Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Thuiszorgorganisaties weren klanten van Zilveren Kruis

Tientallen thuiszorginstellingen zijn gestopt met het leveren van zorg aan klanten van Zilveren Kruis, zegt woordvoerder Maarten Oosterkamp van branchevereniging BTN.
Wijkverpleegkundige
foto: Arno Massee

Volgens de woordvoerder is dit het gevolg van het strenge inkoopbeleid van Zilveren Kruis, waarbij zzp’ers maar ook grotere zorginstellingen naast een contract grijpen. In sommige proefregio’s zoals Utrecht en Zwolle wijst het Zilveren Kruis per gebied één zorgaanbieder aan.

Thuiszorginstelling Careyn probeerde de pilot wijkverpleging van Zilveren Kruis ‘Zorg in de wijk’ in Utrecht te stoppen. Lees hier meer>> 

Daarbij maakt de zorgverzekeraar het de aanbieders zonder contract steeds lastiger, constateert Oosterkamp. ‘Ze stellen onhandige en tijdrovende procedures op.’ Zo moeten zij het zorgplan eerst ter goedkeuring voorleggen en moeten cliënten de rekening eerst voorschieten.

Een van instellingen die geen cliënten meer aanneemt van Zilveren Kruis is Acare Thuiszorg in Maurik. ‘De toegang tot ongecontracteerde zorg voor Zilveren Kruis-verzekerden is zo moeilijk geworden dat wij uitsluitend cliënten in zorg kunnen nemen die zelf in staat zijn om een PGB te beheren (of laten beheren)’, zo staat te lezen op de website.

Woordvoerder Jeppe Delver van Zilveren Kruis zegt deze signalen nog niet eerder te hebben opgevangen. ‘Maar op zich zijn zorgaanbieders vrij om dat te doen’, benadrukt hij. ‘We hopen dan maar dat ze de patiënten verwijzen naar onze zorgbemiddelaars, zodat wij ze kunnen bemiddelen naar zorg.’

 

2 REACTIES

 1. Bericht van zorgvisie:

  Juridische zaken

  23 feb 2018

  Stichting ZorgRecht: ‘David wint van Goliath’

  Stichting ZorgRecht heeft het kort geding over niet-gecontracteerde zorg door zzp´ers in de zorg gewonnen van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, zo is vrijdag bekendgemaakt.

 2. Lees alle reacties
 3. Natuurlijk stoppen zzp’ers en overige niet-gecontracteerde zorgaanbieders met het leveren van zorg aan klanten van Zilveren Kruis!
  Lees alleen maar eens de brieven aan hun verzekerden en aan de niet-gecontracteerde zorgaanbieders die Zilveren Kruis verstuurde in nov 2017.
  En voel hoe deze zorgverzekeraar met de verzekerden omgaat. Wat een anti-campagne: Smijten met teksten als “Wilt u verzekerd zijn van goede zorg? Kies dan voor zorgaanbieders die een contract met ons hebben.”
  Wat Zilveren Kruis aan extra maatregelen oproept om het zzp’ers / niet-gecontracteerde mkb’ers haast nog onmogelijk te maken om als zelfstandig zorgverlener te opereren, moet verboden worden. Per direct. Stichting ZorgRecht heeft hier voor het eerst aandacht voor gevraagd wat resulteerde in een kort geding. Uitspraak vrijdag 23 febr. 2018.
  En nee: het is géén tussenoplossing om dan maar te werken met een pgb. Helaas. Een voorbeeld? Zorgvraag voor 6-8 weken ca 2 uur ’s morgens. Herstel bij dwarsleasie na beenbreuk. Zorgvrager had 6 (!!) reguliere zorgaanbieders waaronder Rivas en BuurtZorg gebeld: geen plek in de route.
  Leuke zorg hoor; ik heb hem aangenomen. Maar tenslotte als voetnoot: dit kan helaas niet in een pgb hoor: pgb kan nl. pas aangevraagd worden bij zorg langer dan een jaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.