Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Umc’s begonnen met stiptheidsacties

Vanochtend zijn medewerkers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) begonnen met stiptheidsacties. Morgen volgen de collega’s van het UMC Utrecht en MUMC+ in Maastricht.
Ook op de kraamafdeling in het UMC Groningen zijn ze klaar voor actie (Foto: Facebook)

De medewerkers van de UMC’s voeren actie omdat ze van hun werkgever meer waardering en respect eisen in een goede cao. ‘Het personeelstekort is zo hoog dat werknemers het werk zowel fysiek als mentaal niet meer aankunnen’ zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.

Afgelopen donderdag voerden collega’s in het UMC Groningen actie.

Werkdruk

Openstaande vacatures kunnen niet worden ingevuld, waardoor het draaien van overuren eerder normaal dan uitzonderlijk is geworden. Merlijn: ‘Werknemers zetten zich ondanks de aanhoudende werkdruk, al jaren met hart en ziel in voor een goede patiëntenzorg, maar de werkgevers lijken dat niet te waarderen. Daarom eisen ze nu een fatsoenlijke loonsverhoging, concrete afspraken over de aanpak van de hoge werkdruk en een goede generatieregeling, want er moet veel meer jonger personeel bijkomen.’

Stiptheidsacties

Tijdens de stiptheidsacties die meerdere weken duren, staat de patiëntveiligheid in alle gevallen voorop. Zolang de stiptheidsacties duren, verrichten medewerkers hun werkzaamheden conform hun arbeidsovereenkomst en genieten ze van alle koffie-, lunch- en theepauzes, zoals vermeld in hun rooster. Overwerk wordt niet meer verricht en het dienstenrooster mag tot tien kalenderdagen voor aanvang niet meer gewijzigd worden. Handelingen die plaatsvinden op de spoedeisende hulp, Intensive Care, de afdelingen neonatologie of acute psychiatrie en in de operatiekamers, dienen eerst afgerond te worden, voordat er pauzes mogen worden genomen. Op de overige afdelingen mag het werk worden overgedragen aan bevoegde collega’s.

De stiptheidsacties in Leiden lopen van 9 juli van 7.00 uur tot 15 augustus 8.00 uur. In Utrecht van 10 juli, 7.00 uur tot 8 augustus, 0.00 uur. Medewerkers van MUMC+ in Maastricht onderbreken hun werk dinsdag 10 juli tijdens een grote personeelsbijeenkomst. De overige vijf UMC’s zullen later ook aanhaken bij de stiptheidsacties. Daar vinden al wel prikacties plaats om aandacht voor het cao-conflict te vragen.

Cao umc’s

De onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC’s zijn op 28 mei vastgelopen. Er vallen ongeveer 60.000 mensen onder deze cao, die werken in één van de acht Universitair Medische Centra.

Lees ook de gastblog van Barbara, verpleegkundige in het UMCU: ‘Stiptheidsacties, hoe werkt dat?’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.