Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Student Corner: ‘Kwetsbare mensen voelen zich beter door Maatjesproject’

Maatjesprojecten: leveren die echt iets op voor het welzijn van kwetsbare mensen? Studenten Renate Baas, Anouk van Rooyen en Jorieke van den Berg zochten het uit voor hun afstuderen aan de hbo-v. Nursing sprak met Renate.
opleiding
'De invloed van sociaal welzijn op de fysieke gezondheid werd duidelijk dankzij het onderzoek voor de hbo-v.'

In deze nieuwe rubriek bespreken leerlingen/studenten verpleegkunde hun onderzoek of afstudeerscriptie. Ze leren onderzoek doen naar vaak praktische, klinische onzekerheden; het is zonde om de uitkomsten niet met elkaar te delen.

Jullie hebben onderzoek gedaan bij Stichting Hart voor Zwolle, die onder andere maatjesprojecten aanbieden voor ouderen, vluchtelingen en daklozen. Hoe kwamen jullie hierbij?

‘Het onderwerp is ons toegewezen en sprak ons in eerste instantie eerlijk gezegd niet echt aan. Onze eerste gedachte was: wat is hier nou verpleegkundig aan? Maar al tijdens het uitvoeren van het onderzoek en daarna, bleek dat er juist veel verpleegkundige  aspecten aan het onderwerp zaten, zoals de invloed van sociaal welzijn op de fysieke gezondheid. We moesten het onderzoek eerst alleen richten op een hardloopmaatjesproject, maar we vonden dat niet zo interessant. Al snel bleek ook dat het onderwerp te klein was en niet voldeed aan de eisen die de hogeschool stelt aan afstudeeronderzoek. We zijn proactief met school en de organisatie in gesprek gegaan om het onderwerp breder te kunnen trekken. Dat zou ik medestudenten ook zeker adviseren als ze een onderwerp krijgen waar ze gevoelsmatig niets mee kunnen: volg je gevoel en ga het gesprek aan.’

Heb jij voor jouw studie verpleegkunde (mbo-, hbo- of masterniveau) een interessant (afstudeer)onderzoek gedaan dat je graag wil delen? Is dit onderzoek beoordeeld met minimaal een goed (of kan de docent de beoordeling toelichten als er geen beoordeling is gegeven)? Stuur het naar margot.hamel@bsl.nl en wie weet nemen wij contact met je op.

Welke zaken kwamen jullie tegen die voor verpleegkundigen tóch interessant bleken te zijn?

‘Je weet wel dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, maar tijdens ons onderzoek en met de resultaten in de hand zag je dat even echt in de praktijk. Uit onze enquêtes en interviews bleek dat 80 procent van de respondenten (ouderen, vluchtelingen en daklozen uit Zwolle) zich gelukkiger voelde met een maatje dan voor het maatjesproject. Niet alleen psychisch, maar ze hadden ook minder pijn en andere lichamelijke klachten. Mensen met elkaar verbinden kan een enorm verschil maken in hoe iemand zich voelt, erg mooi om te zien. Dat heeft me ook geïnspireerd in mijn huidige stageperiode: ik loop stage bij een welzijnsorganisatie en probeer echt beter naar mensen te luisteren, breder te kijken dan alleen de klachten die ze ervaren. In ons onderzoek gebruikten we het concept positieve  gezondheid van Huber, waarin zes gezondheidsdimensies centraal staan. Van lichamelijk welbevinden tot sociaal maatschappelijk welbevinden: ik weet nu beter dat alles met elkaar verbonden is en probeer daar bij mijn cliënten bewust naar te kijken en mijn handelen op af te stemmen.’

Wat waren jullie aanbevelingen aan Hart voor Zwolle?

‘Ons advies aan hen was: voer het concept positieve gezondheid in. Op die manier heb je houvast, ook als informele zorgverlener. Je draagt dan ook uit dat je de mens achter de cliënt ziet, de mens in zijn geheel. Zelf kon Hart voor Zwolle in de praktijk niets met onze aanbeveling omdat ze juist een informele  hulporganisatie willen blijven en niet met hulpverleningsmethodieken en -concepten willen werken, maar ze werken veel samen met formele welzijnsorganisaties. Daar hebben ze onze aanbeveling wel gedeeld en die is positief ontvangen.’

Tot slot: jullie hebben met z’n drieën onderzoek gedaan. Hoe heb je dat ervaren?

‘Ik vond het erg fijn dat je alledrie andere kwaliteiten hebt die je gericht kunt inzetten. Maar het is ook niet altijd bevorderlijk voor de voortgang en sfeer om met z’n drieën aan één stuk te schrijven. Gelukkig waren we al vriendinnen en konden we een hoop tegen elkaar zeggen. Ik zou andere groepsafstudeerders dat ook adviseren: spreek je uit tegen elkaar, want je werkt voor een langere periode vijf dagen in de week samen.’

Onderzoeksvraag: wat is de invloed van het maatjesproject van Stichting Hart voor Zwolle op het welbevinden van kwetsbare Zwollenaren?
Opleiding: hbo-v VIAA, Zwolle
Onderzoek afgerond: januari 2019
Renate loopt momenteel stage bij ggz-instelling Dimence in Deventer

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.