Een nieuwe, kleine scanner kan met een strip op het voorhoofd binnen een minuut vaststellen of een patiënt een delier heeft. De DeltaScan is ontwikkeld door het UMC Utrecht en het bedrijf Prolira. Deze maand neemt het UMC Utrecht de scanner in gebruik.
Objectieve diagnose
‘De delierscanner zou naar schatting twee tot drie keer zoveel deliers moeten kunnen opsporen als we met vragenlijsten zoals de Delirium Observatie Screening Schaal (DOSS) kunnen’. Dat stelt Arjen Slooter, neuroloog-intensivist bij het UMC Utrecht en mede-bedenker van de DeltaScan. Uit recent onderzoek blijkt dat artsen en verpleegkundigen het lang niet altijd met elkaar eens zijn of een patiënt een delier heeft of niet. Ook screening met de DOSS geeft niet altijd uitsluitsel. Slooter: ‘Dit komt omdat ook die vragenlijsten subjectieve elementen bevatten. De Deltascan doet daarentegen een objectieve meting op basis van de hersengolven.’
Eerste ziekenhuizen
Deze maand neemt het UMC Utrecht de DeltaScan als eerste in gebruik, voorlopig nog voor onderzoek maar over een paar maanden ook voor klinisch gebruik. De eerste afdeling die aan de slag gaat is de intensive care waar Slooter en collega’s de scanner de afgelopen maanden uitgebreid hebben getest. Daarna zullen andere afdelingen volgen. Dat geldt niet alleen voor UMC Utrecht, ook een aantal andere ziekenhuizen in Nederland en Duitsland wil de scanner gaan inzetten. In principe kan elke verpleegkundige met een korte instructie de DeltaScan leren gebruiken.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account