In haar brief schrijft Kersten dat er onvoldoende draagvlak is vanuit verpleegkundigen voor de overgangsregeling Wet BIG II zoals die er nu ligt. ‘Daarom willen we nu een pas op de plaats maken. Ik heb het ministerie van VWS hierover geïnformeerd’, aldus Kersten. De beroepsvereniging wil op korte termijn opnieuw in gesprek gaan met werkgevers, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), opleiders en vakbonden. Ook kondigt Kersten aan dat de resultaten van deze gesprekken in een peiling aan de leden van V&VN zullen worden voorgelegd.
Nog te veel onduidelijkheid
Het besluit van V&VN is een reactie op de ophef die de afgelopen weken is ontstaan naar aanleiding van de overgangsregeling Wet BIG II. De vereniging ontving vele vragen van verpleegkundigen over de overgangsregeling. Eerder schreef Kersten al dat zij drie specifieke zorgen voor zou leggen aan minister Bruins. Uit de brief die zij vandaag publiceerde: ‘De minister zei dat aanpassingen kunnen, als alle andere partijen – opleiders, werkgevers en vakbonden – daar ook mee akkoord gaan. Daar hebben we tot nu toe geen luisterend oor voor gevonden.’ Volgens Kersten is er op dit moment nog te veel onduidelijkheid.
Onvrede onder de leden
Ook gaat Kersten in op onvrede onder V&VN-leden: ‘Duidelijk is ook dat we niet iedereen hebben gesproken, niet iedereen hebben bereikt. Helaas voelden en voelen veel verpleegkundigen zich niet goed door ons vertegenwoordigd of gehoord. (…) Ook daar ligt een opdracht om het vertrouwen onderling te herstellen.’
MBO en Inservice opleiding wordt steeds in 1 adem genoemd. Je had HBO- V en Inservice opleiding. Voor de opleiding van Inservice had je minimaal Havo nodig.
Je had de keus; HBO-V doen: meer theorie en weinig praktijk. Of de
Inservice opleiding : veel theorie met meer praktijk ervaring.
Beide een HBO opleiding !
Het is een schande dat de Inservice opleiding in 1 adem met de mbo -v wordt genoemd.
Wij, de Inservice opgeleide verpleegkundigen, zijn van HBO niveau!!
Functiedifferentiatie moet en gaat er eindelijk komen maar wat wordt er een circus van gemaakt. Terecht staat verpleegkundig Nederland op de achterste benen. En ja, ik snap dat verpleegkundigen zich gedevalueerd voelen. Maar waarom zo moeilijk doen? Terwijl een oplossing heel simpel zou kunnen zijn en recht doet aan elk kwalificatieniveau. Een Mbo(inservice)-opgeleide verpleegkundige is een MBO verpleegkundige en een Hbo-opgeleide verpleegkundige is een HBO verpleegkundige, punt.
En zo wordt men dan ook in BIG II geregistreerd, gekeken naar het initiële diploma; einde discussie. Niks regieverpleegkundige (want regie voeren is immers een taak binnen het HBO profiel en geen afzonderlijke functie) of andere fancy benaming.
En ja, een HBO verpleegkundige die al wat langer geleden is opgeleid komt wellicht op onderdelen kennis te kort (net zoals een MBO verpleegkundige overigens). Maar een kennistekort is aan te vullen met bijscholing (als men dat zelf nog niet gedaan heeft). Laat het aan de zorgorganisaties zelf over om een eventueel kennistekort onder medewerkers in kaart te brengen en daarop scholing in te zetten, al dan niet in samenwerking met een opleidingsinstituut. En laat de initieel Mbo(inservice)-opgeleide verpleegkundige die een HBO functie ambieert en van mening is dat deze door ervaring en bij- en nascholing HBO competenties heeft verworven, een EVC assessment doorlopen.
Ik begrijp de hype niet zo. Ben zelf 18 jaar werkzaam geweest als MBO-verpleegkundige binnen de GGZ en in 2015 gestart met de V-HBO-V (afgerond in 2018). Als ervaren MBO-verpleegkundige meende ik ook de kennis en ervaring te hebben van een HBO-verpleegkundige. Achteraf kan ik zeggen dat ik mijn ervaring nodig heb gehad om mijn kennis bij te spijkeren naar HBO-niveau. Met name kennis over EBP en de verdieping in het vak hebben mij als verpleegkundige verrijkt.
Ik was ook cynisch naar jonge HBO-studenten, vond ze te theoretisch en weinig praktisch onderlegd, maar begrijp nu wel waarom er op deze wijze is gekozen voor functiedifferentiatie.
Beste Nellas, volgens mij beschrijf je hier allen het verschil tussen de verpleegkundige met vooral theoretische vaardigheden en de verpleegkundige met de praktische vaardigheden. Waarbij er voor het gemak maar vanuit gegaan wordt dat MBO en de Inservice opgeleiden tot de laatste groep horen…
Inderdaad weer eens een staaltje van onderwaardering. Hoe kan ik lid zijn van een vereniging die mij niet vertegenwoordig en het niveau van werken niet waardeert ???
