Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede Kamer: ‘Probeer herintreders te behouden voor het vak’

De Tweede Kamer wil dat psychische nazorg voor verpleegkundigen beter geregeld wordt. Ook moet geprobeerd worden herintreders die tijdelijk bijspringen tijdens de coronacrisis, te behouden voor de zorg.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. ANP BART MAAT

Beide opdrachten aan het kabinet komen voort uit aangenomen moties in het Kamerdebat van 1 april. Voor psychische steun op dit moment zou bijvoorbeeld een buddy-systeem een optie kunnen zijn, suggereerden meerdere Kamerleden. De Tweede Kamer wil ook weten hoe nazorg wordt vormgegeven op dit moment.

Behoud oud-zorgverleners

Omdat veel oud-verpleegkundigen nu weer in de zorg zijn gaan werken en ook na de coronacrisis de druk op de zorg groot zal zijn, moet het kabinet proberen deze zorgverleners voor langere tijd te behouden, vindt de Kamer. Deze week werd bekend dat van de ruim 20.000 medische professionals die zich hebben gemeld om zorginstellingen een handje te helpen, al 800 gekoppeld zijn aan een werkgever in nood.

Richtlijnen buiten het ziekenhuis

Ook moet deze week duidelijker worden welk mondmasker voor welke zorghandeling nodig is, en waarin staat hoe de verdeling van beschermende middelen moet zijn in de verschillende ROAZ-regio’s. Deze richtlijn verschijnt deze week, beloofde minister De Jonge.

Eerder meldde Nursing dat vakbonden en werkgevers oproepen voor een landelijke richtlijn ter bescherming van verpleegkundigen en andere zorgverleners buiten het ziekenhuis. Ook verschijnt deze week een protocol voor het nieuwe testbeleid waarbij ook zorgverleners buiten het ziekenhuis worden getest, aldus de minister.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.