Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Undercover ‘verpleegkundige’ krijgt morfine in Lievensberg Ziekenhuis

Een persoon vermomd als verpleegkundige heeft afgelopen maand twee ampullen morfine meegekregen op een afdeling in het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom. Dit is vastgelegd door het SBS6-programma Undercover in Nederland en wordt aanstaande zondag 10 februari uitgezonden.
Undercover ‘verpleegkundige’ krijgt morfine in Lievensberg Ziekenhuis

Volgens BN/De Stem meldde een anonieme tipgever zich in januari bij de redactie van het programma Undercover in Nederland. De tipgever stelde dat het heel eenvoudig is om in het Lievenberg Ziekenhuis in een niet afgesloten dienstruimte te komen waar kleding ligt voor medewerkers. Samen met een medewerker van het televisieprogramma ging de tipgever naar het ziekenhuis. Daar trok hij in de kledingruimte een verpleegkundige uniform aan. Vervolgens ging het tweetal met een verborgen camera naar een verpleegafdeling, waar ze om morfine vroegen. ‘Ik zei dat er geen morfine meer was op mijn afdeling. Ik kreeg onmiddellijk twee ampullen mee’, zegt de anonieme tipgever in BN/de Stem.

Geen commentaar
Het ziekenhuis bevestigt dat het programma Undercover in Nederland opnames heeft gemaakt. ‘Wij hebben voor de camera een reactie gegeven en die wordt zondag uitgezonden’, zegt een woordvoerdster tegen Nursing.nl. Verder wil zij geen commentaar geven.

BN/De Stem / Nursing
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

9 REACTIES

 1. In Australia, het process om morphine toe te kennen gebeurd op volgende wijze
  1. Een dokter of Nurse Practitioner schrijft een drug order voor een patient op een medicatie chart
  2. De morphine is verborgen in een gesloten kabinet, 2 verpleegkundigen in charge per shift hebben daar een sleutel van
  3. De verpleegkundige vraagt de morphine aan de verpleegkundige met sleutel en de medicatie chart moet afgetekend worden door beide verpleegkundigen
  4. Samen met de morphine moet ook een register afgetekend worden door beide verpleegkundigen. dit register bevat de hoeveelheid van morphine ampuls in de kast. Als je een halve ampoul bijvoorbeeld moet weggooien, dat moet ook geregistreerd staan en afgetekend worden door beide verpleegkundigen
  5. De 2 verpleegkundigen gaan naar de patient, checknde naam van de patient, date of birth, hospital nummer en allergies en de morphine wordt gegeven onder supervisie.
  Dit process geldt voor ALLE opioids delivery. Dit om mistoestanden te voorkomen

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben het toal oneens met PEER99, als je als verpleegkundige zo tolerant zijt met verdovende medicijnen dan vraag ik mij af waar uw ethisch geweten is. Het gaat hier inderdaad om VERDOVING en VERSLAVENDE middelen en die schrijf je niet zomaar voor, daar zijn exacte richtlijnen voor die duidelijk dienen gevolgd te worden. Ik ben héél blij dat bij ons een aantal artsen en apothekers vervolgd worden voor het zomaar voorschrijven van Rilatine en afleveren of het snoepjes zijn, we vinden tegenwoordig alles normaal, er bestaat zoiets als een ZORGETHIEK die ik hoog draag in mijn vaandel en MORFINE is niet zomaar een medicament….heb genoeg verpleegkundigen gezien en zelfs artsen met morfine-verslavingen in België in m’n 42 jarige loopbaan, om van te kotsen, niets is veilig voor deze mensen…worden in de thuiszorg geplaatst en zijn nog een groter probleem…ik vind dat men niet streng genoeg kan zijn in het verhandelen van verdovende middelen, dit zijn geen snoepjes.

 4. Ik sta er ook van te kijken hoe dit zomaar kan. Dat zou bij ons niet kunnen. Zoals Roger zegt, verdovende middelen worden ook onder verpleegkundigen en artsen gebruikt, en daar mag ook wel eens bij stilgestaan worden. Ze kunnen de administratie zelfs goed bijhouden en zoutoplossing in plaats van morphine inspuiten. Ik heb het meerdere keren meegemaakt. Het mag echt wel eens wat waterdichter gemaakt worden met de regels. Er is met die regels echt wel te werken, en het gaat zich niet eens zo om die junk die wat jat, maar de patienten die schade ondervinden door een vk of arts die gebruikt en onder invloed van verdovende middelen is, of hun niet adequate pijnstilling geeft.

