Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Dissel: ‘Opmerkelijk dat verpleegkundigen zelfs nu geen griepprik willen’

Jaap van Dissel, directeur van het RIVM, noemt het ‘opmerkelijk’ dat de meerderheid van de verpleegkundigen zelfs na confrontatie met de covid-19-uitbraak niet van plan is de griepprik te halen.
Jaap van Dissel, RIVM
Jaap van Dissel. Foto: ANP

Van Dissel reageert hiermee op de Nursing-poll waaruit onlangs bleek dat de meerderheid van de verpleegkundigen ook in deze covid-19-tijd niet van plan is de griepprik te halen. Van Dissel: ‘Nu het coronavirus naar verwachting nog maanden zal rondgaan en luchtwegklachten zal veroorzaken, is het extra belangrijk zoveel mogelijk gevallen van griep te voorkomen. Immers, het griepseizoen zal de druk op de teststraten doen toenemen als griep en covid-19 door elkaar gaan lopen. Dat kunnen we door de griepprik tenminste deels voorkomen. Ook de uitval van collega’s die wegens luchtwegklachten – covid-19? griep? – niet kunnen werken zal degenen die wel werken extra zwaar belasten.’

In oktober en november krijgen zo’n 6 miljoen Nederlanders een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Vanwege covid-19 wordt dit jaar meer vraag naar de griepvaccinatie verwacht. Ook van verpleegkundigen? 

Verplichten of niet

Vorig jaar pleitte Van Dissel nog voor een verplichting van de griepprik voor ziekenhuispersoneel. Staatssecretaris Blokhuis van VWS liet daarop door een commissie onderzoeken of een verplichte griepvaccinatie in de zorg wenselijk is. Uiteindelijk werd de inenting niet verplicht. Wel werd besloten om meer te investeren in het verspreiden van informatie over vaccineren en bescherming van kwetsbare patiëntengroepen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.