Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Tips: zo zorg je dat je cliënt goed blijft drinken

Het is tijdens deze warme dagen een grote uitdaging voor verzorgenden en verpleegkundigen om cliënten en patiënten voldoende te laten drinken. Deze tips helpen je hierbij.
Tips: zo zorg je dat je cliënt goed blijft drinken
Foto: Free Images

1. Geef een groter glas water bij (zelf)zorgende handelingen. Om dehydratie te voorkomen dienen ouderen minimaal 1,7 liter vocht per 24 uur in te nemen (advies Voedingsraad). Het is belangrijk dat ouderen voldoende drinken bij de maaltijden en ook tussen de maaltijden in. Een goede spreiding van de vochtinname over de dag kan ook gerealiseerd worden door extra drinken te stimuleren bij (zelf)verzorgende handelingen, zoals tandenpoetsen, het innemen van medicijnen etcetera. Geef je cliënt bijvoorbeeld een groter glas water wanneer je de medicatie geeft, of moedig hem aan om het hele glas leeg te drinken.

2. Het beter om vaker kleine hoeveelheden te drinken dan een paar maal een grote hoeveelheid. Alleen een glas bij je cliënt neerzetten is vaak niet voldoende. Geef het glas in de hand aan, en help waar nodig.

3. Maak het drinken aantrekkelijker door het water een smaakje te geven, door bijvoorbeeld een (suikervrije) limonade toe te voegen.

4. Pas op met koffie: de cafeïne voor een versnelde hartslag, ademhaling en verhoogde lichaamstemperatuur, en dat wil je met warm weer juist voorkomen.

5. Gebruik felgekleurde drinkglazen, in plaats van doorzichtige glazen. Een verpleegafdeling in een ziekenhuis in Londen heeft felgekleurde drinkglazen voor dementiepatiënten geïntroduceerd. Dit zorgt ervoor dat ze meer water drinken, omdat ze de glazen beter kunnen waarnemen. Sinds de invoering van de gekleurde drinkglazen verblijven de cliënten minder dagen op de afdeling.

6. Check de toolkit die Vilans heeft ontwikkeld om ouderen beter te laten drinken en eten. Je kunt hem hier bestellen.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik heb een vraag.
    Bij mij op de afdeling heeft een bewoonster haar neussonde uitgetrokken. Deze bewoonster moet vaak gestimuleerd worden tot het drinken van een hoeveelheid vocht per dag. Zij geeft duidelijk aan dat zij bepaalt wat zij wilt drinken etc etc. Hoe kan ik deze bewoonster overhalen om toch wat vocht binne te krijgen.. Zij moet van de dietiste 1 tot 2 liter per dag anders droogt zij uit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.