Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tweede Kamer wil FFP2-maskers altijd beschikbaar, V&VN wil ze als norm

Maak FFP2-maskers altijd beschikbaar voor verpleegkundigen en alle andere zorgverleners. Die opdracht geeft de Tweede Kamer de minister mee nu een motie daarover is aangenomen. De motie volgde op een leidraad van V&VN, NU'91 en CNV, waarin zij stellen dat FFP2-maskers de norm zijn.
Verschillende neusmondmaskers
Foto iStock, Nicolas Garrat.

Maandag 25 januari bleek dat het OMT chirurgische mondneusmaskers nog steeds voldoende vindt voor de meeste zorgsituaties. Dit ondanks oproepen van vakbonden en beroepsvereniging V&VN, die chirurgische maskers als standaard onvoldoende vinden. Op dinsdagochtend 26 januari presenteerden deze partijen daarom een eigen leidraad waarin FFP2-mondneusmaskers de norm zijn.

Wanneer FFP2-masker volgens vakbonden en V&VN?

V&VN, NU’91 en CNV raden verpleegkundigen en andere zorgverleners aan een FFP2-masker aan bij:

 • Patiënten met (een verdenking van) covid-19, en/of
 • Hoog-risico situatie: langdurig binnen de anderhalve meter werken, bij onvoorspelbare situaties waar niet kan worden vastgesteld of de patiënt besmet is met het coronavirus, als de patiënt hygiënemaatregelen niet naleeft of klachten niet goed kan uiten, en/of
 • Een gevoel van onveiligheid bij het dragen van een ander type mondneusmasker

In alle andere situaties adviseren deze partijen een chirurgisch mondneusmasker type IIR.

Motie aangenomen

Naar aanleiding van deze leidraad dienden meerdere Kamerleden een motie in, met het verzoek aan de regering ‘ervoor te zorgen dat alle zorgmedewerkers de beschikking hebben over FFP2-maskers tijdens hun werk.’ Deze motie is aangenomen. De Tweede Kamer roept de minister op zo snel mogelijk te verduidelijken hoe dit geregeld wordt.

Groot risico op derde golf

V&VN-voorzitter Bianca Buurman is blij met de aangenomen motie. ‘Ook het RIVM zegt dat ondanks dat de besmettingen en ziekenhuisopnames afnemen, de voortekenen niet gunstig zijn. De Britse variant rukt in ons land op en is dermate meer besmettelijk dat het risico op een derde golf in maart groot is, zeggen de virologen en andere OMT-leden zelf.

Daar komt bij, zegt Buurman, dat veel verpleegkundigen, bijvoorbeeld in de wijk, binnen de anderhalve meter werken. En dat de ventilatie in huizen waar ze komen niet altijd optimaal is. ‘Bovendien is niet altijd duidelijk of een patiënt of cliënt besmet is met het coronavirus. Daarom hameren wij op het voorzorgsprincipe, en daar hoort FFP2-maskers altijd beschikbaar maken bij. Want er is geen sluitend bewijs dat chirurgische mondmaskers afdoende bescherming bieden.’

Knelpunten melden

De partijen roepen verpleegkundigen op knelpunten te melden, bij V&VN of bij de Inspectie Gezondheidszorg Jeugd. Maar wat als werkgevers FFP2-maskers niet beschikbaar willen stellen, omdat het RIVM deze mondmaskers alleen aanbeveelt bij aerosolvormende handelingen? Buurman: ‘De inzet van FFP2 is nodig. Wij bepalen hoe we ons beroep goed en veilig kunnen uitvoeren. Het is nu aan de werkgevers om te zorgen dat er FFP2-maskers beschikbaar komen voor alle verpleegkundigen en verzorgenden die ze nodig hebben.’

‘Meer bewustwording nodig’

Buurman hoopt ook op meer bewustwording onder verpleegkundigen zelf. ‘We moeten allemaal meer doordrongen zijn van het gevaar van de Britse en andere varianten. Nu de cijfers naar beneden gaan, bestaat het risico dat we onvoldoende alert zijn op de benodigde maatregelen.’

Die gaan over FFP2-maskers, maar ook bijvoorbeeld over voldoende afstand houden in de pauze. Voor de beroepsvereniging ligt er een belangrijke taak om deze maatregelen te blijven toelichten, vindt Buurman.

Buurman wijst ook op het onderzoek waar Nursing eerder over schreef waaruit blijkt dat verpleegkundigen het coronavirus vooral onderling overdroegen.

‘Maak je eigen afweging’

Tegelijk moeten verpleegkundigen niet verplicht worden FFP2-maskers te dragen, benadrukt Buurman. Uit een Nursing-enquête blijkt dat verpleegkundigen verschillend denken over de noodzaak. Bespreek je standpunt met je collega’s en maak zelf je professionele afweging, adviseert Buurman. ‘Waar het ons om gaat is dat als een verpleegkundige in de situaties die wij noemen een FFP2-masker wil dragen, dit altijd moet kunnen.’

1 REACTIE

 1. Er moet me echt iets van het hart.
  Meer bewustwording onder verpleegkundigen?? Die was er al toen wij aan het begin van de coronacrisis al onze vraagtekens zetten bij ‘de opleiding’ (!) van meneer Van Dissel. Gewoon naar je werk gaan en pas thuisblijven bij koorts, weet u het nog? En masker hoefde niet, weet u nog? Als er iemand is die ik heel erg gemist heb in het publieke debat in die periode, dan is dat juist mevrouw Buurman. Wat een oorverdovende stilte van degene die ons proactief en publiekelijk had moeten steunen. De VENVN die was er wel, maar mevrouw Buurman als CNO voor het ministerie leek er alleen voor het ministerie te zijn en op dit cruciale moment niet voor mij als professional. Toen de kamer om een gesprek met haar vroeg, mocht dat niet en moest zij achter de schermen blijven. Huh, hoezo!?! Althans was haar inzet niet merkbaar, niet zichtbaar en niet voelbaar voor mij als verpleegkundige in het verpleeghuis.

  Bewustwording onder verpleegkundigen?
  Met deze opmerking lijkt het er meer op dat de tweede kamer meer verstand van zaken heeft dan wij. Blijkbaar wordt er in ons werkveld wel naar hen geluisterd en NIET naar de verpleegkundigen.
  De VENVN heeft zich het afgelopen jaar na wet big 2 ten goede veranderd en heeft meer richting de eigen achterban bewogen. Mevrouw Buurman, als nieuwe voorzitter mag u zich wat mij betreft echt, echt meer laten zien en horen. Het is een bewijs van falen dat er een tweede kamer voor nodig is om het voor onze beroepsgroep op te nemen. Deze motie komt (bijna) een jaar te laat. Misschien wel een falen van onze hele beroepsgroep. Niet bewustwording ontbreekt, maar eenwording.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.