Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Verpleegkundigen over regeerakkoord: ‘Eén grote teleurstelling’

Verpleegkundigen laten zich horen na de presentatie van het coalitieakkoord afgelopen dinsdag. ‘Nul keer komt het woord verpleegkunde voor in het coalitieakkoord. Ik ben er stil van en trek het me aan.’ Ook vakbonden en beroepsvereniging zijn teleurgesteld.
Verpleegkundigen behandelen een coronapatiënt op de cohort-afdeling in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Foto: ANP
Verpleegkundigen behandelen een coronapatiënt op de cohort-afdeling in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Foto: ANP

Het gepresenteerde coalitieakkoord biedt geen oplossing voor het groeiende tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden, terwijl dat dé grootste uitdaging is in de zorg, schrijft V&VN. ‘Weliswaar zeggen VVD, D66, CDA en ChristenUnie dat werken in de zorg aantrekkelijker moet worden, maar ze trekken er geen extra geld voor uit.’

Urgentie ontbreekt

Voor verpleegkundigen en verzorgenden is het regeerakkoord daarmee een grote teleurstelling’, aldus de beroepsvereniging. V&VN-voorzitter Bianca Buurman: ‘Commissie na commissie adviseert het kabinet om fors te investeren. In de waardering, arbeidsvoorwaarden, zeggenschap en mogelijkheden voor scholing van verpleegkundigen en verzorgenden.

Anders krijgen we de grote uitval en uitstroom van verpleegkundigen en verzorgenden niet gestopt. In het afgelopen jaar is na een eenmalige en beperkte investering door deze coalitie steeds gezegd: ‘Dit is nog maar het begin, de rest is aan een volgend kabinet’.

En nu lopen de vier partijen wéér weg van hun verantwoordelijkheid. Elk gevoel van urgentie lijkt ook bij de doorstart van de coalitie te ontbreken. Daar spreekt geen nieuw elan uit.’

Salaris

Ook de vakbonden in de zorg zijn teleurgesteld. Met name omdat het nieuwe kabinet niets extra doet voor het salaris van zorgpersoneel. NU’91 is ‘ontsteld’ over het nieuwe coalitieakkoord. ‘Het afgelopen anderhalf jaar is meer dan ooit duidelijk geworden wat het belang is van goede zorg, maar blijkt dit allesbehalve uit het akkoord.’

Volgens NU’91-voorzitter Stella Salden wordt de urgentie van de problemen in de zorg nog steeds niet gezien in de politiek. In het coalitieakkoord staat dat werken in de zorg aantrekkelijker moet worden en dat daarom de salarissen zijn verhoogd. ‘Het is alleen jammer dat verzorgenden en verpleegkundigen hier zelf nog maar weinig van hebben gemerkt’, zegt Salden.

Door het grote tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden, het gebrek aan waardering, de te hoge werkdruk en een salaris dat niet in verhouding is, vertrekken mensen volgens haar steeds vaker uit de zorg.

CNV Zorg stelt dat het werk aantrekkelijker gemaakt moet worden door personeel net zo te belonen als in vergelijkbare beroepen in andere sectoren. ‘Het is zeer de vraag of alleen inzet op verbetering van de kwaliteit van werk zelf, effect heeft op de personeelstekorten’, zegt Daniëlle Woestenberg, voorzitter van de zorgbond. Ze vindt het wel verstandig dat er meer wordt ingezet op verbetering van het zorgstelsel en bevordering van de algehele gezondheid van de samenleving.

Tekst in het regeerakkoord
De coronacrisis heeft het uiterste van de zorg gevraagd en doet dat nog steeds. De werkdruk, het ziekteverzuim en de personeelstekorten zijn door de crisis nog verder verhoogd. Werken in de zorg moet aantrekkelijker worden. Daarom zijn de salarissen verhoogd. Van werkgevers vraagt dit daarnaast goed werkgeverschap, waaronder gerichte verbeteringen in waardering en de onregelmatigheidstoeslag. Een opleidingsakkoord in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) sector ondersteunt dit. Wij zorgen voor meer zeggenschap, een aanpak van de regeldruk, goede (bij)scholing en een betere samenwerking tussen (in)formele zorgverleners. Ook moet meer uren werken in de zorg lonend zijn.

