Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tijdelijke collega baart verpleegkundigen zorgen

Verpleegkundigen maken zich zorgen om de kwaliteit van zorg nu steeds vaker tijdelijke, flexibele collega’s worden ingeschakeld. Ook kost het inwerken hen veel tijd en ervaart een deel van de vaste medewerkers er juist een toegenomen werkdruk door.
mannelijke en vrouwelijke verpleegkundige bij beeldscherm
Foto: Arno Massee

Dat blijkt uit het rapport ‘Flexibilisering in de zorg’ van kenniscentrum CAOP (in opdracht van werknemersorganisatie FBZ). Bijna achthonderd zorgverleners deden mee aan een enquête die aan de basis ligt van het rapport. Van de verpleegkundigen en andere zorgverleners in ziekenhuizen maakt vijftig procent zich zorgen over de kwaliteit van zorg door de komst van meer tijdelijke collega’s. In de VVT is 54 procent bezorgd en in de GGZ maar liefst 71 procent. De vaste krachten zien dat tijdelijke krachten vaak worden ingezet voor structurele werkzaamheden, die volgens hen eigenlijk echt door vaste zorgverleners verricht zouden moeten worden.

Prettig contact

Zorgverleners uit de drie verschillende sectoren vinden het begrijpelijk dat organisaties veel tijdelijke collega’s inzetten, maar zij zouden liever zien dat managers eerst kijken naar interne collega’s die flexibeler willen omgaan met uren. Hoewel het grootste deel van de ondervraagden persoonlijk prettig contact heeft en fijn samenwerkt met tijdelijke krachten, kost het inwerken en begeleiden hen veel tijd. Wel zegt 53 procent van de zorgverleners nieuwe ideeën en inspiratie op te doen door tijdelijke collega’s in het team.

Op de hoogte

‘In mijn organisatie zijn tijdelijke arbeidskrachten over het algemeen niet goed op de hoogte van de werkwijze en normen van de organisatie’, geeft 51 procent van de respondenten aan. Ruim 54 procent merkt dat kennis, expertise en vakmanschap in de organisatie verloren gaat door de toename van het aantal tijdelijke collega’s. Bijna zeventig procent van de 153 medewerkers met een tijdelijke aanstelling vindt dat zij wel degelijk goed op de hoogte is van normen en richtlijnen binnen de organisatie. Bijna de helft van de tijdelijke werknemers heeft de indruk dat dankzij hen de werkdruk in teams omlaag gaat. Ook is opvallend dat tijdelijke krachten zich erg verbonden voelen met de organisatie, maar dat vaste teamleden ervaren dat dit niet het geval is.

Starters

Volgens het rapport is het grootste deel van de tijdelijke medewerkers starter en jong. Ruim 43 procent komt binnen met een oproepcontract, 15 procent is uitzendkracht en 13 procent wordt als zzp’er ingehuurd als tijdelijke medewerker.

1 REACTIE

  1. Titel spreekt erg aan, herkenbaar ook. Echter wanneer ik het rapport open en de kernmerken van de respondentenzie, valt het mij op dat het meerdendeel 59% van de respondenten een WO studie heeft afgerond, dit lijken mij geen verpleegkundigen vanuit de werkvloer. Ik vraag me dan af waarop gebassererd is dat een “tijdelijke collega baart verpleegkundigen zorgen” ?
    Artikel beschrijft dit (fbz)?:
    “Ze zijn hierbij vooral geïnteresseerd in hoe de bij de verenigingen aangesloten zorgprofessionals de flexibilisering van arbeid duiden en hoe zij de gevolgen ervan inschatten en ervaren als het gaat om de kwaliteit van werk en zorg.” . Graag meer uitleg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.