Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Poll: Kun jij rondkomen van je salaris?

Vier op de tien verzorgenden (41%) kampen met geldzorgen. Nursing vraagt zich af hoe verpleegkundigen er financieel voor staan. Laat het weten en vul de poll in.
Geld.
Foto: Unsplash.

Uit een enquête van Tijdschrift voor Verzorgenden (TVV) bleek dat vier op de tien verzorgenden (41%) last hebben van geldzorgen. Dit zorgt bij 42% van hen voor lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en slecht slapen.

35% van de respondenten met geldstress kampt met psychische klachten, zoals veel piekeren. ‘Ik word er depressief van’, reageert een verzorgende, ‘werken en niks overhouden. Ik werk alleen maar om te overleven.’

Nursing vraagt zich af hoe de financiële situatie van verpleegkundigen is. Doorgaans zitten verpleegkundigen in een hogere salarisschaal dan verzorgenden, maar is dat voldoende in deze tijd van inflatie? Doe mee en vul de poll in!

Poll: Kun je rondkomen van jouw salaris?

Licht je antwoord toe in de reacties, of stuur een mailtje naar nursing@bsl.nl: als je niet makkelijk kunt rondkomen, waar probeer je dan op te bezuinigen? Wat heb je nodig om je financiële situatie te verbeteren? Of kom je prima rond?

11 REACTIES

 1. Als zijinstromer, starter in de zorg op mijn 50ste, sta ik op trede 0 van mijn functieschaal. Gelukkig leven we niet van mijn salaris alleen. Met drie studerende kinderen op kamers… je wilt ze ook helpen om niet met torenhoge schulden te beginnen, maar het lukt steeds moeilijker.

 2. Lees alle reacties
 3. Samen met mijn partner lukt het om rond te komen met drie kinderen. ( pubers). Maar dat houdt in niet uit eten gaan. Bij zeer bijzondere momenten trouwdag, schooldiploma gaan we naar een pizzaria. We drinken geen alcohol en roken niet. Frisdrank ook al leen bij bijzondere momenten als verjaardag. Voor de rest ranja. Onze bank is 20 jaar oud. En vaak knap ik wat op. Mijn man is handig dus hij heeft ons huis verbouwd en voorzien van isolatie, mijn nog goede fiets omgebouwd tot een electrische fiets. Etc.
  Brood bakken we zelf.

  Ik zou graag biologisch willen eten maar dat lukt echt niet. Of de kinderen iets meer willen toestoppen. De jongste 12 had voetbal schoenen nodig, een aantal winkels afgegaan om te zien of er goedkopere zijn. En ze iets groter gekocht ivm groeien. Echt een tip uit je lijf.

  Waar ik echt koppijn van krijg is de zorgverzekering. En de 385 euro eigen risico. Een van de kinderen is 18, op de middelbare school. Moet alles zelf betalen. Ze krijgt wel toeslag maar ze komt in het ziekenhuis terecht, heeft medicatie. Je kunt zo’n kind toch niet het hele bedrag laten betalen.

  Wij vallen zelf overal buiten. Ik stel hierdoor onderzoeken uit, waarvan ik weet dat dit niet handig is.
  Nu komt er een beugel aan dus weer veel kosten.

  In verhouding met jaren geleden is alles erg duur geworden maar het loon is niet meegegroeid. Meer werken is geen optie ben nu na drie dagen twee avonden en een ochtend kapot en energie opladen om morgen en overmorgen weer een laat vroeg te draaien. Mijn man en ik hebben deze maand drie dagen gelijk vrij.

