Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat jouw stopadvies doet met een roker

Je denkt misschien dat jouw advies geen zin heeft, maar 67 procent van de rokers stopt naar aanleiding van een zorgverlenersadvies.
advies over stoppen met roken
Veel rokers stoppen op advies van een zorgverlener.

Dat blijkt uit de Leefstijlmonitor van het Trimbos Instituut en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Aan de monitor namen vorig jaar 10.236 Nederlanders van 18-plus deel. De belangrijkste reden om te stoppen met roken is vrees voor de gezondheid van de kinderen (90,9 procent) en zorgen om de eigen gezondheid (86,7).

Hulpmiddel

De rokers onder hen die een stopadvies kregen van een verpleegkundige, (huis)arts of andere zorgverlener, kregen in 37 procent van de gevallen de tip om een hulpmiddel als een nicotinevervanger of elektronische sigaret te gebruiken, professionele begeleiding te gaan zoeken of online hulpprogramma’s of (mobiele) apps toe te gaan passen.

Dagelijkse rokers

Uit de cijfers blijkt dat zorgverleners regelmatig een stopadvies geven, maar lang niet altijd: van de rokers die in een jaar tijd minimaal één keer contact hebben gehad met een zorgverlener, kreeg een derde het advies om te stoppen. Laagopgeleide, oudere en/of dagelijkse rokers kregen het vaakst een stopadvies.

Voorbeeldfunctie als verpleegkundige

Uit een recente poll op nursing.nl onder 1350 verpleegkundigen vindt het merendeel dat je als zorgverlener een voorbeeldfunctie hebt als het gaat om roken. Als verpleegkundige roken tijdens werktijd is not done, zo vinden zij. De poll verscheen nadat het MST Ziekenhuis in Enschede personeel verbood om in uniform te roken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.