Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vakbonden ‘verbijsterd’ over brief minister verpleegkundigen met long covid

Vakbonden FNV en NU'91 zijn 'verbijsterd' dat minister Helder in haar brief aan de Kamer met geen woord rept over een financiële tegemoetkoming voor verpleegkundigen met long covid en dat ze het vervolg van deze kwestie over de zomer tilt.
Verpleegkundige in de ouderenzorg met beschermende kleding in het najaar van 2021. Foto: ANP

Het kabinet wil zorgpersoneel met long covid die daardoor zijn ontslagen ‘zo goed mogelijk ondersteuning bieden’, maar een concreet plan hiertoe is er nog niet. Na de zomer verwacht minister Conny Helder (Langdurige Zorg) hier meer over te kunnen zeggen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Financiële compensatie

Volgens vakbond NU’91, de enige categorale vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden, is een financiële aanvulling op hun uitkering wel het minste dat de overheid kan doen voor de verpleegkundigen en verzorgenden die door long covid hun baan kwijt zijn.

Woordvoerder Michel van Erp: ‘Het gaat hier om een uitzonderlijke groep mensen, die op het werk besmet zijn geraakt met covid in een tijd dat er veel onduidelijkheid was over richtlijnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen en het gebrek daaraan. Wat ons betreft verdient dat een flinke compensatie.’

Kitty Jong van FNV vult aan: ‘Het is ongelooflijk schrijnend dat de mensen in de zorg die kwetsbare mensen goed door de coronacrisis hebben geholpen, nu zélf kwetsbaar zijn geworden en de zorg noodgedwongen hebben verlaten. |

‘De Nederlandse staat is verantwoordelijk en aansprakelijk voor zorgmedewerkers die long covid hebben opgelopen, stelt vakbond CNV Zorg & Welzijn. ‘De overheid moet deze mensen daarom financiële compensatie bieden.’ Doet zij dat niet, dan gaat de vakbond naar de rechter.

Daarnaast hebben ze veel kosten gemaakt en vallen ze 30 tot 50 procent terug in inkomsten. Ze hebben hun auto en soms zelf hun huis moeten verkopen. Als ze nú tenminste horen dat er een tegemoetkoming aan komt, kunnen ze mogelijk nog iets regelen. Maar de reactie dat VWS de zomer gebruikt om verder te kunnen praten, komt aan als een mokerslag. Bovendien heeft een bank of de woningbouwvereniging hier geen boodschap aan. Daar kun je als politiek toch niet je schouders bij ophalen en op vakantie gaan?’

Omdat COVID-19 en Long Covid beiden erkende beroepsziekten zijn, wil de FNV dat slachtoffers een tegemoetkoming krijgen, zoals dat ook bij andere beroepsziekten is gebeurd. Dit zou moeten gebeuren in de vorm van een long covidfonds.

Subsidieregeling een goed begin, maar onvoldoende

De Kamer had twee weken geleden een brief van Helder geëist. De Tweede Kamer vindt de recent gestarte subsidieregeling voor werkgevers met zorgmedewerkers die langdurige Covid hebben een goed begin, maar onvoldoende. Het zieke zorgpersoneel dat aan het begin van de coronacrisis in de ‘frontlinie’ stond om als eerste coronapatiënten te verzorgen, is al ontslagen en valt met deze subsidieregeling buiten de boot.

Met de subsidieregeling kan zorgpersoneel met long covid een halfjaar tot een jaar langer in dienst worden gehouden. Nu mag personeel na twee jaar ziekte worden ontslagen. Van deze subsidieregeling kan alleen zorgpersoneel met langdurige covid profiteren, dat nog niet is ontslagen.

Marcel, Linda en Milou liepen long covid op. Stukje bij beetje pakken ze de draad weer op. Milou: ‘Na een uur ben ik uitgeput’

Een groot deel van de Kamer, zowel coalitie als oppositie, vindt dat het kabinet ook de al ontslagen zorgmedewerkers met long covid moet helpen. Zij zijn nu aangewezen op de WIA, een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Helder wil ook hen tegemoet komen, maar weet nog niet hoe.

Tijdens een recent gesprek tussen Helder en een aantal getroffen zorgmedewerkers ‘hebben zij een dringend beroep op mij gedaan om een oplossing te vinden voor de financiële gevolgen die de langdurige klachten voor hen hebben’, schrijft de minister. Ze was ‘erg onder de indruk’ van de impact die de gebeurtenissen hebben op het zorgpersoneel dat als eerste coronapatiënten hielp.

‘Het kabinet heeft begrip voor de uitzonderlijke situatie van de zorgmedewerkers die in de eerste golf covid hebben doorgemaakt, niet voldoende zicht op herstel hebben en daardoor met ontslag zijn geconfronteerd. De urgentie van de vraag vanuit deze zorgmedewerkers is voelbaar en het kabinet wil daarbij de betrokkenen zo goed mogelijk ondersteuning bieden’, stelt Helder in haar Kamerbrief.

Het zal gaan om hulp bovenop de ondersteuning waar zij nu al een beroep op kunnen doen en die er ook is (of komt) voor zorgpersoneel met langdurige Covid-klachten dat nog wel in dienst is. Het gaat onder meer om psychosociale hulp. Hoe die aanvullende ondersteuning eruit moet komen te zien, vraagt volgens Helder echter om een ‘zorgvuldig proces’.

Geen urgentie

‘De urgentie waar de minister naar verwijst in haar brief, is niet te voelen als zij pas na de zomer met ondersteunende maatregelen komt’ zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. ‘Wij roepen met klem de tweede Kamerleden op om dit niet te accepteren en nog voor de zomer een toezegging van de minister te eisen op een long covidfonds.’

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.