Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao-overleg UMC’s afgebroken: vakbonden bereiden acties voor

De onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC's zijn gisteravond afgebroken. Werkgevers en vakbonden werden het niet eens, gisteren tijdens een overleg in Utrecht. Werkgevers zijn teleurgesteld, vakbonden bereiden acties voor.
cao

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) reageert teleurgesteld. ‘De umc’s zijn de vakbonden de afgelopen maanden ver tegemoet gekomen in hun wensen voor een verbeterde cao,’ aldus Wouter Bos, voorzitter van de NFU-delegatie en bestuursvoorzitter van het VUmc. ‘Als umc’s hebben we serieuze, maar ook financieel verantwoorde voorstellen gedaan, die bestaande én toekomstige medewerkers aanzienlijk betere arbeidsvoorwaarden geven. We hebben ons best gedaan om pijnpunten weg te nemen. Het is jammer te zien dat vakbonden het overleg op dit moment niet wensen voort te zetten, juist nu we elkaar zo dicht waren genaderd. De umc’s blijven graag wel in overleg, in het belang van onze patiënten en medewerkers’, aldus Bos.

Verpleegkundigen hebben naar aanleiding van de moeizame UMC-cao-onderhandelingen de actiegroep Witte Woede opgericht. Ze vragen meer loonsverhoging dan de vakbonden. Lees meer.

Reactie vakbonden

Nu de onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn gestaakt, bereiden de vakbonden acties voor. ‘De werkgevers gaan respectloos om met hun personeel. Eenzijdig wil de NFU allerlei verslechteringen doorvoeren, terwijl het personeelstekort in de zorg torenhoog is en vacatures onvervulbaar zijn’ zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Wij willen een fatsoenlijke loonsverhoging die marktconform is, een goede generatieregeling en gelijke rechten voor studenten die een opleiding volgen. Daarnaast zijn afspraken over aanpak van de werkdruk heel belangrijk, zoals een compensatie voor het verschuiven van diensten binnen 24 uur op verzoek van de werkgever.’

Merlijn laat weten dat de acties nog moeten worden uitgewerkt. ‘Maar de tijd van flyeren en het aanbieden van handtekeningen is voorbij. Er komen acties waar mensen last van hebben. Daarbij zou je kunnen denken aan het draaien van zondagsdiensten of het uitstellen van niet-noodzakelijke behandelingen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.