Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbonden zetten NVZ onder druk: ultimatum cao ziekenhuizen

FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn en FBZ willen dat de NVZ binnen twee weken instemt met een onafhankelijk bemiddelaar in het cao-conflict. Zo niet, dan volgen acties in de algemene ziekenhuizen.
Stakende umc verpleegkundigen LUMC.
Stakende verpleegkundigen voeren in oktober 2021 bij het LUMC actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen.

Dat staat in een brief die de vakbonden vanmiddag stuurden naar de NVZ, meldt FNV Zorg & Welzijn.

De vakbonden stellen voor om het vastgelopen overleg  te hervatten onder begeleiding van een bemiddelaar. Als de NVZ niet wil ingaan op deze handreiking, dan ‘worden collectieve acties – zoals in het najaar in de universitaire ziekenhuizen – onvermijdelijk om tot een nieuwe cao te komen.’

De NVZ en bonden werden het in december na maandenlange gesprekken niet eens over een loonstijging, een verhoging van het minimumloon naar 14 euro en een extra loonsverhoging voor verpleegkundigen in de loongroepen 35-65.

NU’91 heeft de brief aan de NVZ niet ondertekend. Hoe deze organisatie zich opstelt, was vanmiddag nog niet duidelijk.

Komt er misschien 1 cao voor verzorgenden en verpleegkundigen? Dat lees je in deze Vooruitblik 2022.

Loonsverhoging onder inflatieniveau

De NVZ stelde volgens de vakbonden een structurele loonsverhoging van 1,75% met een bodem van 70 euro voor, en een eenmalige uitkering van 250 euro over anderhalf jaar tijd. Daarbij zou de loonsverhoging ingaan per juli 2022, anderhalf jaar na de laatste loonsverhoging.

De vakbonden noemen de loonsverhoging een fooi voor al het harde werk dat het ziekenhuispersoneel verzet. ‘Het ligt ver onder inflatieniveau en valt niet te rijmen met wat er allemaal van de ziekenhuiswerknemers gevraagd wordt. Nog nooit eerder waren het (langdurig) ziekteverzuim, het personeelstekort en de werkdruk zo hoog als de afgelopen jaren. Voor veel werknemers voelt het voorstel van de NVZ als een trap na.’

De NVZ heeft tot 24 januari om te reageren op de handreiking van de vakbonden om een bemiddelaar aan te stellen. De huidige cao ziekenhuizen liep 30 juni van 2021 jaar af.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.