Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenwerking consulatiebureaus en kindergeneeskunde GHZ

Het consultatiebureau en de afdeling Kindergeneeskunde van het Groene Hart Ziekenhuis zijn gestart met de GO-poli (Groei- en Ontwikkelingspoli voor pre- en dysmaturen).
Samenwerking consulatiebureaus en kindergeneeskunde GHZ

De nieuwe polikliniek is speciaal voor te vroeg geboren babies (prematuren tot 35 weken) en zuigelingen met een te laag geboortegewicht (dysmaturen). Door nauwe samenwerking tussen het consultatiebureau en de afdeling kindergeneeskunde kan de groei en ontwikkeling van deze kinderen nauwgezet gevolgd worden.

Eén plek
Tot nu toe werden te vroeg geboren kinderen in het ziekenhuis gevolgd door de kinderarts en fysiotherapeut. Daarnaast werd in het consultatiebureau hun ontwikkeling gevolgd en werden vaccinaties gegeven. Nu hebben de ouders één plek waar ze naar toe komen. De GO-poli komt dan in de plaats van de bezoeken aan het consultatiebureau en de kinderarts.

Eenduidigheid
Door nauwe samenwerking kunnen eventuele problemen eerder worden herkend en behandeld. Ria van Leeuwen, coördinator en neonatologieverpleegkundig: ‘Deze kwetsbare groep kinderen heeft recht op een optimale begeleiding bij hun ontwikkeling. Dat kunnen we nu bieden. En doordat we nu samen de begeleiding van deze kinderen doen, kunnen we de ouders eenduidigheid bieden. Tot nu toe kregen ze nog wel eens verschillende adviezen en dat maakt ouders onzeker.’

Ontslag
Het werkt als volgt: een kind dat te vroeg geboren is en in het GHZ behandeld is, krijgt een week na ontslag een controle-afspraak in het ziekenhuis. Ook brengt een verpleegkundige van het consultatiebureau enkele dagen na ontslag een bezoek thuis. Daarna komen de ouders met hun kind elke maand naar de GO-poli in het ziekenhuis.

Bezoek
De kinder- en consultatiebureau-arts zien de kinderen afwisselend. Ook de fysiotherapeut en de logopedist volgen de ontwikkeling van het kind. De verpleegkundige van het consultatiebureau bezoekt kind en ouders thuis. Elk kind volgt een vast schema met controles, het kind wordt tot het vijfde jaar gevolgd.

Tekst: Redactie KraamSupport
Groene Hart Ziekenhuis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.