Sonja Kersten V&VN: ‘We willen in gesprek met verpleegkundigen en dus ook met het actiecomité’

Afgelopen donderdag stuurde V&VN directeur Sonja Kersten een brief naar alle leden. Daarin pleitte ze voor een ‘pas op de plaats’ in verband met het wetsvoorstel BIG II. Minister Bruins stelde vervolgens het wetsvoorstel uit. Nu ligt alles weer open, legt de V&VN directeur uit.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Arno Massee
Waarom kwam V&VN vorige week met deze brief?

Sonja Kersten: ‘We merkten dat de onrust onder verpleegkundigen onderling en richting de beroepsvereniging toenam. Niet alleen op social media maar ook op de werkvloer. Verpleegkundigen met een lange staat van dienst voelden zich begrijpelijkerwijs niet erkend, omdat in het wetsvoorstel BIG II vooral naar diploma’s en certificaten wordt gekeken. Andere collega’s zijn positief over de nieuwe functie van regieverpleegkundige en dat botste soms. Het is noodzakelijk om het vertrouwen te herstellen. We gebruiken de pas op de plaats om aan leden te vragen hoe zij kijken naar functiedifferentiatie en welke voorstellen

6
8086

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

6 REACTIES

  • @Amerins: Goed lezen! De V&VN wil met alle verpleegkundigen in gesprek. Achterban en niet-achterban en actiecomité en niet-actiecomité. Het gaat zeker niet alleen de achterban van de V&VN aan!! Dus ik hoop dat ze jouw hoop niet tegemoet komen om alleen onder hun eigen achterban te gaan peilen.

 1. Lees alle reacties
 2. Het is eigenlijk heel simpel te regelen. Koppel de titel en functie van regieverpleegkundige niet aan een diploma, maar kijk of iemand voldoende kennis en kunde, dus ervaring, heeft om die functie te kunnen bekleden. Dan valt het verschil in gevolgde opleiding (mbo, hbo of inservice weg en gaat het om de theoretisch en praktische vermogens. Bovendien is er ook geen aparte beroepsgroep nodig en voorkom je voor straks dat er een stuwmeer aan regieverpleegkundigen ontstaat, waarvoor er geen functie voor handen is.
  Weg met dit wetsvoorstel en maak een simpele nieuwe!!

 3. Functie differentiatie prima, maar dat hoeft niet verankerd in een wet. Volgens mij kan dit prima via goede functiebeschrijvingen binnen elke instelling, daarin kun je recht doen aan hbo-v, specialisatie etc. Vastleggen in een wet dat er 2 soorten verpleegkundigen zijn is een slecht plan, en doet geen recht aan jarenlange ervaring, gespecialiseerde scholingen enz. Dus voor de wet 1 verpleegkunde, en goede functiebeschrijvingen in de instelling met bijbehorende salaris differentiatie.

 4. Ik begrijp heel goed dat er functiedifferentiatie nodig is. Maar ik kan niet staan achter zoiets als 2 soorten verpleegkundigen. 1 soort die zich regieverpleegkundige mag noemen en straks meer moet gaan kosten. En 1 soort verpleegkundige met jarenlange ervaring die helaas doordat hij of zij in service opgeleid is de boot mag missen. Wat te denken van die HBO ers die hun opleiding gedaan hebben net voor 2012?
  Lange tijd doen HBO ers en MBO ers naast elkaar hetzelfde werk. Veel onderscheid is er op de werkvloer niet. Straks doen regie verpleegkundigen en verpleegkundigen hetzelfde werk op de werkvloer? En als dat niet zo is hoeveel Regieverpleegkundigen kan Nederland dan inzetten?
  Differentiatie ja, daar ben ik het mee eens. Als je meer complex werk moet doen mag je wat mij betreft ook meer betaald worden. Maar ik ben wel van mening dat we dat niet alleen via diploma’s kunnen regelen. Mogelijk is iets als wegen van verworven competenties een optie?

 5. Mocht het nodig zijn om in de toekomst ervaring “aan het bed” te hebben dan helpen dit soort zaken niet om de verpleegkundigen van nu met een lange staat van dienst te behouden. Als het al gaat om behoudt van expertise en kundigheid dan staat deze gang van zaken daar haaks op. Laat staan dat er nog mensen overblijven die deze kunst kunnen overdragen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.