteur: Redactie TVVonline

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.