Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Studentenstop hbo-v blijft nodig’

Ondanks oplopende tekorten aan hbo-v’ers, houden ook volgend schooljaar de meeste hogescholen vast aan een studentenstop. ‘Opleidingen kunnen niet zomaar honderden opleidingsplekken erbij toveren', zegt Hans Aerts, voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde.
begeleiden leerling
'Onbegrijpelijk dat nog maar twee jaar geleden onze studenten geen vaste baan konden krijgen.' (foto: Arno Massee)

Ook voor komend studiejaar 2018-2019 geldt op de meeste hbo-verpleegkunde-opleidingen een studentenstop. Vooral in de Randstad zetten de opleidingen een beperking op de instroom van nieuwe studenten. Het lijstje met ‘fixusopleidingen’ vind je hier>>.

Beroepsvereniging V&VN vindt de numerus fixus op hbo-v’s niet stroken met de grote vraag naar verpleegkundigen en deed vorig jaar herhaaldelijk een oproep aan de hogescholen om de numerus fixus los te laten.

Investeren

Dat is niet realistisch, zegt Hans Aerts, opleidingsdirecteur van de Utrechtse hbo-verpleegkunde-opleiding en voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV). Het aantal stageplekken is op zich het probleem niet, zegt hij. ‘Maar goéde stageplekken met voldoende begeleiding, zodat leerlingen niet voortijdig uitvallen, daarvan maak je er niet zomaar een paar honderd bij.’ Bovendien gaat het niet alleen om stageplekken, vervolgt hij. ‘Een opleiding moet ook investeren in extra leerkrachten, lokalen en andere studiefaciliteiten. Dat vraagt een enorme investering van een school. Vergeet daarbij niet dat we de afgelopen jaren al ontzettend gegroeid zijn. In Utrecht alleen steeg het aantal verpleegkundestudenten in vijf jaar tijd van 900 naar 2000.’

Hogeschool Fontys schrapt wél haar numerus fixus; stageplaatsen genoeg.

Management

Aerts speelt de bal door naar het management van de instellingen. ‘Het is onbegrijpelijk dat twee jaar geleden onze studenten geen vaste baan konden krijgen en dat het water de werkgevers nu aan de lippen staat.’ Hij vindt dat instellingen hun personeelsbeleid beter moeten plannen. Soelaas moet volgens hem vooral komen van regionale samenwerkingsverbanden, zoals in de provincie Utrecht, waar tientallen werkgevers, hogescholen en roc’s vorig jaar een convenant ondertekenden. Ook in de regio Apeldoorn hebben zorginstellingen zich recent verenigd in Zorgplatform Apeldoorn.

De hogescholen zinnen daarbij op alternatieve manieren om meer studenten op stage te sturen, ook op plekken in de thuiszorg, waar stageplekken voor jongerejaars vaak lastig zijn. Daarvoor is in Utrecht de duostage in het leven geroepen, waarbij een ouderejaars stagiaire een jongerejaars mee op sleeptouw neemt. Ook zijn in Utrecht veel studenten op stage bij een vrijwilligersorganisatie, wat bij velen kritiek opriep over de kwaliteit van de stage.

Toestemming voor extra studenten

De Hogeschool van Amsterdam heeft vanuit de politiek toestemming gekregen om 170 extra studenten verpleegkunde aan te nemen in het nieuwe studiejaar. Met deze beslissing maakt de minister een uitzondering op de wet die stelt dat het aantal studieplaatsen na 1 december 2017 niet aangepast had mogen worden. De HvA zegt voldoende nieuwe stageplaatsen te hebben.

Zij- en doorstromers

Door de schaarste op de arbeidsmarkt zijn de werken-lerenvarianten populair aan het worden. Daar komen zowel zij-instromers en herintreders op af als mbo’ers die ‘doorscholen’ naar hbo. De hogeschool Utrecht begon in februari met een februaristroom, die een ongekende toestroom kende, vertelt opleidingsdirecteur Aerts.’ In plaats van de verwachte dertig studenten, meldden zich er tachtig aan.’ Het mes snijdt bij deze varianten aan twee kanten: werkgevers kunnen iemand gelijk in dienst nemen en de student heeft een salaris. Ook eerder had de HU te maken met een explosieve instroom van studenten verpleegkunde.

De beste hbo-v’s van het land: dit zijn ze!

2 REACTIES

  1. Wordt er ook gekeken naar de mogelijkheid om de stages korter te maken? Nu erg lang, vraag me af of 15 weken ook niet lang genoeg zijn, desnoods kan er overlap zijn, dat de stagiaire die aan het eind van haar stage zit de nieuwe stagiaire de eerste weken inwerkt, is meteen weer een rol en scheelt voor de werkbegeleiders. Ook een idee om vakanties wel stage te doen, op universiteit heb je ook niet zoveel vakanties, je zou dan een langere zomervakantie kunnen doen. Meteen handig voor vakantiewerk voor de studenten in zorginstellingen waar dit kan qua bevoegdheid. Een beginnende beroepsbeoefenaar zal ondanks lange stages toch tijd nodig hebben om haar vak goed te kunnen uitoefenen, we moeten daar de tijd voor nemen, kwaliteit boven alles.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.