Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

OK-patiënten herstellen vijf dagen sneller met app

De app Ikherstel zorgt ervoor dat patiënten sneller herstellen van hun operatie. Dit blijkt uit onderzoek in verschillende Nederlandse ziekenhuizen onder leiding van Amsterdam UMC, locatie VUmc.
Gepersonaliseerde e-health toepassing
De app Ikherstel geeft gepersonaliseerde hersteladviezen. (Foto: iconimage / fotolia.com)

Patiënten pakken vijf dagen eerder hun normale activiteiten op na een operatie wanneer ze e-healthondersteuning krijgen met de app ‘Ikherstel’. Tevens scoren ze hoger op het gebied van sociale participatie en fysiek functioneren, keren ze eerder terug naar werk en zijn ze tevredener over de vorm van zorg die ze ontvingen dan patiënten die standaard hersteladviezen kregen via een website.

Gepersonaliseerd advies

De app is gepersonaliseerd: de patiënt kan zelf aangeven welke acht activiteiten hervat moeten zijn voordat er sprake is van herstel.  Han Anema, hoogleraar sociale geneeskunde en mede-ontwikkelaar van de app licht toe: ‘Patiënten krijgen adviezen over het hervatten van voor hen belangrijke activiteiten. Ook krijgen ze via de app inzicht of het herstel volgens plan verloopt en wordt met een activiteitenmeter gestimuleerd zelf te werken aan het herstel. Tenslotte voorziet de app de patiënten van informatie over de operatie, veel voorkomende klachten en het herstel.”

Ook voor zorgverleners zijn er de nodige apps. Dit zijn de populairste apps onder verpleegkundigen – plus twee tips van de Nursing-redactie.

Steeds sneller naar huis

De onderzoeksgroep ontwikkelde de app omdat patiënten tegenwoordig steeds sneller uit het ziekenhuis ontslagen worden. “Waar patiënten vroeger een aantal dagen zorg en informatie in het ziekenhuis ontvingen, zijn zij nu soms dezelfde dag alweer thuis, maar blijken onvoldoende geïnformeerd te zijn over het herstel”, aldus Judith Huirne, hoogleraar gynaecologie, locatie VUmc. “Hierdoor blijkt herstel na operaties langer te duren dan dat je vanuit medisch perspectief zou verwachten”.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden 344 patiënten mee die een galblaasoperatie, liesbreukoperatie of operatie aan de eierstokken ondergingen. De helft van hen gebruikte de Ikherstel-app, de andere helft kreeg naast de gebruikelijke zorg toegang tot een website met standaard hersteladviezen. De resultaten zijn op 21 juni gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. De onderzoekers werken op dit moment eraan om de eHealth interventie beschikbaar te maken voor patiënten buiten dit onderzoek.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.