Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Podcast omgaan met de dood: ‘Geef jonge verpleegkundige een mentor bij stervende patiënt’

Dr. Erica Witkamp is lector Zorg om Naasten bij Kenniscentrum Zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam en heeft een missie: zij wil de dood uit de taboesfeer halen. Hoe ga je om met de dood?
Kleine foto: Erica Witkamp

Ga direct naar de podcast: ‘Omgaan met de dood’ van de serie Nursing Werkt

Dr. Erica Witkamp is lector Zorg om Naasten bij Kenniscentrum Zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam en heeft een missie: zij wil de dood uit de taboesfeer halen. In de podcast Nursing Werkt praat ze hierover met host Basti Baroncini. Over haar eerste eigen kennismaking met de dood als beginnend verpleegkundige, hoe je de dood kunt zien aankomen, en wat je als beginnend verpleegkundige kunt doen om de dood goed in de ogen te kunnen kijken.

‘Geef jonge verpleegkundigen bijvoorbeeld een mentor die hen kan begeleiden bij een stervende patiënt,’ adviseert ze onder meer. ‘Het is heel leerzaam om als jonge verpleegkundige even bij een overledene te staan. Om rustig even te kijken, of zelfs even te voelen hoe het is als iemand koud wordt, als iemand stijf wordt.’ Wacht niet af, maar vraag hier als beginnende verpleegkundige ook om, aldus Witkamp. ‘Erken dat je moet leren omgaan met de dood. Maak het bespreekbaar, vraag of je eens mee mag kijken. Omdat er zoveel personeelstekort is sta je misschien vaak alleen aan dat bed, maar dit soort dingen wil je graag afkijken.’

Podcast Nursing Werkt

De podcast-aflevering over omgaan met de dood is de vierde in de serie Nursing Werkt. In deze podcast spreekt host Basti Baroncini een deskundige over een onderwerp dat startende verpleegkundigen bezighoudt. Waren dat in de eerste serie nog vrij ‘praktische’ thema’s, zoals solliciteren of onderhandelen over je salaris, nu gaat Baroncini meer de diepte in. Ook nu belichten jonge verpleegkundigen Maaike van Sasse van IJsselt en Niels Oosterveld de onderwerpen vanuit de verpleegkundige praktijk. De nieuwe afleveringen verschijnen eens in de twee weken op Nursing.nl en via de bekende podcastkanalen.

Nieuwe afleveringen van Nursing Werkt
Positief taalgebruik met Geert-Jan van Geffen
Zelfleiderschap met Pauline van Dorssen
Humor in de zorg met Marcellino Bogers
Omgaan met de dood met Erica Witkamp
1 nov: Moreel verpleegkundig leiderschap met Margreet van der Cingel
15 nov: Omgaan met agressie met Arnold de Lange
29 nov: Gezondheidsrecht met Lydia Janssen
De nieuwe afleveringen verschijnen via Nursing.nl > podcasts en de bekende podcast-kanalen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.