Het RIVM verzamelde 138 suggesties uit diverse publicaties en eerder gevoerde gesprekken met focusgroepen, en vroeg experts hoe ze over de suggesties dachten, zoals hoogleraren chronobiologie, hoogleraren arbeid en gezondheid en juristen arbeidsrecht. 11 van hen vulden de vragenlijst helemaal in, op basis van hun antwoorden werd de gratis te downloaden folder ‘Suggesties bij werken in de nacht voor werknemers en werkgevers’ geschreven.
Adviezen voor verpleegkundigen
Behalve algemene adviezen als gezond eten en ontspannen naar bed gaan komen de experts ook met deze adviezen voor verpleegkundigen en andere werknemers:
- De eigen gezondheid goed monitoren, ook door mee te doen aan door de werkgever aangeboden periodiek medisch onderzoek (PMO).
- Geen diensten ruilen als dit nadelig blijkt voor het eigen herstel, dus echt vasthouden aan voorwaarts roterend roosteren.
- Regelmatig lichamelijk actief zijn tijdens de nachtdienst, bijvoorbeeld door rekoefeningen te doen of om ook als het niet zo druk is toch stukjes te lopen.
- Per dienst een of meerdere powernaps doen, waarbij elke powernap maximaal 20 minuten duurt.
- Geen medicatie gebruiken om alert te blijven. Als je niet zonder dergelijke middelen kunt is het gezonder geen nachtdiensten te draaien, staat in de folder.
- Veel licht, inclusief dat van beeldschermen, is vlak voor het slapen af te raden, net als zware inspanning.
- Ook wie nachtdiensten draait doet er verstandig aan zijn of haar normale routine van naar bed gaan aan te houden.
- Het gebruik van voedingssupplementen, medicatie, homeopathische middelen en alcohol om in slaap te komen wordt afgeraden.
Adviezen voor werkgevers
De folder wijst ook werkgevers op wat zij kunnen doen om bijvoorbeeld verpleegkundigen te ondersteunen bij het draaien van nachtdiensten. Voorbeelden van adviezen voor werkgevers zijn:
- Roosters in overleg maken met medewerkers, zodanig dat ze aansluiten bij hun natuurlijke bioritme (ochtend- of avondmens) en privé-situatie.
- Medewerkers die veel nachtdiensten draaien betrekken bij verbetertrajecten over gezondheid en werkprocessen.
- Regelmatig bespreken of medewerkers wel of geen nachtdiensten willen draaien.
- Ruimten en mogelijkheden voor een powernap faciliteren.
- Bij lange reistijd: vervoer regelen voor naar huis na een nachtdienst, bijvoorbeeld een taxi.
- Goede slaapmogelijkheden op of bij het werk verstrekken, bijvoorbeeld in een hotel, voordat de medewerker naar huis gaat.
Als beroepsgroep gewoon eisen dat je 10 jaar eerder met pensioen mag,omdat je ook tien jaar eerder dood gaat door al die onregelmatigheid.