Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties30

Stel je vraag over de nieuwe beroepsprofielen V&V2020

Vorige week presenteerde V&V2020 de nieuwe, toekomstbestendige beroepenstructuur voor verpleegkundigen in 2020.
Stel je vraag over de nieuwe beroepsprofielen V&V2020

In de voorstellen is de verpleegkundige per defintie hbo-opgeleid en krijgt de zorgprofessional op mbo-niveau in 2020 de titel ‘zorgkundige’. Met name dat laatste zorgde op Nursing.nl voor flink wat ophef.

Wat vind jij van de nieuwe beroepsprofielen? We zijn benieuwd naar de meningen van zowel mbo- als hbo’ers, maar ook gespecialiseerde verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en natuurlijk studenten (mbo en hbo).

Stel je vraag
Stel je vragen hieronder, en wij proberen ze vervolgens zo goed mogelijk voor je te (laten) beantwoorden.

30 REACTIES

 1. Vraag:ik heb diploma 3jarige MDGO-VZ en werk nu als ‘Verzorgende’in zorgcentrum.Daar heb ik mij bewaam gemaakt dmv workshops in verpleegtechnische handelingen en werk en ben ingeschaald als Verzorgende IG-er.Veranderd mijn benaming nu straks ook in Zorgkundige(net als de recentere opleidingen/IG-ers)??Of wordt er onderscheidt gemaakt in deze opleidingen?

 2. Lees alle reacties
 3. hallo allemaal, Ik ga in september de opleiding starten voor niveau vier.Al die ontwikkelingen m.bt.het veranderen van het beroepsprofiel baart mij toch wat zorgen.Ga ik nu een opleiding beginnen met als resultaat dat ik nog steeds op niveau 3 blijf werken of wordt dit een verrijking en diepgang van ons mooie beroep.Hiervoor moet ik vanaf sept. toch keihard aan de bak.Ik heb hier heel veel zin in hoop dit alleen niet voor mezelf te doen maar ook voor onze patienten .Ik zou graag met trots de titel verpleegkungige willen dragen.

 4. Ik heb gehoord dat de verzorgden C binnenkort verdwijnt. verzorgende C werkt in de thuiszorg. Zorgt voor de basisbehoeften van cliënt maar doet geen huishouden. Ik hoorde dat de verzorgende C in haar huidige positie naar beneden wordt geschaald en het huishouden ingaat. Wie weet hier meer van…please…

 5. Gelukkig zie ik na veel speurwerk, dat er voor de huidige gediplomeerde verpleegkundige geen biet verandert. Je houdt je titel en je bevoegdheden. Als ik het goed gelezen heb. Toch een hele opluchting, anders was ik wel achter een kassa gekropen ipv een opleiding te volgen.

 6. Het is niet alleen een verandering in de titel, maar men neemt ons ook veel verantwoordelijkheden af. In het rapport van de V&VN wordt omschreven dat de ‘zorgkundige’ bij voorkeur in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg of psychiatrische zorg moet werken, in het ziekenhuis mogen zij alleen laag complexe patiënten behandelen. Waarom leren we nu dan hoe wij een hoogcomplexe patiënt moeten verzorgen, en over 8 jaar mag ik dat niet meer? Tenzij ik alsnog de HBO erachteraan doe? Dat heeft geen meerwaarde, de HBO verpleegkundige weet nier meer dan een MBO verpleegkundige op het gebied van anatomie, fysiologie en pathologie. Niet voor niks hebben HBO verpleegkundigen geen ander functieprofiel als een MBO verpleegkundige binnen de meeste ziekenhuizen, omdat zij niet per definitie meer kwaliteit leveren. Dit plan is een schande, en dit kan men ook niet maken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de ic-verpleegkundigen, SEH verpleegkundigen en dialyseverpleegkundigen? Mogen die hun taken niet meer uitvoeren en worden ze gedegradeerd tot verzorgende? Dat denk ik niet. Als dit plan echt doorgezet wordt, moeten alle niv 4 verpleegkundigen en studenten een vuist maken en naar Den Haag vertrekken om te staken en te protesteren. Dit laten wij toch niet gebeuren? Dit laten we ons toch niet afpakken?

