Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Trend: spoedposten voor kwetsbare ouderen

Ouderen hebben specialistische zorg nodig als ze met spoed in het ziekenhuis belanden. Dat vinden verschillende ziekenhuizen, die voor deze doelgroep nu geriatrische spoedposten openen.
Spoedposten ouderen
Specialistische (spoed)zorg voor kwetsbare ouderen: overal in het land duiken initiatieven op (foto: Arno Massee).

Het is al jaren een probleem: ouderen die door te weinig zorg thuis onnodig bedden bezet houden in het ziekenhuis. Vaak komen zij via de SEH binnen. Een nieuwe ontwikkeling is het ontstaan van spoedposten voor ouderen. Zo opende het Reinier de Graaf Ziekenhuis onlangs een Geriatrische Trauma Unit, waarvoor een geriater en geriatrisch verpleegkundigen zijn aangenomen. Ouderen boven de zeventig jaar die met bijvoorbeeld een breuk op de SEH binnenkomen, kunnen er terecht. Duurzaam herstellen is het doel. Geriater, verpleegkundigen en fysiotherapeuten onderzoeken waardoor de patiënt is gevallen, wat er in de thuissituatie eventueel nodig is en of er sprake is van bijkomende ouderdomsproblematiek zoals dementie, hart- en vaataandoeningen of delier. Familieleden van de opgenomen oudere kunnen in overleg blijven slapen op de patiëntenkamer, zodat de patiënt zich veiliger voelt in het ziekenhuis.

Spoedscreening

In het LUMC vindt sinds kort op de SEH een screening plaats bij 70-plussers. Met deze APOP-screening (Acuut Presenterende Oudere Patiënt) is in twee minuten te bepalen of en welke specifieke, extra zorg er nodig is. Met de screening kijken verpleegkundigen en artsen verder dan de klacht waarmee de oudere op de spoedzorg is gekomen. ‘Aan de buitenkant kan je niet zien wat een patiënt allemaal onthoudt en of de instructies die wij geven daadwerkelijk nageleefd worden’, zegt SEH-verpleegkundige Anja Booijen op LUMC.nl. Patiënten die met ontslag gaan, kunnen de volgende dag rekenen op een telefoontje van een verpleegkundige om te zien of het thuis wel gaat en of de instructies goed begrepen zijn.

Nog meer actuele initiatieven voor betere zorg voor kwetsbare ouderen: lees er hier over.

Ondervoeding

Het Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein heeft sinds begin dit jaar een speciale afdeling voor kwetsbare ouderen die met heupfracturen via de SEH in het ziekenhuis komen. Een knusse huiskamer en extra aandacht voor voeding (omdat ondervoeding een groot risico is bij ouderen) maken deel uit van de afdeling. Het is de bedoeling dat er soortgelijke afdelingen komen voor ouderen met andere breuken. Ook is het ziekenhuis een pilot gestart voor een snellere doorstroom van ouderen naar verpleeghuis of thuiszorg.

Vermijdbaar

Recent onderzoek van ActiZ laat zien dat jaarlijks 800.000 65+’ers de spoedeisende hulp bezoeken. Hiervan worden 543.000 mensen na een SEH-bezoek opgenomen in het ziekenhuis. In slechts veertig procent van de SEH-opnames blijkt het om noodzakelijk medisch specialistische zorg te gaan. Jaarlijks belanden er als gevolg hiervan zo’n 322.000 ouderen (65+) vermijdbaar in een ziekenhuisbed.

Welke rol kun jij als wijkverpleegkundige spelen bij het voorkomen van SEH-opnames van jouw oudere cliënt? Lees verder >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.