Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorgorganisatie onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft verscherpt toezicht ingesteld voor thuiszorgorganisatie Parnassus te Amsterdam. De inspectie constateert structurele tekortkomingen in de medicatieveiligheid binnen de instelling waar thuiszorg, ondersteuning en kraamzorg wordt geleverd.

Tijdens een inspectiebezoek in mei 2011, in het kader van thematisch onderzoek naar de medicatieveiligheid Zorg Thuis, trof de inspectie op zeven onderwerpen hoge risico’s en op twee onderwerpen zeer hoge risico’s aan voor de medicatieveiligheid. Zo werd medicatie gewijzigd door een thuiszorgmedewerker zonder een door de arts geautoriseerde medicatieopdracht en was het onduidelijk of medicatie toegediend was. Ook ontbrak de  extra medicatiecontrole door een tweede bekwaam persoon. Parnassus moest voor de verbeteringen een plan van aanpak moeten opstellen.

 

Weinig gedaan

In november 2011 vond een vervolgbezoek plaats. Tijdens dit bezoek bleek dat  alle zeven eerder beoordeelde onderwerpen weer een hoog risico scoorden en twee onderwerpen nog steeds een zeer hoog risico. Medicatieoverzichtlijsten ontbraken en een tweede medicatiecontrole werd nog steeds niet uitgevoerd. 

 

Direct maatregelen nemen

De inspectie wil dat Parnassus direct maatregelen neemt op deze punten. De instelling dient uiterlijk 12 december 2011 maatregelen te hebben getroffen voor de onderwerpen waarbij zeer hoge veiligheidsrisico’s zijn geconstateerd. Voor de  onderwerpen met  hoge  veiligheidsrisico’s moet de instelling uiterlijk 26 december 2011 maatregelen hebben getroffen. Vanaf 12 januari 2012 verwacht de inspectie maandelijkse voortgangsrapportages over de maatregelen die Parnassus voor de  risico’s op het gebied van medicatieveiligheid heeft getroffen. Het verscherpt toezicht geldt voor een periode van zes maanden. Begin 2012 zal de inspectie Parnassus weer bezoeken om  de ontwikkelingen te toetsen. 

 

Bron: IGZ

 

Klik hier voor het rapport

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.