Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Thuiszorg is nuttig maar niet aantrekkelijk volgens eerstejaars hbo-v

Hoewel ze thuiszorg belangrijk en nuttig vinden, willen eerstejaars hbo-v er liever niet stage lopen. Dat is onterecht en problematisch, pleit verpleegkundige en onderzoeker Margriet van Iersel.
verpleegkundige in de thuiszorg verzorgt stoma
Eerstejaars hbo-v hebben het idee dat de thuiszorg hen geen uitdaging biedt. (Foto: Arno Massee)

Slechts vijf procent van de eerstejaars hbo-v-studenten zou voor een stage in de wijkverpleging kiezen. Dat blijkt uit onderzoek van Margriet van Iersel* onder meer dan duizend studenten van verschillende hogescholen in Nederland. Het gebrek aan belangstelling is niet zo verrassend als je kijkt naar het beeld dat de studenten hebben van werken als wijkverpleegkundige. Het is belangrijk en nuttig werk, maar niet zo aantrekkelijk en interessant, oordelen ze.

Stereotypes

‘Helaas hebben eerstejaars hbo-v vaak stereotype en onjuiste ideeën over de thuiszorg’, weet Van Iersel. ‘Vaak weten ze helemaal nog niet zo goed wat het verpleegkundevak inhoudt. Dat is ook helemaal niet zo gek. Maar gezien de tekorten in de wijkverpleging is het jammer en problematisch dat hun beeld niet overeenkomt met de werkelijkheid.’ Volgens de studenten in het onderzoek gaat de thuiszorg vooral om oude mensen, en is er weinig ruimte voor ontwikkeling. ‘Een beeld dat niet klopt’ pleit Van Iersel. ‘Ook in de wijk worden jongere mensen verpleegd, en in het ziekenhuis liggen net zo goed veel oudere patiënten. In de wijk vind je daarnaast een diversere patiëntengroep dan op de gemiddelde verpleegafdeling.’

In de wijk zijn niet altijd actuele richtlijnen beschikbaar, bijvoorbeeld over infectiepreventie. Dat betekent: zelf goed nadenken en creatief zijn. Nursing helpt je op weg met de antwoorden op 8 veel gestelde vragen over infectiepreventie in de thuiszorg.

Glamoureuze tv-series

Dat de studenten geen goed beeld hebben van de wijkverpleging, kan volgens Van Iersel deels verklaard worden door de media. ‘Tv-series over verpleegkunde spelen zich altijd af in een ziekenhuis en geven een glamoureus beeld van verpleegtechnische handelingen. De thuiszorg komt daarentegen meestal alleen negatief in het nieuws, als het gaat over tekorten, werkdruk en ontslagen. De nieuwe rol van de wijkverpleegkundige en de behoefte aan hbo-v’ers in de thuiszorg komt nauwelijks aan bod. Studenten die nog niet veel zicht hebben op de verschillende niveaus in de zorg, kunnen zo snel een verkeerd beeld krijgen.’

Vicieuze cirkel

Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen hoe veranderingen in het verpleegkundeonderwijs de beeldvorming van studenten kan verbeteren. ‘Daarom gaan we de studenten uit dit onderzoek volgen tijdens hun studie. We weten bijvoorbeeld wel dat stages een grote invloed hebben, maar niet precies wát voor invloed’, zegt Van Iersel. ‘Wel is duidelijk dat er nu een vicieuze cirkel gaande is: studenten hebben een negatief beeld over de thuiszorg, willen hier geen stage lopen, en zo blijft het negatieve beeld in stand.’

* Margriet van Iersel is verpleegkundige, docent verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam, onderwijskundige en onderzoeker.

Het onderzoek van Van Iersel kun je hier nalezen. 

9 REACTIES

 1. Wat ook niet mee werkt zijn de uren. Een twintiger wil/moet (bijna) fulltime werken. In de wijk kan dat alleen als wijkverpleegkundige. Als verpleegkundige in de wijk of verzorgendeIG is dat altijd parttime. Of je moet in de ochtend en in de avond willen werken, maar dat is niet duurzaam. De uren zijn ook niet gegarandeerd waardoor je soms 10 uur in de week draait en de andere week 25 uur.

