Reageren op wetsvoorstel beroepsprofielen kan straks online

Het wetsvoorstel voor de nieuwe beroepsprofielen in de verpleging dat nu in ontwikkeling is, wordt in het voorjaar openbaar gemaakt op internet. Het wordt dan ook mogelijk om op het voorstel te reageren. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
computer arno massee.jpg
Vanaf het voorjaar kunnen verpleegkundigen online hun mening geven over de nieuwe beroepsprofielen. - Foto: Arno Massee

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is van plan om het wetsvoorstel over de nieuwe beroepsprofielen in het voorjaar online te plaatsen voor een zogenaamde ‘internetconsultatie’. Dat wil zeggen dat belanghebbenden zoals verpleegkundigen hier via internet hun mening over kunnen geven.

Herregistratie inservice-verpleegkundigen

Het wetsvoorstel over de beroepsprofielen heeft ook betrekking op de herregistratie van inservice-opgeleide verpleegkundigen, een onderwerp dat het afgelopen jaar regelmatig de tongen losmaakte. Vakbond NU’91 meldde in 2016 dat zij veel vragen kreeg van inservice-verpleegkundigen die zich zorgen maakten over de erkenning van hun deskundigheid. Deze week startte een A-verpleegkundige een petitie om de inservice-opleiding te laten erkennen op hbo-niveau. Ook bij de redactie van Nursing kwamen vragen binnen over dit onderwerp.

Deskundigheid individueel bepalen

Momenteel is nog niet bekend hoe de herregistratie van inservice- en mbo-opgeleide verpleegkundigen zal verlopen. De stuurgroep voor de nieuwe beroepsprofielen heeft het ministerie geadviseerd om de deskundigheid van deze verpleegkundigen per individu te bepalen en niet als groep. Voorzitter van de stuurgroep Doekle Terpstra: ‘Hiermee wordt er recht gedaan aan de kennis, werkervaring en competenties van deze verpleegkundigen. Het is nu nog niet bekend of het ministerie ons advies over zal nemen.’

De stuurgroep rondom de nieuwe beroepsprofielen staat al een tijdje in de startblokken om de overgang naar de  basisverpleegkundige en regieverpleegkundige verder uit te werken. Lees meer >> 

2 REACTIES

 1. Individueel aantonen dat je als inservice opgeleide vpk een hbo vpk bent is veel te ingewikkeld. Bovendien is een inservice opgeleide verpleegkundige geen hbo opgeleide verpleegkundige. Dat is feitelijk al zo als je de curricula van beide opleidingen naast elkaar legt.

 2. Lees alle reacties
 3. Hoi Wilma
  Welke opleiding heb jij gevolgd ?
  Ik de inservice A verpleegkundige afgesloten met een scriptie en eindgesprek waar een stelling in verdedigd wordt. ICU, Centralisten ambulance Meldkamer. En ik ben mbo ??
  Ik heb toch heel wat jaren geleerd ?.
  Loez

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.