Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

RIVM: ‘Regel voor verpleegkundige met veel reistijd taxi na nachtdienst’

Welke adviezen om nachtdiensten gezond en veilig te blijven draaien hebben waarschijnlijk de meest positieve effecten? Die vraag stelde het RIVM aan diverse experts. Hun suggesties werden gebundeld in een folder.
Foto Pixabay

Het RIVM verzamelde 138 suggesties uit diverse publicaties en eerder gevoerde gesprekken met focusgroepen, en vroeg experts hoe ze over de suggesties dachten, zoals hoogleraren chronobiologie, hoogleraren arbeid en gezondheid en juristen arbeidsrecht. 11 van hen vulden de vragenlijst helemaal in, op basis van hun antwoorden werd de gratis te downloaden folder ‘Suggesties bij werken in de nacht voor werknemers en werkgevers’ geschreven.

Adviezen voor verpleegkundigen

Behalve algemene adviezen als gezond eten en ontspannen naar bed gaan komen de experts ook met deze adviezen voor verpleegkundigen en andere werknemers:

 • De eigen gezondheid goed monitoren, ook door mee te doen aan door de werkgever aangeboden periodiek medisch onderzoek (PMO).
 • Geen diensten ruilen als dit nadelig blijkt voor het eigen herstel, dus echt vasthouden aan voorwaarts roterend roosteren.
 • Regelmatig lichamelijk actief zijn tijdens de nachtdienst, bijvoorbeeld door rekoefeningen te doen of om ook als het niet zo druk is toch stukjes te lopen.
 • Per dienst een of meerdere powernaps doen, waarbij elke powernap maximaal 20 minuten duurt.
 • Geen medicatie gebruiken om alert te blijven. Als je niet zonder dergelijke middelen kunt is het gezonder geen nachtdiensten te draaien, staat in de folder.
 • Veel licht, inclusief dat van beeldschermen, is vlak voor het slapen af te raden, net als zware inspanning.
 • Ook wie nachtdiensten draait doet er verstandig aan zijn of haar normale routine van naar bed gaan aan te houden.
 • Het gebruik van voedingssupplementen, medicatie, homeopathische middelen en alcohol om in slaap te komen wordt afgeraden.

De meerderheid van de stemmers op een Nursing-poll over slaapproblemen blijkt zo slecht te slapen dat het invloed heeft op hun dagelijks functioneren. Waar worstelen collega-verpleegkundigen vooral mee? Waar heb je vanuit de wet en de cao recht op als het over nachtdiensten gaat? En wat zegt de wetenschap over de gevolgen van slecht slapen, de invloed van blauw licht en interventies om beter te slapen? Lees het in dit Premium-artikel.

Adviezen voor werkgevers

De folder wijst ook werkgevers op wat zij kunnen doen om bijvoorbeeld verpleegkundigen te ondersteunen bij het draaien van nachtdiensten. Voorbeelden van adviezen voor werkgevers zijn:

 • Roosters in overleg maken met medewerkers, zodanig dat ze aansluiten bij hun natuurlijke bioritme (ochtend- of avondmens) en privé-situatie.
 • Medewerkers die veel nachtdiensten draaien betrekken bij verbetertrajecten over gezondheid en werkprocessen.
 • Regelmatig bespreken of medewerkers wel of geen nachtdiensten willen draaien.
 • Ruimten en mogelijkheden voor een powernap faciliteren.
 • Bij lange reistijd: vervoer regelen voor naar huis na een nachtdienst, bijvoorbeeld een taxi.
 • Goede slaapmogelijkheden op of bij het werk verstrekken, bijvoorbeeld in een hotel, voordat de medewerker naar huis gaat.

Nursing Web-tv: ‘Slapen bij onregelmatige diensten´
Wisselende diensten zijn funest voor een gezond slaapritme, veel verpleegkundigen hebben daar last van. Als je niet goed slaapt, kun je niet goed voor anderen zorgen. De eerste uitzending van Nursing WebTV staat daarom in het teken van goed slapen, vooral na de nachtdienst. Hoofdredacteur Alexia Hageman gaat in gesprek met twee deskundigen: Miriam Gruppelaar, verpleegkundig specialist neurologie in het Centrum voor Slaapgeneeskunde (Ziekenhuis Groep Twente) en Elly Kaldenberg, voedingsdeskundige en diëtist, o.a. gespecialiseerd in voeding bij onregelmatige diensten. De centrale vraag is: goed slapen bij onregelmatige diensten, hoe doe je dat? De uitzending is te bekijken via Youtube.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.