Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties21

Poll: leeftijdsgrens verpleegkundigen bij nachtdienst ophogen of niet?

Verpleegkundigen hebben vrijstelling van nachtdiensten vanaf 57 jaar. Werkgeversorganisaties willen deze leeftijdsgrens voor verpleegkundigen in umc's oprekken naar 60 jaar, zodat de nachtdiensten verdeeld worden over een grotere groep. Dat zou het vak aantrekkelijker moeten maken voor jonge verpleegkundigen die een gezin willen stichten. Wat vind jij? Laat het weten via de poll!
619636894

21 REACTIES

 1. Wat een onzin. Juist de oudere proffesioneler zorgverlener is vaak ook mantelzorger van de voorgaande generatie. Nachtdienst en kleine kinderen was een stuk makkelijker te combineren dan nachtdienst en een demente schoonmoeder. Ik zal blij zijn als de nachtdiensten erop zitten. Na 39 jaar onregelmatigheid incl nachtdiensten is het wel genoeg.

 2. Lees alle reacties
 3. Rare maatregel om jongeren te ontzien wat betreft nachtdiensten. Ik werk zelf sinds 1982 in de zorg en draai sindsdien nachtdiensten. Naarmate ik ouder wordt ( 54 jaar) valt het zwaarder om na de nachtdienst weer in een normaal ritme te komen zoals de meeste mensen hebben.
  Vooralsnog denk ik niet aan stoppen met nachtdiensten na mijn 57e, ik wil alleen niet verplicht worden om door te gaan tot 60 jaar. Dit voornemen is waarschijnlijk bedacht vanachter een buteau door iemand die nog nooit een nachtdienst heeft meegemaakt. Laat degene die dit wil invoeren zelf een half jaar lang iedere maand 5 nachten achtereen draaien en alle andere onregelmatige diensten! Ik ben benieuwd of deze suggestie op tafel blijft.

 4. Wat een vreemde redenering om oudere verpleegkundigen meer nachtdiensten te laten draaien dan jongere verpleegkundigen. In een normaal bedrijf is dit anders, in de bouw doen juist de jongere het zwaardere werk. Met nachtdienst slapen de kinderen en hun vader is toch thuis. Overdag gaan de kinderen naar een kinderopvang of naar school en familieleden kunnen helpen. de opa’s en oma’s zijn waarschijnlijk dezelfde leeftijd als de oudere verpleegkundigen.
  Bedacht door mensen die nog nooit één nachtdienst hebben gedraaid. Voordat ze dit gaan doorvoeren moeten ze verplicht een week nachtdienst doen. Vooral als ze 50 jaar zijn.

 5. Leeftjd niet verhogen, als iemand zelf aangeeft nog wel na zijn 57e nachtdiensten te willen draaien is dat prima. Maar maak er geen verplichting van. Ikzelf houd het niet meer vol, de omschakeling naar de dag geeft veel vermoeidheids en hoofdpijnklachten.

 6. Ik ben zelf 60 jaar en doe graag de nachtdiensten;
  in deze 4 nachten kan ik alle administratie wegwerken, rustig werken, en zelf ook eens wat plannen; ik probeer dan een toets te doen voor de accreditatiepunten.
  Daarnaast krijg ik als oudere werknemer 40 uur minder werken in geroosterd per jaar.
  Het is 3 weken hard werken overdag en in de avond, dat dit even een adempauze lijkt.
  Ik zie zoveel jongeren om me heen die dit niet kunnen; omdat ze niet slapen, of wat ook.

 7. Laat iedereen dat lekker zelf weten. Er zijn zat verpleegkundigen die graag nachtdiensten doen, waaronder ik zelf. Ik ben wel benieuwd naar de uitkomst van de Nightingale studie van het AvL en de universiteit Utrecht. Dat is die waar we in 2011 onze teennagels naar toe hebben gestuurd… 😉 In 2020 zouden de resultaten van die studie naar buiten moeten komen. Het gaat daarbij om o.a. of er samenhang is wat betreft nachtdiensten en het krijgen van borstkanker.

 8. Over je hele loopbaan bezien blijft het aantal nachten +/- gelijk, alleen doe je er in het begin meer dan aan het eind.
  Er is bedacht dat we allemaal langer door moeten werken, ook de jongeren straks als ze ouder zijn. Duurzaam inzetbaar houden van personeel is een mooie term voor werkgevers, maar hoe hadden de werkgevers bedacht dat concreet te maken? Door ouderen en jongeren tegen elkaar opzetten door discussie over de nachtdienst… Lijkt mij niet handig.

 9. Ik merk op dat er tegenwoordig meer ouderen in de nachtdienst zitten dan de jongeren omdat ze er niet tegen kunnen. Er is meer geklaag over de jongeren dan de ouderen. Dit komt waarschijnlijk omdat wij, de ouderen vroeger standaard 7 nachten of 10 nachten moesten werken! Toen wij jong waren moesten we toch ook nachtdiensten draaien?