 7. Beste Henk, ik ga 99% mee in jou betoog hoor. Alleen een kleine correctie, een verpleegkundig specialist wordt echt een NP of psychian assistent mee bedoeld. Als een ambu-pleeg een verpleegkundig specialist wil worden zal die de NP opleiding nog moeten doen. Ik dacht dat die opleiding dan nog 2 a 3 jaar was ofzo ? Dus dan moet je weer flink aan de bak!

 8. Wat wordt de patiënt hier beter van???
  Op de afdeling noemt de patiënt ons zuster of broeder. De patiënt wil vakkundig geholpen worden en heeft geen enkel besef of je MBO of HBO hebt gedaan, in mij is dat in ieder geval nog nooit door een patiënt gevraagd. Dat uit de aanspreektitel je opleidingsniveau niet is af te leiden daar schijnen we binnen de beroepsgroep meer last van te hebben dan alle zorgvragers bij elkaar.
  Een agent op straat vraag je ook niet of hij/zij MAVO of HAVO heeft gedaan, aan een brandweerman vraag je ook niet of hij brandwacht of spuitgast is, je verwacht een vakkundige inzet.
  Hoe ziet de toekomst er overigens uit voor verpleegkundig specialisten zoals de ambulanceverpleegkundigen die vanuit niveau 4 de spoedeisende hulp of CCU hebben gedaan? Aansluitend de SOSA maar nog steeds niveau 4 en dus straks zorgkundige. Raken zij hun titel kwijt en mogen zij geen A-1 vervoer meer gaan doen? Ik denk dat het dan erg stil gaat worden op straat.

 9. Ik ben tot in het diepst van mijn ziel gekrenkt.
  Ik wordt gedegradeerd in mijn beroepstrots!
  Begonnen in 1972; een inservice opleiding zoals dat heette. We leerden een paar weken de eerste beginselen in theorie en daarna was het hard werken en daar was, en is, niks mis mee.
  Vervolgens iedere 3 maanden een paar weken nieuwe theorie met afsluitend een toets;
  Ik ben dit jaar 40 jaar verpleegkundige en ik had zo graag nog jaaaaaaaaaaren door willen gaan, want ik heb de mooiste baan van de wereld. Maar als het daadwerkelijk zo doorgaat dan stop ik in 2020. Ik blijf verpleegkundige en wil onder geen beding alleen een zorgkundige zijn. Ik zorg niet alleen ik verpleeg ook daadwerkelijk.
  De verpleegkundigen waar ik veelal mee werk die de afgelopen tien jaar van de opleiding kwamen, hebben veelal een allerbelabberste anatomische kennis. En dan zouden zij beter zijn dan ik??????? Zou ik ondertussen in de praktijk niet geleerd hebben om verbanden te leggen (letterlijk en figuurlijk?) Heb ik door levenservaring inmiddels niet op een hoger niveau leren denken en handelen?
  Ik ben hier ZO ONTZETTEND DOOR GEKRENKT. IK BEN ZOOOOOOO BOOS!
  Moet ik op mijn zestigste alsnog de HBO-V gaan doen omdat ik vind dat ik daadwerkelijk en absoluut de titel verpleegkundige waard ben?
  Dames en heren kunnen we dit over onze kant laten gaan?
  Dit is echt bij de wilde spinnen af.
  Ik heb hier geen woorden meer voor.
  Een boze zuster