 2. Lees alle reacties
 3. Er wordt in het artikel geschreven over het feit dat beginnende Hbo-V’ers geen duidelijk beeld hebben van de wijkverpleegkundige/ wijkzorg/ thuiszorg waardoor zij geen stage willen lopen in deze setting. De hoofdvraag lijkt mij dan eerder, hoe kan de huidige zorg een duidelijk beeld neerzetten van de zorg die geleverd wordt van de wijkverpleegkundige.
  Er wordt in het artikel verwezen naar tv-series; deze zouden zich allemaal afspelen in het ziekenhuis. Echter geeft een tv-serie alsnog geen realistisch beeld van hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat. Misschien is het veel interessanter om die niveau 5 verpleegkundige uit verschillende settings te koppelen aan het onderwijs.
  Een van de rollen die je als verpleegkundige vervult is coach/ ontwerper. Het coachen van eerstejaars verpleegkundige is een uitdaging, maar begint al ver voor de stage, op de eerste collegedag. Uit mijn tijd herinner ik mij vooral dat die stage een beetje onwerkelijk leek en dat ik totaal geen idee had wat ik moest verwachten.

 4. Over glamour t.v. gesproken..
  Laat hen eens kijken naar “Call The Midwife”, op Netflix..
  Dat is alles behalve glamour, maar improvisatie en eigen inzicht.
  Dus geen dokters roman!.
  Ik spreek over bijna 26 jaar ups en downs
  uit eigen ervaring.

  Maar ik weet dat deze situatie en omgeving veel mensen afschrikt.
  Ze zien liever een “vastomlijnd al voorgekauwd plaatje”.
  Dat is erg jammer.

 5. Laat een HBO-V wijkverpleegkundige gastcollege geven zodat de student een goed beeld krijgt wat het werk als wijkverpleegkundige inhoud, dat het niet alleen maar billen wassen en steunkousen aantrekken is.
  Je bent als wijkverpleegkundige eindverantwoordelijke voor de zorg en gaat voor kwaliteit van een grote groep cliënten.
  Ook een verplichte snuffelstage brengt menig student op andere gedachten is mijn ervaring.

 6. Goed dat hier aandacht aan wordt besteedt! Wij hadden laatst ook een eerstejaars HBO-V student voor haar eerste stage. Haar beeld van de wijk is compleet ondersteboven gezet. Ze vond het veel leuker als gedacht en heeft ontzettend veel geleerd.
  Voor je eerste stage is de wijk juist heel nuttig: je ziet veel ziektebeelden en krijgt direct een heel brede kijk op het verpleegkundig vak.
  Volgens mij zijn het niet alleen de Tv-series die de wijk onderbelichten, maar ook de vakbladen en de opleidingen zelf: die zijn erg op het ziekenhuis gericht.
  In de wijk (althans bij Buurtzorg:) krijg je veel ruimte om je te verdiepen in het vak. Bijvoorbeeld bij het klinisch redeneren is er veel ruimte om de theorie aan de praktijk te koppelen. Niet alle handelingen komen aan bod, maar dat is juist de valkuil: het zijn niet de vaardigheden van de handelingen, maar juist vaardigheden als bijv empathie tonen, observeren, interpreteren en communiceren die je nodig hebt om een goede verpleegkundige te worden.
  De wijk is enorm veelzijdig en een grote uitdaging, zeker als je ook nog zelfsturend werkt. Dus ik zou zeggen: studenten: WELKOM! We hebben jullie hard nodig.

 7. Goedemiddag
  Als ik zulke artikelen lees word ik altijd een beetje verdrietig.ik werk zelf in de zorg als verzorgende maar ik krijg altijd bij zo n artikel het gevoel dat die er niet meer toe doen en de helpende al helemaal niet.Dit komt ook door de media en consorten die het altijd alleen maar hebben over de verpleegkundigen.
  Maar ik denk dat een stage in de thuiszorg voor de HBO heel nuttig kan zijn zo leren ze ook hoe het in de praktijk werkelijk werkt en dat je theoretisch alles kunt beredeneren maar omdat in de praktijk te laten zien daar hebben ze toch echt wel moeite mee en dat is mijn ervaring Ze kunnen beter leren om mensen in hun waarde te laten en mensen accepteren om wie of wat ze zijn want daar ontbreekt het hun nog wel eens aan

 8. Is het niet beter om later tijdens de studie kennis te maken maken met de wijkverpleging(!); er is dan al een beeld gevormd over wat verplegen is of kan zijn.
  Het werkveld is niet alleen nuttig en interessant maar ook de toekomst van de verpleging.
  Vanaf mijn HBOV-studie tot aan het beeindigen van mijn loopbaan met overtuiging, genoegen en veel plezier als wijkverpleegkundige gewerkt.

  Fokko van der Zee

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.