Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Veel animo voor regeling stoppen met werken na 45 jaar

Vanaf vandaag, 1 september, kunnen verpleegkundigen in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) in 'zwaar werk functies' met 45 dienstjaren eerder stoppen met werken. Dit werd eind augustus vastgelegd in de nieuwe cao VVT.
verpleegkundigen in overleg
'Er is duidelijk behoefte bij een deel van werknemers in de zorg om eerder te stoppen met werken.' Foto: Arno Massee

Volgens de vakbonden is de animo voor deze regeling groot. Cao-onderhandelaar Rolf de Wilde van NU’91: ‘Onze juristen krijgen enorm veel vragen over de nieuwe regeling. “Moeten dit 45 aaneengesloten jaren zijn? Tellen jaren die je elders in een zwaar beroep (bijvoorbeeld in een ziekenhuis) hebt gewerkt ook mee? Tellen stages ook mee?”

Veel interesse dus, maar hoeveel mensen echt gebruik gaan maken van de regeling, is bij De Wilde niet bekend. ‘Dat is een individuele afweging voor iedereen, het moet financieel haalbaar zijn. Dat is afhankelijk van je privé-situatie. Ons advies aan verpleegkundigen is om zich vooraf goed te laten informeren over de mogelijkheden en de eventuele financiële consequenties van de te maken keuze.’

Ook op Nursing.nl stroomden de vragen over de regeling binnen. Wij beantwoordden al veel vragen in de volgende artikelen:
> Na 45 dienstjaren met pensioen: wat heb je eraan? 12 vragen en antwoorden
> Na 45 dienstjaren met pensioen deel 2: wat als je contracten of salarisstroken niet meer hebt?

Weinig zicht op

Ook Jorick de Bruin, cao-onderhandelaar van CNV Zorg en Welzijn krijgt veel vragen over de nieuwe regeling. ‘Als mijn mailbox een indicatie is, dan is er behoorlijk veel animo binnen de VVT. Er is dus duidelijk behoefte bij een deel van de oudere werknemers in de zorg om eerder te stoppen met werken. Zeker als ze al van jongs af aan dit zware werk doen. Sommige verpleegkundigen en verzorgenden kunnen fysiek eigenlijk niet meer verder, maar kunnen ook het inkomen niet missen. Voor hen komt een regeling als deze echt als geroepen.’

Ook De Bruin kan geen inschatting geven of en hoeveel mensen daadwerkelijk van de regeling gebruik gaan maken, en wat hierbij hun afwegingen zijn. ‘Dit omdat de regeling toch individueel met de werkgever moet worden aangegaan en we daar weinig zicht op hebben. Wellicht is vanuit de sector over een paar maanden wel meer te zeggen hierover.’

Pensioenakkoord

De afspraak over eerder stoppen met werken, was al opgenomen in de laatste cao van 2019 – 2021 in aansluiting op het pensioenakkoord. Deze is nu uitgewerkt en toepasbaar vanaf 1 september 2021.

1 REACTIE

  1. Kan niemand mij ook vertellen wat er gebeurd als je gebruik maakt van de regeling” 45 jaar gewerkt” met je pensioen die je kunt opnemen tussen je 60 ste en 65ste jaar.
    Wordt deze pensioen uitkering in mindering gebracht op de te onjtvangen RVU uitkering van de werkgever?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.