Bekijk het hele coalitieakkoord. Vandaag wordt over het regeerakkoord gedebatteerd.

Verpleegkundigen reageren ook

Ook verpleegkundigen op de werkvloer reageren op het regeerakkoord. Pieterbas Lalleman, verpleegkundige en lector Leiderschap aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, oogstte honderden likes en reacties met zijn post op LinkedIN:

‘Nul keer komt het woord verpleegkunde, verpleegkundige(n) of verzorgende(n) voor in het #coalitieakkoord. Ik ben er stil van en trek het me aan. From #hero to #zero. Er is dus nog ongelofelijk veel werk te doen rondom het leiderschap en zeggenschap van deze cruciale beroepsgroep. Ik stroop mijn mouwen op. Aan het werk!’ Vanmorgen was hij op NPO Radio 1:

Ook verpleegkundige en Nursing-columnist Hugo van der Wedden liet van zich horen op social media. ’Als we niet investeren in het verpleegkundig vakgebied blijft het voorlopig zo tijdens de donkere dagen van het jaar. Ik wil daar niet aan wennen en ik hoop dat dit ook voor jullie geldt.’

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het bekende Calimero gedrag.De beroepverenigingen en vakbonden van verpleegkundigen en verzorgenden zijn niet in staat, of ronduit te beroerd om eensgezind alleszins redelijke eisenpakket samen te stellen en de daarbij behorende strategie te ontwilkkelen om deze ook af te dwingen. Het doorlopend huilie, huilie gedrag, vanaf 1979 leidt er toe dat duizenden en duizenden (leerling) verpleegkundigen en verzorgen dit inderdaad, geweldig mooie beroep, al dan niet gillend de rug toekeren. En maar huilie huilie gedrag blijven vertonen en maar Calimero blijven spoelen. Je schaamt je werkelijk door voor deze beroepsgroep die weigert voor zichzelf op te komen en daardoor elke dag duizenden patienten, clienten bewoners in de steek laat en dit al decennia lang.

  3. Voor diegenen die na de laatste 1,5 jaar nog niet doorhebben: na het applaus is de afbraak van de zorg keihard doorgegaan. Geen bedden er bij op de IC want dan zouden we ons gaan vervelen (Diederick Gommers). Telkens beperkingen opleggen aan het hele land want we doen het voor de zorg….ehmmm echt? Het ware gezicht zag ik al langer maar ik kan me niet voorstellen dat er nu nog mensen zijn die het NIET zien. Wat is deze regering aan het doen???? In geen geval in belang van de zorg in elk geval.

    • Het is de beroepsgroep zelf die niet in staat is of ronduit te beroerd om voor zichzelf op te komen en daardoor elke dag duizenden patienten, clienten, bewoners in de steek laat en dat al vanaf 1979. Met Calimero gedrtag en huilie huilie doen bereik je helemaal niets en dat schijnt maar niet tot deze beroepsdgroep door te dringen. Het is deze beroepsgroep die zichzelf volkomen belachelijk maakt. Hoeveel er ook naar anderen gewezen wordt.

  4. Vreselijk dat regeeraccoord. Het gaat nu al niet goed en dan wordt er niet in de zorg geinvesteerd?
    Zeer kwalijk. Op deze manier gaan we veel collega’s verliezen. Verpleegkundige zijn is een mooi vak maar op deze manier gaat het mooie er langzamerhand wel af. Het gaat mij erg aan het hart als ik cliënten niet de zorg kan geven die zij verdienen. Arme mensen.

    • Hoezo arme mensen? Deze arme mensen worden al sind 1979 in de steek gelaten door de beroepsgroepen zelf. De beroepsverenmigingen en vankbonden van verpleegkundigen en verzorgenden zijn of niet in staat, of ronduit te beroerd om gezamenlijk en eensgezind een alleszins redelijk eisenpakket samen te stellen, laat staan een strategie ontwikkelen om deze ook af te dwingen en maar Calimero spelen en maar huilie, huilie doen, en maar naar andere wijzen en vervolgens maar niet begrijpen dat de uitstroom van (leerling) verpleegkundigen en verzorgenden zo hoog is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.