 10. Wat een rare argumenten van de werkgevers. Iemand binnen de club van werkgevers heeft dit dus verzonnen. Ik zie graag dat de werkgevers de argumenten in alle openbaarheid aan Nederland kenbaar maken. Ze zullen keihard worden weggehoond. Wil je personeel krijgen en vasthouden dan moet de economie van schaarste en aanbod toegepast worden, Lees: o.a. meer salaris

 11. Ik heb zelf 23 jaar alleen maar nachtdiensten gedaan (tot mijn 55ste ) 10 nachten in de 4 weken, 5 op / 9 af. Vooral de laatste 5 jaar vond ik erg zwaar, kon moeilijk in mijn ritme komen. Gevolg:slecht slapen, zowel overdag als ‘s nachts. Sinds 1,5 jaar werk ik alleen nog overdag, geen onregelmatigheid, maar mijn lijf blijkt volledig ontregeld, met name door de ontregelde stress hormonen en ik zit nu ruim 7 mnd thuis met een burn-out. Psychisch gaat het nu veel beter met mij, maar lichamelijk ben ik er nog lang niet. Vooral hevig vermoeid. Persoonlijk vind ik dat de leeftijd terug moet naar 50 jaar (als je als vrouw zo’n beetje in de overgang komt )en wil je langer, dat het dan een eigen keuze moet zijn.

 12. Het mag geen uitgangspunt zijn om oudere langer nachtdiensten te laten draaien zodat de jongere een gezin kunnen stichten.
  De jongere die een gezin hebben werken vaak parttime dus hebben dan minder nachtdiensten.
  Mocht nachtdiensten een rede zijn om hen uit de zorg te jagen dan vraag ik mij af waarom zij dit vak hebben gekozen.
  De oudere die nu geen nachtdiensten meer hoeven te draaien zijn al veel vroeger in de zorg gegaan dan de HBV .
  Het kan fysiek op een bepaalde leeftijd ook niet meer op te brengen zijn.
  Dan jaag je deze ouderen op een andere manier uit de zorg.Namelijk de ziektewet in.
  Laat de oudere zelf kiezen of ze het fysiek wel of niet nog nachtdiensten wil en werken hun 57 jaar.

 13. Wat een drogreden om jongeren te ontzien. Ik heb mijn gezin naast mijn werk als verpleegkundige prima kunnen draaien. Gun de oudere verpleegkundige eindelijk de rust na al die jaren onregelmatig werken zodat zij tot hun pensioen het werk vol kunnen.houden enet hun ervaring de jongere kunnen coachen

 14. Individueel bekijken. Wie wil mag maar verplichten boven 57 lijkt me niet goed. Na 36 jaar werken en het opvoeden van 5 kinderen, in een tijd dat je 6 weken na de bevalling weer gewoon 40u per week moest meedraaien en er geen sprake was van ouderschapsverlof en andere ‘luxe’ regelingen die er nu zijn is het wel mooi geweest. Veel van mijn leeftijdsgenoten hebben ook vaak nog de zorg voor hun ouder(s), er is geen sprake meer van extra verlofdagen. Maar we moeten wel door tot misschien wel 68. Dan moet je daar wel gezond genoeg voor blijven!

 15. Er is de laatste jaren zoveel gepubliceerd over hoe ongezond nachtdienst is. Ziekenhuizen komen met allerlei fit blijf programma’s om het verplegendpersoneel gezond en aan het werk te houden. Hoe dom kun je dan zijn om de nachtdienst leeftijd op te hogen?!!
  Ik denk dat er dan weer een groot tekort aan verpleegkundigen gaat komen. Naast de fysieke belasting van ons werk lopen we door de nachtdiensten ook nog n’s grotere risico’s op allerlei aandoeningen. Ik zou bijna voor willen stellen om ons naast de onregelmatigheidstoeslag ook een gezondheidsrisico toeslag te geven.
  Anderzijds lost het de vergrijzing wel op als men ons laat doorwerken tot we er dood bij neervallen.
  Verder snap ik niet zo goed waarom jongeren minder goed een gezin zouden kunnen stichten als de nachtdienst leeftijd hetzelfde blijft of naar beneden gaat en waarom dat tenkoste moet gaan van de gezondheid van de oudere verpleegkundigen. Zij hebben hun kinderen waarschijnlijk in nog minder gunstige omstandigheden gekregen.
  Ik zou graag de bedenkers van deze onrealistiche ideeen als zij-instromers in de zorg zien. Kunnen ze mooi de nachtdiensten draaien!

 16. Geen van de bovenstaande opties, is dat ook een optie? Ik vind dat er gekeken moet worden naar de individu. Sommige jongere collega’s kunnen helemaal niet tegen nachtdiensten en andere (waaronder ik) draaien heel graag de nachtdiensten. Dat is het zelfde met de oudere verpleegkunidge, sommige kunnen het nog wel en andere kunnen het niet. Natuurlijk moeten er een balans zijn dat iedereen een en nachtdienst draait maar aanpassen op individu en de gezondheid is naar mijn idee beter.

 17. Huh? Kan iemand mij de rationale eens uitleggen achter die redenering (‘leeftijdsgrens omhoog zodat jongeren een gezin kunnen stichten’). Kunnen ze dat dan niet als je na je 57ste geen nachtdienst meer hoeft te draaien? Of wordt er bedoeld dat er bij een leeftijdsgrens van 60 meer personeel is om die nachtdiensten in te vullen zodat jongeren minder nachten hoeven te werken? Maar wat heeft dát dan weer met het stichten van een gezin te maken?!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.