Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Student Corner: ‘Warmtecompressie beste aanpak bij flebitis’

Ze merkte dat collega’s op de oncologische verpleegafdeling een eigen aanpak hadden van flebitis bij een perifeer veneuze katheter. Voor hbo-v’er Romy van der Kruk (21) dé kans om daar met haar afstudeeronderzoek verandering in te brengen.
Foto hbo-v student Romy van der Kruk
Romy van der Kruk: 'Mijn tip voor studenten is om een afstudeeronderzoek te doen over een onderwerp waar je echt interesse in hebt. Een half jaar kan heel lang duren als je onderzoek moet doen naar iets dat jou niets doet.'

In deze rubriek bespreken leerlingen/studenten verpleegkunde hun onderzoek of afstudeerscriptie. Ze leren onderzoek doen naar vaak praktische, klinische onzekerheden; het is zonde om de uitkomsten niet met elkaar te delen.

Je hebt een uitgebreide internationale literatuurstudie gedaan naar de behandeling van flebitis en semigestructureerde interviews gehouden met verpleegkundigen van je afdeling. Wat kwam er uit naar voren?

‘Ik werkte een jaar op de afdeling en zag dat er geen eenduidige aanpak was bij oncologische patiënten met een perifeer veneuze katheter en flebitis. Collega’s gaven in de interviews aan daar echt behoefte aan te hebben: iedereen bleek maar iets te doen. De verwarring over de beste aanpak zat er vooral in of je de insteekopening moet koelen of juist met warmte moet werken, en hoe snel je de venflon moet verwijderen bij vermoeden van flebitis. Uit mijn onderzoek is gebleken dat warmtecompressie de beste behandelmethode is en dat je de venflon direct moet verwijderen bij beginnende flebitis. Collega’s waren verbaasd, sommigen zeiden geschokt al dertig jaar juist te koelen omdat ze dachten dat het beter was. Niet alleen op onze afdeling, uit het hele ziekenhuis en van klasgenoten uit andere ziekenhuizen hoorde ik dat verpleegkundigen duidelijkheid missen bij het behandelen van flebitis bij een perifeer veneuze katheter. Voor het afronden van mijn onderzoek moest ik een adviesproduct maken, dus ik heb een beslisboom ontwikkeld waarop verpleegkundigen kunnen zien wat ze wanneer moeten doen als ze flebitis ontdekken bij hun patiënt. Evidence based uiteraard.’

Heb jij voor jouw studie verpleegkunde (mbo-, hbo- of masterniveau) een interessant (afstudeer)onderzoek gedaan dat je graag wil delen? Is dit onderzoek beoordeeld met minimaal een goed (of kan de docent de beoordeling toelichten als er geen beoordeling is gegeven)? Stuur het naar margot.hamel@bsl.nl en wie weet nemen wij contact met je op.


Gebruiken je collega’s de beslisboom nu in de praktijk?

‘Zo ver is het nog niet. De behandeling die ik voorstel wordt toegepast, maar de beslisboom is nog niet door het ziekenhuis in gebruik genomen. Ik heb de stap gezet om samen met een internist en de afdeling Verpleegkundige Zaken de beslisboom op te nemen in een nieuw te ontwikkelen protocol. Dat protocol zal ziekenhuisbreed ingevoerd worden. Ontzettend leuk, ik had vooraf niet verwacht dat ik echt een verschil kon maken met mijn onderzoek. Het onderwerp sprak me inhoudelijk niet zo aan, ik wilde liever een belevingsgericht patiëntonderzoek doen maar daar was geen ruimte voor omdat er teveel studenten soortgelijke onderzoeken deden op onze afdeling. Ik kreeg bij dit huidige onderwerp al snel in de gaten dat ik hiermee echt iets kon betekenen voor collega’s én juist ook de patiënt die kan rekenen op betere, onderbouwde zorg. Ik heb het beste eruit gehaald en toen ik merkte dat het probleem ziekenhuisbreed heerste, heb ik besloten het groter aan te pakken in de vorm van een protocol.’

Kwam je ook hobbels tegen?

‘Ja, ik kon in het begin niet genoeg specifieke, wetenschappelijke en actuele informatie vinden. Ik zocht voor betrouwbare bronnen eerst alleen via bijvoorbeeld Cochrane en Pubmed, maar later heb ik ook Google gebruikt en goed gekeken naar de oorspronkelijke bron. Artikelen die uit internationale vak- en wetenschapsbladen kwamen, heb ik ook gebruikt. Soms vond ik het moeilijk om te beoordelen of iets nog up to date was. Zo las ik veel over de Visual Infusion Phlebitis Scale, maar die dateert uit 1998. Door verder te zoeken ontdekte ik dat deze schaal internationaal nog ongewijzigd in gebruik is en als leidend wordt gezien. Toen durfde ik hem ook op te nemen in mijn literatuurstudie. Om vertraging tegen te gaan tijdens het onderzoek, heb ik bewust gekozen voor semigestructureerde interviews en bijvoorbeeld geen enquêtes. Daarbij ben je veel afhankelijker in tijd, moet je mensen achter de broek zitten. Ik wilde graag invloed hebben op mijn eigen planning, dus daar heb ik vooraf wel over nagedacht en keuzes voor onderzoeksmethodes mee afgewogen. Dat zou ik mede-afstudeerders ook als tip meegeven: bedenk vooraf goed wat je kunt verwachten van verschillende methodes. Heb je de vrijheid om zelf je onderwerp te kiezen, neem dan iets waar je echt interesse in hebt. Je bent er een half jaar lang heel intensief mee bezig, het kan je echt tegen gaan staan.’

Onderzoeksvraag: ‘Wat hebben verpleegkundigen op de afdeling oncologie van het Reinier de Graaf Gasthuis nodig om op eenzelfde manier flebitis bij oncologische patiënten te behandelen volgens wetenschappelijke literatuur?’
Opleiding: hbo-v aan de Haagse Hogeschool (juni 2019 afgestudeerd)
Onderzoek afgerond: maart 2019
Werkt: als verpleegkundige op de afdeling oncologie van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zo ver is het nog niet. De behandeling die ik voorstel wordt toegepast, maar de beslisboom is nog niet door het ziekenhuis in gebruik genomen. Ik heb de stap gezet om samen met een internist en de afdeling Verpleegkundige Zaken de beslisboom op te nemen in een nieuw te ontwikkelen protocol. Dat protocol zal ziekenhuisbreed ingevoerd worden.
    Romy heeft een verbeteridee,is mooi uitgezocht en ipv dat dat meteen omarmd wordt gaan de bureaucratische molens vertragend werken, laat mooi zien wat er echt mis is in de zorg, het frustreren van goede ideeën staat voorop en dat wordt nog gepikt ook.

    • Ik kan me voorstellen dat dit het herstel bevorderd, doordat de doorbloeding/circulatie gestimuleerd wordt door de warmte (geeft vasodilatatie) en daardoor bijv. leuko’s sneller en beter ter plaatse kunnen komen om de infectie te bestrijden en schadelijke stoffen (als gevolg van de infectie) sneller afgevoerd kunnen worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.