Wat zou het in de praktijk inhouden….ik ga me alleen nog bezig houden met laag complexe patiënten, laat de regievpk zijn taak doen, kijken waar het schip strand, zonde van al die ervaringsjaren.
Nee, hier voel ik mij niet gehoord, ik voel mij zelfs gekwetst !!!
En bedankt !
Jij blijft, hoe dan ook, de superverpleegkundige die je was. Niet meer en niet minder. Regieverpleegkundige is een nieuwe functie, met andere taken. Voordat ik de HBO-V ging doen, vond ik ook het een en ander van HBO-verpleegkundigen. Ik heb echter ervaren dat er op een andere wijze wordt opgeleid. Niet beter of slechter, iedere verpleegkundige is zijn/haar titel meer dan waard.
En als je regieverpleegkundige wil worden, waarom zou je dan niet investeren in een opleiding die je nog beter maakt dan je al bent! Ik kan het weten 😉
@Nellas: Je vergeet hier wel erbij te vermelden dat jij al praktijkervaring had toen je je HBOV-diploma haalde en er dus een combi is van kennis met kunde (praktijkervaring!). het wetsvoorstel koppelt de functie van regieverpleegkundige aan het HBOV-diploma van na 2012, ook las je geen of nauwelijks praktijkervaring, dus kunde , hebt, terwijl verplegen toch met name doen is op basis van je kennis.
Laat er een wetsvoorstel komen waarin iedere verpleegkundige (mbo, hbo en inservice) de functie van regieverpleegkundige kan vervullen op basis van een aantoonbaar voldoende nivo van kennis en kunde. Dan kan er ook 1 bereopsgroep blijven en onstaan er geen stuwmeren van regieverpleegkundigen, waarvoor er geen functie van regieverpleegkundige beschikbaar is.
pgobbels heeft gelijk dat de V&VN niet de hele beroepsgroep van verpleegkundigen vertegenwoordigt en dat zal ze ook niet gaan doen, omdat veel verpleegkundigen niet achter de doelstellingen en acties van de V&VN staan, die het braafste clubje van de klas wil zijn en witte voetjes wil halen bij het ministerie ten koste van de beroepsgroep, welke zij pretendeert te vertegenwoordigen.
Pas op de plaats maken….wat betekent dat? Even rusten en dan gewoon doorlopen?
Dit wetsvoorstel moet van de baan! Maak een nieuw wetsvoorstel (als die functie van regieverpleegkundige er dan zo nodig moet komen, maar van mij hoeft het niet), waarin verpleegkundigen, ongeacht hun (voor-)opleiding(en) regieverpleegkundige kunnen worden op basis van aantoonbaar denk- en doe nivo, dus met de nodige werkervaring. En koppel deze titel niet klakkeloos aan een diploma, waarbij de werkervaring er niet of nauwelijks toe doet. Verplegen is met name een vak van doen!
Waarom haal je jezelf zo naar beneden? Er is gewoon een wezenlijk verschil tussen MBO en HBO, dat wil niet zeggen dat jij aan de kant geschoven wordt…….Diploma’s doen er wel degelijk toe en ervaring kan je makkelijker naar een hoger opleidingsniveau helpen en zo regieverpleegkundige worden. Of je kan ervoor kiezen om gewoon je werk goed te doen, zoals je al jaren doet (zo te lezen). Dan veranderd er niks.
@Nellas: Ik weet niet waar je het vandaan haalt dat ik me naar beneden haal. Iets van vooroordeel of arrogantie misschien?
Inderdaad: diploma’s doen er toe en zeker ook ervaring. Op basis van aantoonbaar voldoende nivo van kennis en ervaring zou je dan, ongeacht je diploma, in aanmerking moeten kunnen komen voor de functie van regieverpleegkundige en niet omdat je een hbov-diploma hebt van na 2012 met geen of nauwelijks werkervaring, dus kunde!! Ervaring doet ertoe en dat is precies waar dit wetsvoorstel mank gaat!!
De V&VN moet zich eens realiseren dat de beroepsgroep verpleegkundigen niet alleen bestaat uit leden van de V&VN. Als je dan echt wilt peilen benader dan ook de niet leden!!
Ik denk dat de V&VN bang is voor een nieuwe opstand van verpleegkundigen; niet binnen de vakbonden, maar binnen haar eigen beroepsvereniging
Ik had begrepen dat zo’n 50.000 verplk. de intenties van het ActiecommitteeBIG2 hadden onderschreven. Dat geeft te denken.
De V&VN heeft zich voor het karretje laten spannen van de HBO-V’s met daarnaast haar ambitie om het beroep op een academisch niveau te krijgen want je kan niet achterblijven bij het buitenland.
Haal je gewoon even wat competenties weg bij de MBO/Inservice-vpk en degradeer je die het liefst in de nabije toekomst naar zorgkundige.
Van de V&VN moet je het maar hebben.
Terugkomend op mijn opmerking in de eerste zin: bij zo’n beroepsvereniging heb je niets meer te zoeken, toch?