 4. Ik vind het niet meer van deze tijd dat verpleegkundigen meer betaald krijgen dan verzorgenden. Ze kijken naar functie en niet naar wat je kan. Verzorgenden doen net zoveel werk (ook verpleegtechnische en risicovolle handelingen) Alleen vanwege dat papiertje krijgen ze meer. Bevoegdheid zegt niets over je bekwaamheid.. Ik sta als zzper verzorgende IGer vaak zat een verpleegkundige te helpen/verbeteren. Doordat ik extra cursussen heb gedaan en in de complexe zorg zit, heb ik daar mijn uurtarieven op aangepast. In mijn ogen zou een werkgever dit ook moeten doen bij de verzorgenden in loondienst. Er wordt nog teveel in hokjes gekeken. “Jij bent verzorgende, dan zit je in die schaal ongeacht je extra cursussen.” Dat kan in mijn ogen beter voor de mensen in loondienst. En anders zou ik zeggen: als je de mogelijkheid hebt…wordt zzper verzorgende IG, heb je meer te zeggen over je tarief en scholing.

 5. Sinds de prijzen zijn gestegen merk ik dat sparen niet meer lukt. Ik vind belangrijk om gezond te eten en dat kost helaas ook meer dan fastfood. Ik woon samen met mijn man, 2 kids en hond en we hebben het niet slecht maar het wordt wel steeds krapper. Waar ik me toch wel wat zorgen om maak. Daarnaast vind ik het belachelijk dat we nog zo weinig betaald krijgen. Menig andere beroepen verdienen veel meer met HBO niveau en zijn dat geen noodzakelijk beroepen.

 6. Ik kan rondkomen en ik houd wat geld over. Echter, ik woon alleen en huur een piepklein appartementje (30 vierkante meter). Als ik van mijn loon ook huisdieren en/of kind(eren) zou moeten onderhouden, wordt het wel lastiger. Sparen lukt nog wel, maar zodra de auto weer reparatie nodig heeft, verdwijnt mijn spaargeld ook weer makkelijk als sneeuw voor de zon. I.c.m. mijn studieschuld kan ik zeker de komende jaren nog geen huis kopen, had ik geen schuld dan zou dat nog steeds niet lukken met de huidige huizenmarkt met mijn huidige loon.
  Ik waardeer het heel erg dat mijn werkgever de lonen met ingang van 2022 heeft verhoogd, want dat is ook wel echt nodig met de huidige inflatie.

 7. Op de vraag of ik alleen zou kunnen rondkomen van mijn salaris kan ik volmondig met NEE antwoorden. Het is schandalig hoe onze beroepsgroep wordt gestraft voor haar hoge mate van beroepsethiek: we moeten altijd door, de patiënt gaat voor en ons heel verantwoordelijk voelen voor alles wat we doen. Daardoor blijven we structureel in een te lage schaal zitten. Omdat de Hoge Dames en Heren toch wel wten dat het werk gedaan blijft worden. We zouden als beroepsgroep met wat meer respect naar onszelf moeten kijken. Echt, leuk werk moet ook goed beloond worden. Weg met die mentaliteit van: ach , het werk geeft me zoveel voldoening, dus dan maar wat minder salaris. Echt, door deze vorm van denken lopen we al jaren achter qua salaris.
  Kijk naar de boeren: door al die protesten wordt er opeens wel naar hun geluisterd. Helaas is dar de enige manier om door de geluidswal van het Torentje door te dringen.

 8. Ik zou niet zo kunnen blijven leven als ik nu doe. Ik zou mijn huisdieren waarschijnlijk weg moeten doen als ik het salaris van mijn partner niet had. Ook zou ik waarschijnlijk niet in ons huis kunnen blijven wonen.
  Als ik goedkoper ga wonen (ons huis verkopen en iets kleins huren) zou ik het waarschijnlijk wel redden. Helaas dan ook zonder chalet waar wij elk vrij moment te vinden zijn. Gelukkig hoef ik die keus nu niet te maken.

 9. Ik ben ook nog thuiswonend en alleen hierdoor kan ik nu rondkomen. Maar als ik alleen zou wonen niet en daarnaast vind ik de salarissen niet overeenkomt met de verantwoording die je hebt als verpleegkundige. Ik vraag mij altijd af waarom een startend hbo verpleegkundige minder verdient dan een startende paramedicus, terwijl ze allebei hbo opleiding hebben gedaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.