Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veiligheid geïmporteerde babyproducten blijft onzeker

De minister van Ruimte en Milieu Jacqueline Cramer ziet geen kans om het binnenkomen van containers die zijn begast met gevaarlijke gifstoffen tegen te gaan. Zij blaast de verscherpte inspectie daarom af.
Veiligheid geïmporteerde babyproducten blijft onzeker

De verscherpte inspectie werd ingesteld na het Chinese gifschandaal medio 2007. Het bestuur van de Stichting Onderzoek en Preventie Zuigelingensterfte handhaaft het advies aan consumenten om geen geïmporteerde babyartikelen (van vooral Chinese makelij) te kopen als niet onomstotelijk wordt aangetoond en gegarandeerd dat zij vrij zijn van voor baby’s gevaarlijke stoffen. Deze waarschuwing geldt in het bijzonder voor matrassen en kleding, waar baby’s intensief en langdurig mee in aanraking komen.

Gevaarlijk
Tegen de verwerking van giftige stoffen tijdens de productie van kleding en speelgoed zijn door producerende landen maatregelen aangekondigd, maar het begassen (fumigeren) van containers met gevaarlijke chemische middelen gaat onverminderd door. Dit gebeurt nog steeds in vele landen die naar de Europese Unie exporteren. Zeecontainers komen in zulke grote aantallen Nederland binnen dat een waterdichte controle op de aanwezigheid van gifstoffen volgens de minister onmogelijk is. Slechts een fractie kan door de inspectie worden nagelopen.

Kwetsbaarder
Ook na ontgassing blijven residuen van de gebruikte middelen achter in allerlei producten (meubelen, kleding, matrassen, medicijnen, voedingsmiddelen, speelgoed). Verpakkingen blijken de penetratie van de giffen niet tegen te houden. Eenmaal opgenomen staan de goederen de gifresten moeizaam, traag en niet volledig af. Het laatste geldt bij voorbeeld voor matrasjes van kunststof, die volgens deskundigen vele maanden restanten zullen uitdampen. Gevreesd wordt dat dit op termijn tot ernstige gezondheidsschade kan leiden. Baby’s lopen extra verhoogd risico, omdat zij met hun nog niet volledig ontwikkelde zenuwstelsel en relatief groter huidoppervlak veel kwetsbaarder zijn dan volwassenen.


Garanderen
Noch het RIVM, noch het ministerie zijn in staat veiligheidsgaranties te geven. Volgens een inspecteur van VROM is er sprake van botsende opvattingen en competenties van betrokken ministeries en onheldere, soms tegenstrijdige Europese wetgeving. De Stichting Onderzoek en Preventie Zuigelingensterfte is van oordeel dat restanten van gifstoffen principieel niet thuishoren in consumentenproducten. Producenten en importeurs dienen te kunnen garanderen dat hun producten gifvrij zijn.

Tekst: Redactie KraamSupport
Stichting Onderzoek en Preventie Zuigelingensterfte

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.