Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM: ‘Mondneusmaskers voor zorgmedewerkers bij alle luchtwegklachten’

Een aantal RIVM-adviezen voor zorgmedewerkers is in december 2022 herzien. Het gaat om adviezen over neusmondmaskers dragen, testen op covid en werken bij milde klachten.
vrouw houdt negatieve covid-zelftest vast
RIVM: 'Bij klachten is een zelftest voldoende voor zorgmedewerkers' (foto: AdobeStock)

Het RIVM paste een aantal adviezen voor zorgmedewerkers aan omdat het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames vanwege corona momenteel laag is. Ook zijn veel mensen gevaccineerd of hebben zij corona gehad, en is de huidige omikron-variant minder ziekmakend.

De aangepaste adviezen van het RIVM op een rijtje:

> Mondneusmasker dragen bij alle luchtwegklachten

Het advies is dat zorgmedewerkers bij alle luchtwegklachten een mondneusmasker dragen, dus niet alleen bij een mogelijke covid-besmetting. Hierdoor zouden ook besmettingen met bijvoorbeeld verkoudheidsvirussen of influenza voorkomen moeten worden. Dat is extra belangrijk volgens het RIVM, omdat deze virussen vanwege de coronamaatregelen de afgelopen jaren minder circuleerden.

> Testen hoeft alleen bij klachten, zelftest volstaat

Zorgmedewerkers hoeven zich na contact met iemand die besmet is met corona, niet preventief (zonder klachten) te laten testen. De kans op een positieve test zonder klachten is erg laag.

Bij klachten is een zelftest voldoende (voorheen was een PCR-test het advies). Wel wordt geadviseerd om bij een negatieve testuitslag en blijvende klachten na 24 uur opnieuw te testen.

> Ziekenhuismedewerkers mogen in bepaalde gevallen doorwerken met klachten

Ziekenhuismedewerkers met milde covid-klachten die zich fit genoeg voelen mogen onder voorwaarden hun isolatie onderbreken om te komen werken, als dat noodzakelijk is voor de continuiteit van de zorg. Zij moeten dan hun hele dienst een mondneusmasker dragen (minimaal type IIR) en mogen niet werken met zeer kwetsbare patiënten (bijvoorbeeld immuungecomprommiteerde patiënten). De werkgever moet hierin een weloverwogen afweging maken.

> Medewerkers in de VVT mogen niet doorwerken bij klachten

Voor medewerkers in de VVT blijft het advies om bij een positieve covid-test tenminste 5 dagen in isolatie te gaan. Dat adviseert het RIVM omdat het in de VVT vaak gaat om kwetsbare patiënten en om een omgeving waarin infectiepreventiemaatregelen moeilijker te handhaven zijn.

Najaarsgolf voorbij, nu in ‘tussenfase’

Het RIVM pastte haar covidgerelateerde adviezen voor zorgmedewerkers aan omdat er volgens haar Deskundigenberaad sprake is van een ‘tussenfase’. ‘De incidentie van covid-19 neemt af, de najaarsgolf is voorbij en de bezetting in de ziekenhuizen daalt weer’, schrijft het RIVM in een adviesrapport aan de Tweede Kamer. ‘Het is mogelijk dat in de komende winterperiode het aantal besmettingen weer zal toenemen. Hoe lang deze tussenfase zal duren, is op dit moment niet te bepalen.’

Mocht een nieuwe variant van het covid-virus ontstaan die besmettelijker of ziekmakender blijkt, dan zal het RIVM bovenstaande adviezen opnieuw overwegen. Na de jaarwisseling zal het Deskundigenberaad opnieuw in gesprek gaan over mogelijke bredere versoepelingen van test- en isolatiebeleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.