Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Reageren op wetsvoorstel beroepsprofielen kan straks online

Het wetsvoorstel voor de nieuwe beroepsprofielen in de verpleging dat nu in ontwikkeling is, wordt in het voorjaar openbaar gemaakt op internet. Het wordt dan ook mogelijk om op het voorstel te reageren. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
computer arno massee.jpg
Vanaf het voorjaar kunnen verpleegkundigen online hun mening geven over de nieuwe beroepsprofielen. - Foto: Arno Massee

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is van plan om het wetsvoorstel over de nieuwe beroepsprofielen in het voorjaar online te plaatsen voor een zogenaamde ‘internetconsultatie’. Dat wil zeggen dat belanghebbenden zoals verpleegkundigen hier via internet hun mening over kunnen geven.

Herregistratie inservice-verpleegkundigen

Het wetsvoorstel over de beroepsprofielen heeft ook betrekking op de herregistratie van inservice-opgeleide verpleegkundigen, een onderwerp dat het afgelopen jaar regelmatig de tongen losmaakte. Vakbond NU’91 meldde in 2016 dat zij veel vragen kreeg van inservice-verpleegkundigen die zich zorgen maakten over de erkenning van hun deskundigheid. Deze week startte een A-verpleegkundige een petitie om de inservice-opleiding te laten erkennen op hbo-niveau. Ook bij de redactie van Nursing kwamen vragen binnen over dit onderwerp.

Deskundigheid individueel bepalen

Momenteel is nog niet bekend hoe de herregistratie van inservice- en mbo-opgeleide verpleegkundigen zal verlopen. De stuurgroep voor de nieuwe beroepsprofielen heeft het ministerie geadviseerd om de deskundigheid van deze verpleegkundigen per individu te bepalen en niet als groep. Voorzitter van de stuurgroep Doekle Terpstra: ‘Hiermee wordt er recht gedaan aan de kennis, werkervaring en competenties van deze verpleegkundigen. Het is nu nog niet bekend of het ministerie ons advies over zal nemen.’

De stuurgroep rondom de nieuwe beroepsprofielen staat al een tijdje in de startblokken om de overgang naar de  basisverpleegkundige en regieverpleegkundige verder uit te werken. Lees meer >> 

3 REACTIES

 1. Gelijk heb je Loez!! Bovendien is er altijd gezegd dat inservice en hbo gelijk waren. Bij HBO krijg je van alles een beetje, terwijl in de A inservice je 4 jaar theorie en praktijk kreeg op het vak binnen het ziekenhuis. Dat is bij het HBO slechts de helft! Vlak bovendien de landelijke centrale examens niet uit, ik denk dat het HBO daar niets van zou bakken. Zij krijgen helemaal geen les van artsen omtrent de systemen! De grondlegging van het klinisch redeneren ligt toch echt bij de inservice A opleiding!

  Het lijkt mij goed als er onderscheid komt tussen huidige MBO en HBO, want nu ben je na beide opleidingen Verpleegkundige, verdien je hetzelfde en doe je ook vaak hetzelfde. Het nieuwe voorstel m.b.t. de nieuwe beroepsprofielen is vaag en doet geen recht aan de verschillende titels. Bovendien is dit dus nog allemaal niet zeker! Nog steeds zijn er meer dan 20.000 inservice-verpleegkundigen het niet eens met het feit dat zij niet genoemd worden, het gaat om MBO en HBO, maar onduidelijk is dat invervice-verpleegkundigen toch echt bij de HBO-groep horen en niet bij de huidige BBL/ROC opleiding. Op 7 december zal het overleg m.b.t. dit onderwerp plaatsvinden in de Tweede Kamer. Ook zijn er nog gesprekken met onder andere de verschillende kamerleden/ V&VN etc. Voorstel titels: MBO: assistent-verpleegkundige niveau 4(zoals de titel onderwijsassistent), HBO/Inservice-verpleegkundige: (Basis) verpleegkundige niveau 5 (zoals de artsen), gespecialiseerd verpleegkundige/ regieverpleegkundige: niveau 6 en dan de verpleegkundig specialist/ verplegingswetenschapper niveau 7! Dat is duidelijk en dan weet iedereen, werknemer, werkgever en zorgverzekeraars waar ze aan toe zijn.
  Men kan nog steeds de petitie tekenen! https://petities.nl/petitions/erken-inservice-opleiding-verpleegkunde-a-op-hbo-niveau?locale=nl

 2. Lees alle reacties
 3. Hoi Wilma
  Welke opleiding heb jij gevolgd ?
  Ik de inservice A verpleegkundige afgesloten met een scriptie en eindgesprek waar een stelling in verdedigd wordt. ICU, Centralisten ambulance Meldkamer. En ik ben mbo ??
  Ik heb toch heel wat jaren geleerd ?.
  Loez

 4. Individueel aantonen dat je als inservice opgeleide vpk een hbo vpk bent is veel te ingewikkeld. Bovendien is een inservice opgeleide verpleegkundige geen hbo opgeleide verpleegkundige. Dat is feitelijk al zo als je de curricula van beide opleidingen naast elkaar legt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.