Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Slimme inco’ en CRDL winnen Nationale Zorginnovatieprijs

Slim incontinentiemateriaal, de Abena Nova, heeft de publieksprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs 2018 gewonnen. Deze inco geeft een alarmsignaal wanneer de cliënt een natte inco heeft, waardoor er gerichter kan worden verschoond.
De clip geeft een signaal naar de app van de zorgmedewerkers. Foto: Abena Nova

De Nationale Zorginnovatieprijs is een prijs speciaal voor de beste innovatie voor de zorg. De Abena Nova werd vorig jaar gelanceerd in Nederland, en is nu in gebruik bij17 locaties van zes verschillende zorginstellingen. ‘Daarnaast zijn er vijf andere zorginstellingen die binnenkort met Nova gaan starten’, vertelt woordvoerder Frank van Noort. De slimme inco wordt gebruikt in de gehandicaptenzorg en verpleeghuizen, maar volgens Van Noort zal er in de toekomst waarschijnlijk ook uitbreiding naar de thuiszorg zijn. De Abena Nova is een incontinentieverband met sensoren waarop een kleine clip wordt op aangesloten, die in verbinding staat met een app. Met de slimme inco wordt de hoeveelheid opgevangen urine gemeten en doorgestuurd aan de app, waardoor de zorgmedewerkers precies zien wanneer de cliënt verschoond moet worden. Dit voorkomt dat je te laat bent en dat kleding of bed moeten worden verschoond. ‘Dat is dus kwalitatievere zorg, maar zorgt ook voor tijdsbesparing bij zorgpersoneel’, vertelt woordvoerder Van Noort.

Aanpassen verschoningsmoment

Dit kan betekenen dat er op andere momenten verschoond wordt. ‘En dat is wennen. Maar de verzorgenden merken dat de cliënten er baat bij hebben’, vertelde Petra Billekens van Philadelphia, de eerste organisatie waar de inco in gebruik werd genomen. ‘Wat ook handig is, is dat je meer inzicht krijgt in de patronen van cliënten. We hadden bijvoorbeeld een cliënt die ’s morgens fris gewassen was, en erna een schone inco aankreeg, die bij het ontbijt al een signaal afgaf dat de inco volzat. Dit kan niet, dachten de verzorgenden, we hebben hem net verschoond. Wat bleek nou: na het wassen en het verschonen werd de cliënt rechtop gezet om aan te kleden. En juist door het rechtop zetten, bleek hij te plassen. Nu hebben ze het verschoningsmoment aangepast: eerst wassen, dan rechtop zetten, en dán verschonen. De momenten van verschonen zijn vaak anders, en cliëntvriendelijker.’ De Abena Nova kreeg 32 procent van de publieksstemmen. Van Noort: ‘Het is fantastisch dat we deze prijs hebben gewonnen. Het geeft ook aan dat het publiek aandacht voor dit niet heel sexy onderwerp –continentiezorg- heel belangrijk vindt. Het geeft ons alleen maar meer zin om met passie aan de Abena Nova verder te werken.’

Contact bij dementie

De vakjuryprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs 2018 ging naar de CRDL: een houten zorginstrument dat een nieuwe vorm van contact mogelijk maakt door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid. De CRDL is ontworpen voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie – zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking – én hun omgeving. Ontwerper Dennis Schuivens voelt zich vereerd door deze erkenning: ‘Geweldig! De Nationale Zorginnovatieprijs 2018 geeft ons de mogelijkheid om de CRDL sneller beschikbaar te maken voor een grotere groep gebruikers én moedigt zorginstellingen aan de CRDL op te nemen in hun dienstenpakket ter verbetering van het welzijn van hun bewoners.’

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.