Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbonden over ontslag verpleegkundigen CWZ: ‘We zijn verbijsterd’

Vakbonden NU’91, CNV en FNV zijn verbijsterd over het ontslag van zo’n 150 verpleegkundigen in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. Ze kampen met de nodige vragen.
verpleegkundige klompen
Foto: ANP

De enige categorale vakbond voor verpleegkundigen NU’91 was naar eigen zeggen ‘verbijsterd’ over de ontslagen in het CWZ. De telefoon staat al bijna een week roodgloeiend met ongeruste verpleegkundigen. Belangenbehartiger Ymke Hylkema: ‘Als vakbond waren we afgelopen najaar al wel ingelicht over de efficiëntieslag die er zou komen, en verkorting van de ligduur, maar concrete invulling ontbrak nog. Dat er zoveel ontslagen zouden vallen was voor ons ook een schok.’ Dat geldt ook voor CNV. ‘Eerder kondigde het ziekenhuis alleen relatief kleine ingrepen, zoals beddenreductie, aan. Niets wees er toen op dat dat gepaard zou gaan met het schrappen van 100 fte aan verpleegkundigen. Het kwam dus voor ons ook als donderslag bij heldere hemel, net als voor de verpleegkundigen zelf,’ aldus belangenbehartiger Chantal van Dijk.

Vragen

De bonden kampen met de nodige vragen rond het massa-ontslag. Volgende week woensdag is er een gesprek tussen de bonden en met het ziekenhuis. Hylkema: ‘Wat ik dan zeker nog beantwoord wil hebben is of er goed naar de strategische personeelsplanning is gekeken. Want hoe kan het dat een ziekenhuis in deze tijd, waarin iedereen z’n uiterste best doet om verpleegkundigen te werven, 150 verpleegkundigen óver heeft? Wat als je over twee jaar die verpleegkundigen toch ineens nodig hebt? Dan heb je ze net allemaal de laan uitgestuurd. En die mensen krijg je echt niet terug.’ Ook maken beide bonden zich zorgen over de werkdruk voor de collega’s die achterblijven, én kwaliteit van zorg, wanneer het ziekenhuis het ineens met 150 collega’s minder moet gaan doen. ‘Ik ben wel benieuwd wat daar precies voor plan achter zit,’ aldus Van Dijk.

Klappen in de hoek van verpleegkundigen

Volgens zowel Hylkema als Van Dijk is er de laatste tijd veel onrust onder verpleegkundigen, ook bij degenen buiten het CWZ. Van Dijk:  ‘Het gonst overal, velen vinden het moeilijk te rijmen dat er in deze tijden van tekorten, toch steeds klappen vallen in de hoek van verpleegkundigen.’ Hylkema vult aan: ‘En er wordt al snel tegen verpleegkundigen gezegd: “Je hebt zo weer een andere baan,” wat ook zo is – maar het is nooit leuk als je je baan verliest, je collega’s en een plek waar je misschien al jaren fijn werkte. Iedereen heeft zoiets liever zelf in de hand.’

Haaike de Vos (32) werkte in MC Slotervaart (‘het Slootje’) in Amsterdam tot het in oktober 2018 failliet werd verklaard. In dit interview vertelt ze hoeveel impact het ontslag op haar had.

Sociaal plan

De ontslagronde in het CWZ werd bijna een week geleden bekendgemaakt. Voornamelijk verpleegkundigen van reguliere afdelingen worden getroffen. Het is nog niet bekend om welke functies het gaat. Het ziekenhuis wilde gisteren geen mededelingen over het ontslagproces. ‘Voor de ontslagen medewerkers ligt een sociaal plan klaar, dat al met de OR en de vakbonden is afgestemd. We zullen kijken of verpleegkundigen bij zorgpartners in de regio terecht kunnen,’ aldus het ziekenhuis in een bericht op Nursing.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.