Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stijging aantal baby’s met Downsyndroom

Het aantal kinderen in Nederland dat wordt geboren met het Downsyndroom stijgt en is duidelijk hoger dan eerder gerapporteerd. Dit blijkt uit onderzoek.

Onderzoeker Michel Weijerman, kinderarts en Down-specialist in VU medisch centrum in Amsterdam, vond een aanzienlijk hoger aantal pasgeborenen met Downsyndroom dan op basis van eerdere voorspellingen verwacht was, namelijk 16 per 10.000 in plaats van 10 per 10.000.

Leeftijd
Weijerman concludeerde ook dat met name de hogere leeftijd van de moeders een belangrijke rol speelde bij deze stijging. De gemiddelde leeftijd van moeders met een Down-baby bleek 33,6 jaar. Een derde van deze moeders is 36 jaar of ouder. Moeders met baby’s zonder Down waren gemiddeld 31,6 jaar.

Verbetering
De sterfte in het eerste levensjaar daalde daarentegen sterk. Hartafwijkingen, vroeger de belangrijkste oorzaak van sterfte, kunnen steeds beter behandeld worden. Deze resultaten bevestigen de noodzaak voor meer onderzoek, vooral gericht op verbetering van kwaliteit van leven van deze steeds groter wordende groep van kinderen met het Downsyndroom, aldus Weijermans.

Borstvoeding
Tot slot blijkt een veel lager percentage vrouwen borstvoeding te geven, terwijl borstvoeding juist zo belangrijk is om de mondmotoriek van Down kinderen te stimuleren. Weijerman vindt het belangrijk dat er meer geld vrijkomt om onderzoek te doen naar de kwaliteit van leven van kinderen met het Downsyndroom.

Tekst: Redactie KraamSupport
ZorgPers

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.