Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stagiairs kunnen misbruik melden bij speciaal meldpunt

Leerlingen die stagelopen in de zorg, daar handelingen moeten doen waar ze eigenlijk niet voor bevoegd zijn of als volledige werkkracht worden ingezet, kunnen dat vanaf nu melden bij een speciaal meldpunt van vakbond FNV.
Foto: Arno Massee

FNV heeft via NPO Radio 1 programma De Reporter meldingen ontvangen van leerlingen die handelingen moesten verrichten, terwijl zij daar nog niet toe bevoegd waren. Ook zouden sommige leerlingen als enige ‘werknemer’ de volledige verantwoordelijkheid over een groep patiënten/ bewoners. Op het meldpunt kunnen niet alleen de leerlingen zelf, maar ook werknemers die dit bij hen op de werkvloer zien gebeuren, reageren. Ga direct naar het meldpunt.

‘Stagiair is geen volledige werkkracht’

Cor de Beurs, zorgbestuurder in het persbericht van FNV: ‘Ondanks de enorme personeelstekorten in de zorg, mag het natuurlijk niet gebeuren dat leerlingen en stagiairs als volledige werkkracht worden ingezet. Een leerling of stagiair moet boven de personeelssterkte staan, omdat hij/zij het vak nog moet leren. En moet daarbij deskundige begeleiding krijgen. Het kan dus nooit zo zijn dat zij ineens verantwoordelijk worden gesteld voor de zorg van een (soms grote) groep patiënten of bewoners, want zij zijn daar nog helemaal niet toe bevoegd. Met alle mogelijke gevaren voor veiligheid en gezondheid. Als vakbond willen we met werkgevers waar dit misgaat in gesprek en geconstateerde misstanden oplossen. Want leerlingen en stagiairs mogen niet de rekening betalen voor de huidige personeelstekorten in de zorg.’ Het meldpunt staat open tot maandag 25 november. Ga direct naar het meldpunt. 

Onderzoek NU’91 naar ervaringen van studenten verpleegkunde

Het is niet de eerste keer dat het inzetten van studenten om personeelstekort te compenseren ter sprake komt. Eerder al liet minister Hugo de Jonge weten dat het volwaardig inzetten van studenten geen gewenste situatie is. ‘Ze moeten de ruimte krijgen om te leren,’ zei hij in antwoorden op Kamervragen, vorig jaar juli. De Kamervragen werden toen gesteld naar aanleiding van het onderzoek van NU’91 waarin studenten verpleegkunde gevraagd is naar hun bevindingen tijdens hun stage. Daaruit bleek onder meer dat studenten verpleegkunde vaak hoge werk- en prestatiedruk ervaren tijdens hun stage. Een groot deel van hen wordt bovendien volledig ingezet bij personeelskrapte. Tijd om te leren is er dan niet. Ook krijgen ze minder stagevergoeding dan de in de huidige cao’s is afgesproken. Meer over het onderzoek van NU’91.

Je kunt de uitzending van Reporter Radio van zondag 3 november hier terugluisteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.