 10. Beste Bram, ik ga toch ook mee in het betoog van Elly. Ik leer juist op niveau 4 kritischer kijken naar het waarom in een verhaal, overstijgend denken. Dat wij als MBO louter uitvoeren is echt een misvatting, want die voorstelling wordt mij nu juist gepresenteerd aan alle kanten om de sprong van niv 3 naar niv 4 te maken omdat dat nu juist iets is wat verzorgenden niveau 3 eigenlijk doen. ( in theorie ) Want ik ken ook genoeg verzorgenden die ook verder ( durven )kijken dan hun neus lang is. Het blijft dus erg theoretisch allemaal terwijl het in de praktijk erg door elkaar loopt.
  Het gaat mij er niet om dat ik de HBO-Vers hun extra salaris / titel niet gun, maar naar mijn gevoel bereik je dat niet door aan de stoelpoten te zagen ( want dat is en blijft het gewoon )van de MBO verpleegkundige collega,s. V&V heeft zich door deze actie mijn inziens erg in discrediet gebracht bij de meerderheid van de verpleegkundige beroepsgroep want ze voelen zich niet meer vertegenwoordigt door hen.

 11. Ik werk in de thuiszorg en moet wel degelijk handelen in complexe situatie’s en overstijgend denken.
  Merk wel verschil mbt niveau 4 en 5.Met name 5 zit inderdaad op management niveau.Is dus inderdaad anders denken.Maar om nu maar zo te zeggen dat niveau 4 alleen maar uitvoert wat ze gevraagd wordt zonder nadenken over het hoe en waarom vind erg kort door de bocht.
  Als dit zo zou zijn ben je naar mijn idee totaal niet als verpleegkundige geschikt.
  De reaktie van de vepleegkundige niv.5 op niv. 4 vind ik dan ook wel een beetje kleinerend.
  Voor mij is het verschil niveau 4 en 5 overduidelijk en geef niveau 5 ook de eer om een hoger uurloon en verantwoording te dragen.
  Vraag me af of dit voor onze clienten van belang is.
  Laten lekker gezellig samen voor onze clienten blijven zorgen. Of is dit niet onze prioriteit!!

 12. Aan de l.l verpleegkundige niveau 4,
  Dat de hbo-v’er als enige extraatje managementkennis krijgt, is absoluut niet waar. Kijk voor de grap maar eens naar studieboeken voor de mbo-v en de hbo-v, bijvoorbeeld over anatomie/fysiologie/pathalogie. Voor de hbo-v gaat de stof veel dieper en het jargon is complexer. Op het hbo leer je verder en kritischer denken dan de opdracht die je krijgt of wat ergens geschreven staat. Je leert verbanden te leggen en kritisch te kijken naar het nut van bepaalde verpleegkundige technieken, interventies of handelingen. Dat verschil heb ik als hbo-v’er ook in de praktijk gemerkt: mbo-leerlingen doen wat ze gevraagd wordt (ook als het theoretisch gezien zinloos of overbodig is, of achterhaald of niet evidence based), de hbo-student is erop getraind daar bewust mee om te gaan en kritisch te handelen (of juist niet te handelen). Het stukje management en organisatiekunde op de hbo-v is piepklein. Dat is echt een misverstand: je wordt op de hbo-v niet opgeleid tot teamleider. Helemaal niets mis met mbo-v en diens leerlingen, maar dat zij zich altijd minder voelen en zeggen dat er amper verschil zit in de opleidingen is simpelweg niet waar. Nogmaals: ijk maar eens naar het curriculum en de diepte van de lesstof op de hbo-v en je weet genoeg. Niet dat hbo-v’ers halve artsen zijn, wat mbo-v’ers vaak denken dat zij denken.
  Ik voel me niet beter dan iemand met een mbo-opleiding. Wel is het een feit dat ik anders ben opgeleid en op een andere manier heb leren denken, leren en handelen. Net als dat een verpleegkundige op niveau 4 anders denkt en andere kennis en technieken beheerst dan een verzorgende niveau 3.

