Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Slimme bedden ook handig voor verpleegkundigen’

Het Erasmus MC gebruikt sinds kort slimme bedden met diverse technische snufjes. Hoe wordt daarmee het verblijf veiliger voor patiënten, en wat hebben verpleegkundigen eraan?
Zo ziet zo'n slim bed eruit. Foto Vincent Blinde, Erasmus MC.

Het Erasmus MC heeft 850 bedden met slimme technische foefjes geleverd gekregen. Nieuw aan deze bedden is vooral dat ze een groot aantal handige functies hebben en niet maar één, zegt verpleegkundige Carla Kastelein. Zij leert collega-verpleegkundigen hoe de slimme bedden werken. ‘De nieuwe functies maken het verblijf voor patiënten een stuk veiliger en minder belastend. Voor verpleegkundigen wordt het werk minder zwaar.’

Weegfunctie

Kastelein is bijvoorbeeld enthousiast over de weegfunctie. ‘Je hoeft de patiënt niet meer uit bed te tillen om te wegen. Op het bed zitten een display en een weegknop. Je ontgrendelt de functie door te swipen, drukt op de knop en op het scherm verschijnt het gewicht, als je wilt tot op honderd gram nauwkeurig.’ In de toekomst kunnen verpleegkundigen het gewicht meteen draadloos naar het EPD verzenden.

Opblaasbare luchtcellen

Ook de anti-decubitusfunctie van het matras is fijn voor patiënten én voor verpleegkundigen, zegt Kastelein. ‘Patiënten met een verhoogd risico op doorligwonden hoef je niet meer te verplaatsen naar een bed met een anti-decubitusmatras. Bij het slimme bed kun je met een pomp de luchtcellen opblazen voor wisselende druk en voor permanente lage druk. De patiënt kan tijdens het opblazen in bed blijven liggen.’

Veiliger

Verder dragen meerdere functies bij aan de veiligheid van de patiënt. ‘Uit het bed stappen wordt veiliger’, zegt Kastelein. ‘De patiënt kan zelf de hoofdsteun 45 graden omhoog doen, daarbij blijft de beensteun in de laagste stand. Dat is vrij nieuw, want in de meeste bedden gaat de beensteun mee omhoog als de hoofdsteun beweegt, wat uitstappen moeilijker maakt.’ De patiënt kan op een lampje zien of het veilig is om uit te stappen. Oranje betekent: het bed kan verder naar beneden, groen betekent: het bed staat op de laagste stand dus uitstappen kan veilig.

Er zijn meer ziekenhuizen die investeren in gebruiksvriendelijkere en comfortabelere bedden, zoals het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Alarm

Voor patiënten met een verhoogd risico op vallen kunnen verpleegkundigen een alarm instellen. Kastelein: ‘Ze kunnen hun werktelefoon een signaal laten geven als de patiënt zich omdraait, als de benen op de bedrand komen en als de patiënt uit bed gaat.’ Slimmigheidjes die minder nieuw zijn maar wel handig: een vijfde wiel zodat rijden makkelijker wordt en standaard een infuuspaal en een papegaai.

Onderzoek

Het Erasmus MC vervangt bij ontslag van een patiënt het oude bed door een slim bed. Verpleegkundige Carla Kastelein verwacht dat binnen twee tot drie weken alle oude bedden zijn vervangen. Het ziekenhuis heeft dan 850 intelligente bedden. Het Erasmus MC en leverancier Hill-rom doen vijftien jaar lang onderzoek naar het gebruik van de bedden.

Ook met een slim bed blijft tillen en verplaatsen soms nodig. Geen wonder dat sommige verpleegkundigen fysiek overbelast zijn. Daarom verzamelde Nursing tips van experts om je lijf te sparen bij tillen en verplaatsen.

 

4 REACTIES

 1. Slimme bedden of slimme Erasmus?
  Nieuwe bedden kosten handen vol geld, eerst pakket van eisen, internationaal uitbesteden (verplicht), diverse bedden wekenlang testen, keuze maken…
  Door het een onderzoek te noemen vervallen verplichtingen, onderzoek wordt gesubsidieerd (Universitair ziekenhuis), de firma Hill-Rom is de enige leverancier en zal graag financieel meewerken en krijgt kennis en ervaring terug … Slim …

 2. Lees alle reacties
 3. Waarom moet het zo lang duren voordat alle vpk hier gebruik van kunnen maken. Dit kan de werkdruk enorm verlagen! Ik zou zeggen prima om onderzoek te doen maar over 15 jaar pas uitslag en beslissen of dit landelijk ingezet gaat worden voelt als mosterd na de maaltijd

 4. In mijn organisatie moesten nieuwe bedden niet duur zijn…. Nu hebben we kortere bedden, terwijl de mensen in Nederland steeds langer worden. Om het bed te verlengen is vaak veel kracht nodig. Als het bed op de laagste stand staat, kun je het bed niet op of van de rem halen, je moet het bed dan eerst weer ophogen. De infuuspalen waren ze vergeten en daarvoor zat ook geen aansluiting op het bed. Dat is na twee jaar nog niet opgelost. De bedhekken kun je moeilijk omlaag krijgen, je moet er recht voor staan en bij het laten zakken maken ze veel lawaai.
  Uiteindelijk blijken het dus bedden voor een verzorgingstehuis te zijn.
  Maar ja, de prijs he.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.