
Een groot deel van de patiënten draagt onnodig lang therapeutisch elastische kousen (TEK) na een diep-veneuze trombose. Dat bleek eind vorig jaar uit onderzoek van Maastricht UMC+. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie biedt dit onderzoek ‘belangrijke argumenten om de richtlijn onder de loep te nemen’. Dat meldt de vereniging in een schriftelijke reactie aan WCS Nieuws*.
Miljoenenbesparing
Volgens de geldende richtlijn moeten patiënten twee jaar lang TEK’s dragen na een diep-veneuze trombose. Voor veel patiënten is dat onnodig lang, zo toonde het Maastrichtse onderzoek aan. Patiënten die een individueel behandeladvies kregen, hoefden de kousen vaak veel minder lang te dragen. Bij de helft van de patiënten bleek de kous na zes maanden al overbodig, en bij elf procent kon de kous na een jaar worden stopgezet. Het Maastricht UMC+ houdt naar aanleiding van hun onderzoek de richtlijn niet meer aan, maar bepaalt per patiënt de meest passende behandeling. Als iedereen dit zou doen, kan dat volgens de onderzoekers jaarlijks wel tien miljoen euro aan zorgkosten besparen. Daarnaast zou het voor veel patiënten een flinke verbetering in de kwaliteit van leven betekenen.
Niet klakkeloos stoppen
De NVDV meldt aan WCS dat zij het Maastrichtse onderzoek als aanleiding zien om de richtlijn mogelijk eerder te herzien, maar waarschuwt tegelijkertijd om de standaard draagduur van twee jaar niet zomaar te verkorten tot zes maanden. Dit heeft het gevaar dat een grote groep patiënten onderbehandeld wordt, en mogelijk alsnog post-trombotisch syndroom ontwikkelt. Dat zou de kostenbesparing van een kortere draagduur teniet doen.
Herziening richtlijn
Een eerste voorstel van de NVDV is om in de richtlijn op te nemen dat de noodzaak van kousen na zes maanden geëvalueerd wordt met onder andere een duplex-onderzoek en Villalta-score. De verenging zal hiervoor contact opnemen met de Nederlandse Internisten Vereniging. In de tussentijd zou verder onderzoek gedaan moeten worden om te bepalen of een draagduur van zes maanden ook volstaat om post-trombotisch syndroom te voorkomen.
Andere toepassingen TEK
In hun reactie aan WCS benadrukt de vereniging van dermatologen dat de mogelijke aanpassingen van de richtlijn alleen gaan over therapeutisch-elastische kousen om post-trombotisch syndroom te voorkomen. Behandeling van chronisch post-trombotisch syndroom of van veneuze insufficiëntie is een ander verhaal.
* WCS Nieuws juni 2018, jaargang 34.