Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Ik heb regelmatig contact met de werkvloer’

Tijdschrift voor Verzorgenden riep verzorgenden en verpleegkundigen op hun vraag aan staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in te sturen. Hij beantwoordt drie prangende vragen.
Van Rijn: 'Ik heb regelmatig contact met de werkvloer'
Foto: Martijn Beekman (ANP)

Resy Oliver, verpleegkundige: ‘Vaak mogen gedwongen ontslagen niet, maar ik merk dat er van alles verzonnen wordt om toch op legitieme wijze mensen te kunnen ontslaan zodat ze vervangen kunnen worden door goedkopere krachten. Verzorgenden gaan niet zo snel staken want dat gaat ten koste van cliënten. “Klagen” of feedback geven bij de baas kost je wellicht je baan dus dat doen velen niet. Kunt u de verzorgenden hier niet tegen beschermen?’

Van Rijn: ‘In Nederland mogen mensen –ook verzorgenden- niet zomaar ontslagen worden. De wet beschermt hen hiertegen. Het is wel jammer dat er toch dit soort signalen zijn. Ik zou deze verzorgenden adviseren naar de ondernemingsraad te stappen, of –eventueel anoniem- een melding te doen bij de Inspectie.’

Mw. de T. Ruyter, verzorgende ig: ‘Ik zie dat in het verpleeghuis veel verzorgenden niveau 2 en 3 werken, terwijl de complexiteit daar toeneemt en ik dus zou verwachten dat er meer ( HBO) verpleegkundigen nodig zijn in de verpleeghuizen. In de media lees ik veel over de veranderingen die plaats gaan vinden in de thuiszorg, maar over de veranderingen in verpleeghuizen lees ik niet veel. Welke veranderingengaan er komen voor de verpleeghuizen?’

Van Rijn: ‘De kwaliteit van zorg moet omhoog, in zowel verzorgings- als verpleeghuizen. Hier komt ook zeker meer aandacht voor in opleidingen en de competenties van de huidige verzorgenden.’

Deze maand staat er een groot interview met Van Rijn in Tijdschrift voor Verzorgenden

Marjolein van Oploo, leerling verzorgende ig in een verpleeghuis: ‘Politici kennen de schrijnende verhalen uit de zorg, maar toch lijken ze ongevoelig voor de oproep om eens mee te lopen op de werkvloer om te ervaren hoe het eraan toegaat. Tot nu toe zie ik niemand op deze oproep reageren. Hoe kan dit? Zijn alle politici bang voor de realiteit?’

Van Rijn: ‘Nee hoor, ik niet. Ik snap heel goed dat als je naar de tv kijkt en je ziet politici of mij in debat of evenementen openen, dat je denkt: zou die man wel weten hoe het in de praktijk eraan toegaat? Dat is nou precies de reden waarom ik bijna elke week op werkbezoek ga in zorginstellingen, en dan niet alleen “hoge piefen” spreek, maar juist verzorgenden spreek die me vertellen hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Ik zeg ook vaak: “Zet me maar even in een kamertje met alleen verzorgenden zodat ik met ze kan praten.” Verzorgenden zijn meestal geen dames die denken: ik ga mijn mond even houden. Ze kaarten allerlei onderwerpen aan: de werkdruk, het gevoel dat ze te weinig aandacht aan de cliënt kunnen geven. Daarnaast zijn er ook anonieme bronnen die ik hierover spreek. Ja, daar zitten ook verzorgenden van de werkvloer bij. Daarnaast heb ik mantelzorg verleend aan mijn moeder, die momenteel in een verpleeghuis woont.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.