Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Student Corner: ‘Kwetsbare ouderen horen vaak niet op de seh’

De ketenzorg rond kwetsbare ouderen is te gefragmenteerd en reactief, ontdekte hbo-v’er Patrick Mertens (50) tijdens zijn afstudeeronderzoek. Het onderzoek naar de problematiek van onnodige ziekenhuisopnames werd beloond met een dikke 8,9.
Patrick Mertens
Patrick Mertens: 'Waarom komen kwetsbare ouderen op de seh, zelfs in gevallen waarbij in de verwijzing al duidelijk is dat zij niet in het ziekenhuis horen? Dat vroeg ik me af.'
Premium

In deze rubriek bespreken studenten

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  5 REACTIES

  1. Ik ken veel ouderen in mijn omgeving en wat me vooral opvalt is dat zij zelf echt thuis willen blijven wonen op hun eigen plek ook al is die niet zo geschikt. Daarnaast ken ik ook ouderen die op tijd kiezen voor een serviceflat of seniorencomplex want die zijn er ook nog steeds (toegegeven op dit moment niet meer genoeg). Het valt mij op dat we graag de regering van alles de schuld willen geven. Maar het probleem is wat mij betreft genuanceerder. Dus laten we vooral kijken wat er op de kortere termijn nodig is. De nieuwe generatie wil niet in bejaardenhuizen wonen; ze werden destijds door velen verfoeid.
   Goed dat er hier in de regio veel initiatieven zijn waarbij kwetsbare ouderen vanaf de SEH doorstromen naar een ELV-plek. Dan hoeven we niet opgenomen te worden.

  2. Lees alle reacties
  3. Een sociale indicatie noemde ze het vroeger, omdat iemand niet meer alleen thuis kon wonen. Momenteel stevenen we af op een zorginfract. Het is een groot probleem geworden sinds de bejaardenhuizen zijn gesloopt, afgeschaft door die overheid met hun bezuinigingen. Deze mensen die nu onnodig op een SEH terecht komen, horen eigenlijk in een bejaardenhuis. Maar die zijn er niet. Een verpleeghuisindicatie moet je CIZ minimaal zzp 5 met behandeling hebben. Huisartsen staat het water aan de lippen. Waar moeten ze iemand onder brengen die bv helemaal alleen woont en niet meer alleen kan wonen en geen familie of vrienden heeft? En een thuiszorg “nee” verkoopt omdat hun niet voldoende capaciteit hebben. Dan moet zo’n huisarts gaan leuren en stad en land afbellen om iemand toch geplaatst te krijgen. De enigste uitweg is op AOA in z.h.
   De ketenzorg is verstopt er vindt geen doorstroming plaats, omdat er geen plek is. Nergens! Staan zoveel mensen op een wachtlijst!

  4. Als het niet gaat om gesproken tekst gebruik je enkele aanhalingstekens i.p.v. dubbele.
   Na een komma volgt een spatie.
   Een problematisch wat? Of het woordje ‘een’ weglaten.
   Na het woord ‘onderzoek’ dient het woord ‘als’ te worden geschreven.
   Voor een puntkomma komt geen spatie.
   Als het regent wordt je niet noodzakelijkerwijs nat. Een onderzoek kan inzichten verschaffen in waar je het best kunt vertoeven als het regent, om maar iets te noemen…
   En tot slot: Student Corner is rechtstreeks overgenomen uit de Engelse taal. In het Engels is het correct om dit als twee separate woorden te schrijven.

   Kortom, zoals wijlen mijn oma regelmatig verzuchtte: “kom maar terug als je zelf volmaakt bent”.

   Mari.

  5. Waar het hierbij om gaat is de zgn. verkeerde beddenproblematiek, oudere verpleegkundigen weten zich de tijd nog wel te herinneren dat patiënten de opnamediagnose ”sociale indicatie” kreeg. De de financiering ging per verpleegdag,dus financieel geen probleem voor arts en ziekenhuis. Inmiddels is de financiering veranderd en het aantal beschikbare bedden verminderd dus nu wordt het wel een problematisch.
   Deze problematiek is al jaren bekend en om dat weer te gaan onderzoeken is hetzelfde type onderzoek ; ”als het regent wordt je nat”. En dan de aanbevelingen; deze zouden niet misstaan in een beleidsstuk van een ambtenaar. Nietszeggend en nergens concreet.. Oh ja, het is Studentcorner ipv Student Corner.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.