Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ramadan: zo kunnen patiënten diabetesmedicatie aanpassen

Hoe kunnen patiënten met diabetes hun medicatie aanpassen tijdens de ramadan? De Nederlandse Diabetesfederatie geeft adviezen over orale medicatie en insuline.
Marokkaanse theepot en Marokkaanse koekjes
Regelmatige glyekemiecontrole is een must voor patiënten met diabetes tijdens de ramadan (foto: Rachid Oucharia)

Deze week start de ramadan. Tijdens deze islamitische heilige maand vasten veel moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang. Zieken, waaronder patiënten met diabetes, zijn vrijgesteld van het vasten. Sommigen willen geen gebruik maken van die vrijstelling.

Diabetes type 1 en type 2

Voor patiënten met diabetes type 1 geldt dat vasten streng wordt afgeraden. Bij patiënten met diabetes type 2 zonder complicaties is vasten bespreekbaar. Wel moet de medicatie dan worden aangepast, onder begeleiding van de huisarts. Een hele dag niets eten en vervolgens een grote maaltijd nuttigen met veel snelwerkende koolhydraten is een risico, dus regelmatige glykemiecontrole is een must.

Vasten en verplegen: hoe combineer je die twee? Collega’s Asmaâ, Ebra, Hassan en Farahnaaz vertellen over hun ervaringen met verplegen tijdens de ramadan >>

Orale bloedglucoseverlage medicatie

De Nederlandse Diabetesfederatie (NDF) geeft algemene adviezen over hoe patiënten orale bloedglucoseverlagende middelen kunnen gebruiken tijdens de ramadan. Een aantal voorbeelden:

Middel Buiten de ramadan Tijdens de ramadan
Gliclazide Ochtend

Middag

Avond

Ochtend halve dosis

Middag dosis overslaan

Avond gebruikelijke dosis

Metformine Ochtend

Middag

Avond

Ochtend: 500 mg

Middag: geen

Avond: 500, 850 of 1000 mg

Acarbose Maaltijdgebonden Maaltijdgebonden
Dapagliflozine Ochtend Gebruikelijke dosis bij avondmaaltijd

Bron: Diabetes en ramadan medicatiekaart, Nederlandse Diabetesfederatie, 2021

Lees ook de antwoorden op deze veel gestelde vragen over ramadan en diabetes.

Insuline en andere adviezen

Op de medicatiekaart van NDF vind je ook adviezen voor patiënten die insuline gebruiken (kortwerkend, langwerkend, mix, pomp). Daarnaast zijn er in de Toolkit Persoonsgerichte diabeteszorg veel andere adviezen te vinden voor zorgverleners en materialen voor patiënten. Zoals eetadvieskaarten over de verschillende maaltijdmomenten en gesproken voorlichting in verschillende talen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.