Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

RIVM: ‘Meer griep bij nachtdiensten in het ziekenhuis’

Ziekenhuismedewerkers die regelmatig nachtdiensten draaien hebben twintig procent meer kans op griep- en luchtwegklachten dan medewerkers die alleen dagdiensten draaien. Dat concludeert het RIVM op basis van onderzoek.
Foto: David Dibert via Unsplash.

Griepdagboek

Bijna zeshonderd ziekenhuismedewerkers van zes Nederlandse ziekenhuizen (veel verpleegkundigen maar ook ander personeel) deden mee aan het onderzoek. Tijdens het griepseizoen hielden zij een half jaar lang bij of ze griep- of luchtwegklachten hadden, zoals hoesten, keelpijn en koorts. Dat deden ze met een speciaal ontwikkelde dagboek-app op hun telefoon. Personeel dat regelmatig nachtdiensten draaide, rapporteerde meer klachten dan personeel dat alleen dagdiensten draaide.

Vaker ziek

Als een medewerker een dag minimaal twee symptomen had, of twee dagen of langer één symptoom had, registreerde de app dat diegene een ‘episode van klachten’ had. De mensen die regelmatig nachtdiensten draaiden, hadden gemiddeld drie tot vier episodes. De medewerkers die alleen dagdiensten werkten, hadden er gemiddeld twee tot drie. De episodes duurden voor beide groepen even lang. Wel rapporteerden de nachtdienstmedewerkers meer episodes met ernstigere klachten.

Eerder bleek al dat nachtdiensten het risico op diabetes type 2 verhogen.

Weinig dagdienstmedewerkers

De deelnemers hoefden niet in een dagboekapp bij te houden of en wanneer ze nachtdiensten draaien, maar gaven dit alleen aan het begin van de studie aan. Op basis van die informatie werden ze verdeeld in twee groepen. De grote meerderheid van de deelnemers bevond zich in de nachtdienstgroep. Slechts 88 deelnemers vielen in de dagdienstgroep.

Kanttekeningen

De twee groepen bleken op een aantal punten van elkaar te verschillen. Zo waren de medewerkers die nachtdiensten draaiden vaker verpleegkundige, hadden zij minder vaak de griepprik gehaald, waren ze jonger, lager opgeleid en rookten ze vaker. De onderzoekers hielden rekening met deze verschillen bij het analyseren van de resultaten.

Het onderzoek

Het onderzoek is onderdeel van een groter RIVM-project naar nachtwerk en gezondheid. Aan dit onderzoek werkten ook Amsterdam UMC Universitair Medisch Centrum  en UMC Utrecht mee. Het onderzoek is gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology, dit artikel is terug te vinden op de website van RIVM.

5 REACTIES

  1. Hier het zelfde, ik werk al 21 jaar alleen maar nachtdiensten, en heb een heel laag ziekte verzuim. Ik ben bijna nooit ziek en heb in die 21 jaar geloof ik 3x ziek moeten melden voor griep. Vind het dus een zeer selectief onderzoek

  2. Lees alle reacties
  3. Ook ik voel me niet echt aangesproken door de uitslag van dit onderzoek. Ik werk bijna 27,5 jaar uitsluitend en fulltime nachtdiensten (19-20 nachten per maand) in verschillende psychogeriatrische verpleeghuizen. Mijn laatste ziekmelding is meer dan dertig jaar geleden, met als reden een paar verstuikte enkels als gevolg van een ongelukje. Dus ook toen was ik niet echt ziek. Wel ben ik enkele keren per jaar een aantal dagen flink verkouden, maar vind dit geen reden om te verzuimen van mijn werk. De griepprik heb ik nog nooit genomen. Ik ben 63 jaar, hbo-opgeleid, rook niet.

    Waarmee ik echter niet wil weerspreken dat werken in de nachtdienst ongezond en tegennatuurlijk is, en best ziekmakend kan zijn wanneer je hiertoe verplicht wordt, terwijl je er eigenlijk niet tegen kunt..

  4. Ja, ik voel mij ook niet aangesproken. Werk al 3,5 jaar uitsluitend nachtdiensten (drie per week), weliswaar niet in een ziekenhuis maar in een kleinschalig woon-zorgcentrum. Ik heb mij nog geen dag (sorry, nacht) ziek hoeven te melden. Volgens mij krijgen mensen ook sneller griep van een grieperige partner en/of zieke kinderen dan op de werkvloer. Maar goed, ’s nachts werken met toch wel de bijbehorende slaapproblematiek geeft op de lange duur ongetwijfeld een verhoogd risico op gezondheidsklachten. En met gezondheidsklachten bedoel ik geen griepje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.