 5. @Roger
  Zeer overdreven regels van Belgie/Frankrijk. De fabriek kan ik me nog iets bij voorstellen gezien de mogelijke voorraden.
  Vergelijk het eens met geld, hoe zinvol is het om losse centen net zo streng te bewaken als briefjes van honderd? Een junk heeft dagelijks 100 euro nodig, een handelaar duizenden … die paar centen in een ziekenhuis zijn peanuts. Hoe vaak worden apothekers overvallen vanwege hun voorraad opiaten??
  Undercover is te vaak een sensatie programma, kijkcijfers. Niet alles is de verontwaardiging waard, zeker die paar ampullen niet. Jammer dat de kans groot is dat wij in die sensatie meegaan

 6. Hallo,
  Hoe is dit mogelijk???
  Kan gewoon niet bij ons in het ziekenhuis in België,morfine kun je alléén afhalen in de spoedopname tijdens de sluitingsuren van de apotheek en dit met een door een arts eigenhandig voorgeschreven en voluit geschreven en gehandtekend voorschrift met dubbele rode baar en de verpleegkundige die de morfine komt halen moet aftekenen en krijgt van de apotheek een telefoontje achteraf met de vraag naar dringendheid.
  Ik vind dit normaal en wat hier gebeurd kan absoluut niet getollereerd worden, als hoofd van een palliatieve eenheid in België heb ik ooit stage gelopen in Frankrijk en daar kwam de apotheker driemaal per dag de gebruikte morfine-ampuullen ophalen en het morfine – boek aftekenen en alle ampullen controleren, want ten slotte blijft de apotheker de eindverantwoordelijke in zulke gevallen.
  Ik kan mijn ogen bijna niet geloven….ik heb ook al morfine derivaten zien liggen achter een open glazen deur in een Vlaams ziekenhuis op een afdeling neurologie, volgens mij kan dit niet en is dit ook niet wettelijk….voorzichtigheid is de bode van de porseleinenwinkel…Heb ooit de morfine-fabriek van Cambridge in Engeland mogen bezoeken en ik kan u verzekeren dat de regels immens streng waren.Gelukkig maar.

 7. SBS6 kennende zal dit weer heerlijk opgeblazen worden. Ga lekker op jacht naar al die cocaïne en metamfetamine die het land worden ingesmokkeld. Desalniettemin klopt de manier van spullen ‘uitlenen’ niet helemaal in dat ziekenhuis. Al moet ik zelf ook eerlijk bekennen dat ik al gauw iemand geloof op zijn blauwe ogen en het pasje van het ziekenhuis hoor.

 8. Elkaar uit de brand helpen en medicijnen “uitlenen” is prima natuurlijk. We doen het tenslotte allemaal voor dezelfde patient.
  Voor opiaten geldt in mijn ziekenhuis overigens altijd dat genoteerd dient te worden
  1) voor welke patient + identificatiesticker
  2) wie neemt ampul mee
  3) paraaf van verpleegkundige die dit checkt
  En dan lijkt mij dat er zuiver gehandeld wordt als een collega van een andere afdeling iets komt halen…

 9. Dat lijkt me heel aannemelijk. (zie Bruder)
  Ikzelf denk dat het elke willekeurige junk gauw zou lukken, maar het is heel gewoon en gebruikelijk dat afdelingen elkaar uit de brand helpen en dat dat soort hulp niet gepaard gaat met omslachtige procedures,checks en controle.
  Dan ben je daar dagelijks al veel tijd aan kwijt.
  Dat zoiets als geschetst, onwenslijk is kunnen we het eens zijn, denk ik.
  Eigenlijk met alles waar haast en efficiency doorgaans van toepassing is, kunnen dit soort dingen gebeuren.
  Maar het wordt iedereen duidelijk wanneer steeds dezelfde afdeling morfine tekort komt dat er een lampje gaat branden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.