Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Themanummer: zorgen voor andere culturen

Het nieuwste nummer van Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV) staat in het thema van multiculturele zorg. Het vakblad staat vol handige tips voor verzorgenden.
0ranmadannn.jpg

Het is het eerste themanummer van TvV van dit jaar. ‘Natuurlijk zijn verschillende culturen sowieso verweven in de zorg, zowel bij cliënten als de verzorgenden’, vertelt chef redactie Rhijja Jansen, ‘Maar omdat het zorgen voor bijvoorbeeld moslims toch andere inzichten vraagt, wilden we hier een keer extra aandacht aan besteden. In een artikel over palliatieve zorg voor moslims wordt er bijvoorbeeld aandacht aan de rituelen aan het sterfbed besteed. Verzorgenden vragen zich wel eens af of het vele bezoek niet belastend is voor hun cliënt, maar dit wordt juist als heel prettig ervaren.’

Dementie signaleren

Ook vind je in het blad een artikel over het signaleren van dementie bij thuiswonende migranten, iets wat andere signalen betreft dan bij autochtonen. Jansen: ‘Achteruitgang van de taal en het niet meer zelf boodschappen kunnen doen, kan een aanwijzing voor dementie bij autochtonen zijn. Bij migranten met een niet-westerse achtergrond ligt dit lastiger, omdat zij de taal vaak al niet goed beheersen, en familie de boodschappen doet.’ Ook komen verzorgenden aan het woord die werken in een cultuurspecifiek verpleeghuis, en verzorgenden die deze maand aan de ramadan doen. Klik hier voor de online kennisquiz: dementie herkennen bij niet-westerse migranten >>

Tijdschrift voor Verzorgenden is hét vakblad voor verzorgenden in de vvt. Het staat vol achtergrondinformatie en praktische tips, die direct toepasbaar zijn op de werkvloer.
Klik hier voor een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.