Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tommie Niessen maakt statement tegen haters

Tommie Niessen, de bloggende verpleegkundige die online inmiddels een flinke bekendheid heeft verworven, maakt een statement tegen mensen die hem online negatieve reacties sturen. 'Mensen vinden dat ik het werk in de zorg mooier maak dan het is en noemen me naïef. Maar ik vind dat ons vak positieve aandacht verdient.'

Je maakte op Facebook en Twitter een statement tegen ‘haters’ door te zeggen dat je je niet meer druk gaat maken over hun kritiek. Krijg je zoveel haatreacties?

‘Zo voelt het soms wel. Zeker nu mijn boek net uitgekomen is krijg ik veel commentaar. Mensen vinden dat ik een te rooskleurig beeld schets van de zorg. Ze vinden mijn stukjes niet realistisch en te feelgood. Maar ik schrijf uit míjn ervaring, hoe kan iemand dan zeggen dat mijn stukjes niet realistisch zijn? En ik schuw serieuze onderwerpen niet, ik heb bijvoorbeeld ook blogs geschreven over een longbloeding en over euthanasie.’

Van wie komen die negatieve comments dan?

‘Toch wel vaak van collega’s uit de zorg. Er zijn er bij die al het nodige hebben meegemaakt en vaak teleurgesteld zijn bij het aankaarten van problemen. Die zijn cynisch geworden en herkennen zich niet meer in mijn verhalen. Ik hoop niet dat ik zo word, ik kies er liever voor om niet te gaan mopperen.’

Reageer je ook op haatcomments?

‘Nee. Soms is dat wel lastig hoor, maar ik probeer het te negeren. En soms nemen mijn volgers het voor me op. Bijvoorbeeld als iemand kritiek heeft op mijn tatoeages is er altijd wel weer iemand die zegt: ‘Nee, juist mooi!’

Onlangs interviewde Nursing Tommie en drie andere verpleegkundige influencers over de waarde van social media voor het vak. Je leest de interviews met de verpleegkundige influencers hier.

Ook was er nogal kritiek op de brief die je onlangs naar de politiek stuurde, sommige mensen vonden het een klaagzang en zeiden dat je beter zelf in actie kan komen in plaats van met een vingertje wijzen naar de politiek.

‘Ieder heeft zijn vak. Ik draag op mijn manier bij aan een probleem in de zorg. Dat doe ik door een brief te schrijven en mijn following gebruiken om de politiek te bereiken. Daar zitten de beleidsmakers en beslissers, die kunnen echt iets dóen. Ikzelf zit niet in Den Haag, en die ambities heb ik ook niet. Mijn actie had effect: ik heb van verschillende Kamerleden een uitnodiging gekregen om eens te komen praten.’

Je kreeg op Twitter veel bijval, onder meer van de populaire longarts Sander de Hosson. Wat doet dat met je?

‘Dat is heel fijn. Sander de Hosson is mijn grote voorbeeld, mijn allereerste stukje heb ik aan hem laten lezen voor ik het online zette. Toen mijn boek uitkwam waarschuwde hij me dat daar ook minder leuke dingen bij komen kijken. Ja, dat contact met Sander is waardevol voor mij.’

Denk je door die negatieve comments wel eens aan stoppen?

‘Absoluut niet! De echte haatcomments negeer ik zoveel mogelijk en van opbouwende kritiek word ik uiteindelijk alleen maar scherper en beter.’

1 REACTIE

  1. Ik merrk dat mensen die langer in de zorg werkzaam zijn vastgeroest raken en zelf het mooie van hun vak niet meer zien. Ik ben een vers van de pers vigger en maak veel dezelfde dingen mee die tommie beleeft. Het heeft met instelling te maken. De haters moeten vooral naar hun eigen houding kijken en wat ze daar weer aan kunnen veranderen…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.