Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Student Corner: ‘Dankzij de Pijnanamnese praten we écht over pijn’

Brenda Kluijver
Brenda Kluijver
Verpleegkundig specialist Inge de Croos (28) zag dat het pijnbeleid op haar afdeling niet vaststond. Het gevolg: onder- en overbehandeling van pijn. Voor haar opleiding tot verpleegkundig specialist deed zij een pilot-implementatieonderzoek naar de Pijnanamnese.
Inge verpleegkundig specialist
Inge de Croos aan het werk. Foto: Bedrijfsfotografie Woonzorggroep Samen

In deze rubriek bespreken studenten verpleegkunde hun onderzoek of afstudeerscriptie. Ze leren onderzoek doen naar vaak praktische, klinische onzekerheden; het is zonde om de uitkomsten niet met elkaar te delen.

Je onderzoek vond plaats op een orthopedisch chirurgische afdeling in de anderhalvelijnszorg, waar eerder niet structureel met pijnscores of pijnlijsten werd gewerkt. Wat is de Pijnanamnese voor lijst?

De Pijnanamnese, opgesteld door het Landelijk Verpleegkundig Pijnnetwerk, is een gevalideerde en betrouwbare vragenlijst bestaande uit vijftien vragen. Deze kun je gebruiken als hulpmiddel bij het verhelderen van het pijnprobleem en het stellen van verpleegkundige diagnoses bij patiënten. Je zet de Pijnanamnese in als een patiënt een pijnscore van 3 of hoger aangeeft, of als hij bij opname pijnstilling gebruikt.’

Er bleek draagvlak te zijn voor het implementeren van de Pijnanamnese. Wat leverde het invoeren van die nieuwe werkwijze op?

‘Beter behandelen van pijn begint met het in kaart brengen van pijn, en dat doe je op deze manier meteen bij opname. De verpleegkundige neemt de pijnscore af en zo nodig dus de Pijnanamnese. Deze bespreekt ze tijdens de eerste visite met mij.

Zeker met onze West-Friese patiëntenpopulatie bleek dat mensen nogal eens onnodig pijn leden omdat ze niet wilden ‘zeuren’; sinds het werken met de Pijnanamnese is er veel beter zicht op pijn en sluit de behandeling beter aan.’

Heb jij voor jouw studie verpleegkunde (mbo-, hbo- of masterniveau) een interessant (afstudeer)onderzoek gedaan dat je graag wil delen? Is dit onderzoek beoordeeld met minimaal een goed (of kan de docent de beoordeling toelichten als er geen beoordeling is gegeven)? Stuur het naar margot.hamel@bsl.nl en wie weet nemen wij contact met je op.

Hoe vonden de verpleegkundigen het werken met de Pijnanamnese?

‘Ze vonden de Pijnanamnese eenvoudig, bruikbaar en gebruiksvriendelijk. Wel hadden ze duidelijke voorkeur voor een digitale versie ten opzichte van een papieren variant. Die vergaten ze vaak te printen of daadwerkelijk af te nemen. Ze gaven aan zich door de nieuwe werkwijze meer bewust te zijn van pijn en communiceerden meer met patiënten over het inzetten van pijnmedicatie.

Eerder gingen we meteen over op pijnmedicatie als iemand bij opname pijn had, nu voeren we eerst een gesprek om de pijn en behoeften te verhelderen. Uit een systematic review die ik tegenkwam, blijkt dat verpleegkundigen die systematisch pijn beoordelen zich meer bekwaam voelen in het beoordelen van pijn en meer tevreden zijn over de pijnmetingen die zij uitvoeren.’

Kijk jij door je onderzoek anders aan tegen pijn en pijnbeleving?

‘Ik ben me er weer extra van bewust hoe subjectief pijn is. In de literatuur kwam ik tegen dat de helft van de zorgverleners pijn bij patiënten of cliënten onderschat. Dat laat zien hoe belangrijk het is om pijn te meten en hierover te praten. De Pijnanamnese blijkt daar dus een geschikt middel voor te zijn.’

Je onderzoek was een pilot. Wat is ermee gebeurd?

‘Binnen de afdeling anderhalvelijnszorg van onze zorginstellingen werken verpleegkundigen nu met de pijnscore en zo nodig daarna met de Pijnanamnese. Voorwaarde voor invoeren op de afdelingen was het volgen van een klinische les en een workshop.

We zijn aan het kijken of we de werkwijze ook kunnen implementeren op de geriatrische revalidatie-afdelingen. Ook is er nog een kwantitatief interventieonderzoek nodig waarin je een langere periode onderzoekt welk effect de Pijnanamnese heeft op het gebruik van pijnmedicatie, de ligduur en de kwaliteit van leven van patiënten.’

Onderzoeksvraag: Hoe ervaren zorgverleners het gebruik van de Pijnanamnese op afdeling Molenweid van Woonzorggroep Samen?
Opleiding: Master of Advanced Nursing Practice, Hogeschool InHolland, Amsterdam.
Werkt: als verpleegkundig specialist bij Woonzorggroep Samen in Schagen.
Vragen? Neem contact op met Inge: i.dcroos@woonzorggroepsamen.nl.

.

 

Nursing Pijn Congres 24 september 2020

Ontdek hoe je meer kunt betekenen voor patiënten met pijn en hoe je pijn kunt voorkomen. Inclusief skillslab! Meer informatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.