Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Speciale armband comfortabel bij PICC lijn

De finalisten van Het Beste Zorgidee van Nederland zijn bekend. Een van de drie genomineerden is PICC Comfort. Een armband die meer gemak biedt en minder in het oog springt. Daarnaast zijn de Trapleuningverlenger en de Fit for the Floor-app genomineerd.
De PICC Comfort is van elastisch materiaal gemaakt.

Het idee komt van de zussen Monique en Sandy van Straaten. Bij Sandy werd een jaar geleden borstkanker geconstateerd, waarop ze chemotherapie kreeg. ‘Omdat ik van nature slechte vaten heb om in te prikken, is er gekozen om een PICC-lijn te zetten’, vertelt Sandy. ‘Vanuit ziekenhuis krijg je dan een soort band om je arm. Die zit heel erg strak, en is niet comfortabel. Ik sliep niet goed, en als ik wakker werd, stonden de putten van het infuus in mijn arm. De kinderen vonden het eng,  zo’n slang uit mijn arm.’

Knuffelen met kinderen

En dus kroop zus Monique achter de naaimachine en maakte een armband waarin de PICC-lijn ingestopt kon worden. Dit maakte zij van een rekbare stof en klittenband. Dankzij een handige flap is het infuus gewoon goed bereikbaar voor verpleegkundigen. En een bijkomend voordeel is dat de PICC-kaart, die patiënten altijd bij zich moeten dragen, in de armband gestopt kan worden. Een uitkomst, vindt Sandy: ‘Ik kon weer slapen op mijn zij zonder dat ik wakker werd van de pijn. Mijn kinderen konden me knuffelen zonder dat ik naar mijn arm hoefde te kijken of er niemand achter bleef haken. Ik werd meer mezelf, en voelde me minder ziek.’ Als de zussen de geldprijs van € 10.000 winnen, zullen ze dit gebruiken om hun product op de markt te brengen.

Trapleuningverlenger

De Trapleuningverlenger is ook genomineerd. Deze is bedacht door fysiotherapeuten en broers Jeremy en Joël Blom. Voor iedereen die de trapleuning nodig heeft om naar boven te komen is het laatste stukje trap door het ontbreken van de leuning vaak een groot probleem. De broers bedachten hierop de Trapleuningverlenger, een eenvoudig maar effectief hulpmiddel waarmee de trapleuning wordt verlengd. Met behulp van de computer maakten zij een prototype dat heel eenvoudig over het einde van de leuning te schuiven is.

Speciale app

De derde genomineerde is de Fit for the Floor-app, bedacht door manueel therapeut Floor Wijma. Zij ontdekte na haar zwangerschap dat er eigenlijk geen goede programma’s zijn die vrouwen na een bevalling helpen om weer terug te keren naar het sportveld. Daardoor kwam zij op het idee voor de app ‘Fit for the Floor’. Veel vrouwen ondervinden fysieke problemen na een bevalling, terwijl hun beschikbare trainingstijd door de komst van een baby erg beperkt is. Bestaande sportapps zijn voor hen daarom vaak weinig geschikt. De Fit for the Floor-app bevat trainingsschema’s voor verschillende soorten sporten zodat de kersverse moeder snel weer op bijvoorbeeld de tennisbaan of het volleybalveld kan staan.

Het Beste Zorgidee van Nederland is een jaarlijkse wedstrijd van ONVZ Zorgverzekeraar. Het beste idee word beloond met € 10.000, een startkapitaal waarmee het idee op de markt kan worden gebracht. Klik hier om je stem uit te brengen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.