 13. Na het uitgebreid lezen van de niewe beroepsprofielen kom ik tot de volgende conclusie.
  Nieuw is het beroepenhuis in de vorm van de boom.Voor de rest kan ik geen nieuwe aspecten vinden.Als de beroepsgrpe niet duidelijk kies voor een classificatie waarin een opsomming gegeven wordt waar de verpleegkundige zich op richt en waar de verpleegkundige de verzamelde gegevsn weer in kan ordenen dan weet een verpleegkundige niet waar ze zich mee bezig moet houden. Ze kan dan ook niet voor haar beroepsgroep eenduidige gegevens verzamelen, niet ordenen en dus ook geen onderzoek doen
  Er wordt in de beroepsprofelen begrippen genoemd waarop de verpleegkudige zich zorichten, maar ik kan geen bron van deze opsomming vinden
  Ik kan in het beroepsprofiel nergens iets vinden van de NANDA, de NIC e de NOC.
  Graag een reactie

 14. Als ik in de praktijk kijk, werk als universitair geschoold verpleegkundige in een UMC, zijn er maar relatief weinig hbo-v’ers in staat om door te groeien naar een specialistische functie. Niet omdat die functies er niet zijn, maar omdat ze niet de ambitie of de capaciteiten hebben. Het is vaak al moeilijk genoeg om op niveau mee te draaien op de verpleegafdeling. Dat is jammer om te constateren, maar helaas wel de werkelijkheid.
  Hoger loon verwachten puur op basis van je opleiding als hbo’er is dan ook een gotspe.
  Ik denk dat de leerplannen op de HBO-V opleiding in eerste instantie qua niveau opgekrikt dienen te worden en daarnaast gespecialiseerd moeten te worden naar één van de volgende aandachtsgebieden: ziekenhuiszorg, zwakzinnigenzorg, psychiatrische zorg dan wel thuiszorg.

 15. Wij worden ook opgeleid om zorg te verlenen in complexe situaties en onverstijgend te denken. Het enige wat jullie extra krijgen is een stuk management, heb je echt iets aan aan het ziek bed. Je mag je best verpleegkundigmanager noemen… ?
  Continue wordt er gesuggereerd dat wij niet overstijgend leren denken en niet leren om complexe zorg te verlenen ? Wat is nu eigenlijk het beeld van de HBO-V over het MBO-V behalve dat ze zich beter voelen dan wij ?

 16. Ik vind het goed dat er een verschil komt tussen hbo en mbo verpleegkundige, ik heb me altijd verbaasd dat de de hbo verpleegkundige hetzelfde verdiend als een mbo verpleegkundige. Zij zijn opgeleid om complexe zorgsituaties te bekijken en overstijgend te denken, mijn inziens is dit een grotere verantwoordelijkheid maar ook een hoger denkniveau.
  Kortom, IK BEN ONTZETTEND BLIJ DAT DEZE VERANDERING TER SPRAKE WORDT GEBRACHT EN HOPELIJK ZELFS INGEVOERD!

 17. wat ik van de nieuwe beroepsprofielen vindt: theoretisch gebla bla over een practisch vak. “De HBO-V heefft de macht gegrepen”spreekt mij wel aan…hebben jullie niets beters te doen “beroepsvereniging”? Ik herken mezelf niet meer in ‘onze’ beroepsvereniging. Laat verpleegkundigen gewoon verpleegkundigen zijn, en de mensen die zich te goed en te hoog opgeleid voor ons werk voelen een andere beroepsnaam nemen, vooral engels en vol afkortingen, staat echt wijs.

 18. Hoe zit het dan met al die verpleegkundigen die de inservice A opleiding in een ziekenhuis gedaan hebben?
  Met 40 urige werkweken op alle afdelingen van chirurgie tot kraam tot kinder en interne/oncologie etc naast je studie en dit 4 jaar lang?
  Op welk niveau worden zij ingedeeld?
  En is het niet ook persoons gebonden?
  Afhankelijk van werkervaring en kennis en expertise?
  VB een verpleegkundige niv.4 ervaring in ziekenhuis/thuiszorg/gehandicapten zorg als begeleider/psychiatrie ambulant, word die gewoon in een hoek geschoven als zorgkundige DIT KAN TOCH NIET een hbov vpk net van school heeft toch niet de kennis en expertise van een oude rot in het vak!!!
  Je krijgt zo dat de uitdaging voor niveau 4 verplk weg gaat daar krijgen we straks te kort in.

