Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reiskostenvergoeding gaat omhoog, wat betekent dit voor verpleegkundigen?

Vanaf 2023 kunnen werkgevers hun werknemers een hogere belastingvrije reiskostenvergoeding uitbetalen, kondigde het kabinet maandag aan. Wat betekent dit voor verpleegkundigen?
Foto: Arno Massee.

Het verhogen van de onbelaste kilometervergoeding, jarenlang 19 cent per kilometer, stond al gepland voor 2024. Vanwege de inflatie verhoogt het kabinet die vergoeding eerder. Vanaf 1 januari 2023 mag je werkgever 21 cent belastingvrij uitbetalen, vanaf 2024 23 cent.

Hogere reiskostenvergoeding?

Deze verruiming kan betekenen dat je vanaf 2023 een hogere reiskostenvergoeding krijgt, maar dat is niet automatisch zo. Vanuit de cao heb je recht op een bepaalde minimumvergoeding, en je werkgever mag besluiten jou meer te geven. In de zorgcao’s staat alleen niet dat de werkgever jou een hogere vergoeding moet geven als het kabinet daarvoor meer ruimte maakt.

Cao-partijen gaan overleggen

Vooral voor verpleegkundigen die onder de cao vvt vallen is het de komende maanden opletten. Met de nieuwe cao vvt is de reiskostenvergoeding voor de eerste 10 kilometer van huis naar cliënt al verhoogd naar 19 cent. Tegelijk sorteerden de cao-partijen al voor op de nu aangekondigde verhoging van het kabinet. Volgens cao-onderhandelaar Rolf de Wilde van NU’91 wordt binnenkort met werkgevers besproken of de vergoeding voor deze specifieke reiskosten omhoog kan. ‘We hadden al afgesproken dat we hier naar zouden gaan kijken als het kabinet een verhoging zou aankondigen.’

Eerder kwam de overheid al met compensatie voor de hoge benzineprijzen. Toch is reizen naar het werk voor veel verpleegkundigen een flinke kostenpost. Hoe houd je je reiskosten laag? 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.