 19. Ik ben MBOverpleegkundige, ik heb dit 2 jaar geleden gehaald en toen was ik 42. Ben er erg blij mee, ik vond dit een toevoeging van mijn verzorgende opleiding, ik heb er hard voor moeten knokken.. en nu voelt het alsof ik dit voor niets heb gedaan. Welke bevoegdheden raak ik kwijt? ieder jaar ga ik voor mijn big, hoeft dit dan niet meer? Als verzorgende sta je niet geregistreerd. Ben erg teleurgesteld.

 20. Gevechten om de hoogste eer!Moet dit nu echt?
  Er zijn 2 grote ‘zorgwegen’ in ons werkveld, de verpleging met verpleegkundigen 4 en 5 en de verzorging met div. namen en niveaus. Dit is door de jaren heen steeds meer in 2 kanten veranderd en gespecialiseerd, dus waarom niet verpleegkundigen en zorgkundigen?
  Laat er een brede goede toekomst visie ontwikkellen met bijbehorende opleidingen.

 21. Zijn de extra competenties die HBO verpleegkundigen bezitten het verplegen?
  De nieuwe titel zorgkundige geeft de valse indruk dat een HBO verpleegkundigen de enige zijn die kunnen verplegen. Dit is raar aangezien MBO en HBO verpleegkundigen even veel mogen en kunnen op het gebied van zorgverlening.
  De extra vaardigheden die HBO verpleegkundigen bezitten zijn zeker belangrijk. Echter op het gebied van de patientenzorg is dit niet terug te zien. Beide voeren dezelfde taken uit.
  Als er iemand is die een nieuwe titel nodig heeft, dan is het de HBO verpleegkundige. Een titel waarin terug terug te zien is dat deze een hoop toevoegen aan het beroep verpleegkunde.
  Het afschaffen van de titel MBO-verpleegkundige is hetzelfde als het veranderen van de definitie van het verplegen. Een van oorsprong MBO beroep!

 22. Eens met wat Debora schrijft. Ik heb drie zorg diploma’s en ook de MDGO-VP. Die MDGO-vp is mooi dat ze die aanstipt. We kunnen namelijk van de geschiedenis leren. Voor die opleiding haalden ze destijds de oude termen verpleger en vepleegster van stal. Er lag destijds een rapport waarin bleek dat deze opleiding een tussen wal en schip opleiding was.
  Niet eerlijk want voorheen was het de MBO-V en daarmee werd je gewoon verpleegkundige. Later werd het dus weer opnieuw de MBO-V en dus wel de verpleegkundige titel. Nu gaan we weer het wiel op nieuw uitvinden als het aan de PVDA ligt. Maar we pikken het niet tijd voor de witte woede MKII.

 23. Het woord zorgkundige werd 20 jaar geleden al genoemd als nieuwe naam voor ziekenverzorgende, omdat tussen verzorgende en ziekenverzorgende geen duidelijk verschil is betreft de benaming. Nu nog steeds niet. Ik vond dat toen een heel goed idee en dit gaf duidelijkheid aan de functie. Nu wordt deze naam weer gelanceerd voor de mbo-verpleegkundige dit vind ik niet juist want de mbo-vp is duidelijk en de meest voorkomende functie. Nu is de hbo-vp erbij gekomen en voelen zich niet thuis in deze benaming, het lijkt mij verstandig om voor de hbo-er een andere benaming te zoeken, omdat hierdoor de onduidelijkheid is ontstaan.

 24. Ik maak me zorgen! Ik was ooit de laatste lichting MDGO-VP. Vervolgens heb ik de MBO-V gedaan. Dus voor mij is het al de tweede keer dat mijn opleiding voor mijn gevoel niets meer waard is. Wie zegt mij dat als ik over pak weg 10 jaar van baan wil veranderen er niets verandert is aan mijn titel? Sorry, maar uw opleiding bestaat niet meer. laten we u inschalen op zorgkundige. Ik ben met TROTS een verpleegkundige. En dat zou iedereen met een MBO dilploma moeten kunnen worden. En dus ook de bescherming moeten krijgen van een titel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.